Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vahva alue­po­li­tiik­ka luo työtä Lappiin

Lapin maakunta on kansainvälisestä poliittisesta tilanteesta johtuen poikkeuksellisen suuren mielenkiinnon kohteena. Samaan aikaan koronakriisi ja sitä seurannut Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on paljastaneet yhteiskuntamme haavoittuvuuden.

Globalisaation myötä oli alettu kuvitella, että kansainvälinen kauppajärjestelmä ja keskinäisriippuvuus varmistavat, että meillä riittää tavaroita ja elintarvikkeita kaikissa tilanteissa. Keskittämisen ja tuonnin varaan rakennettu yhteiskunta on kuitenkin hauras.

Lapissa on vireillä useita tuulivoimantuotantoon ja malminetsintään liittyviä hankkeita. Osa niistä toteutuu jo lähivuosina tuoden samalla uusia työmahdollisuuksia. Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa on menossa jo nyt miljardiluokan hankkeita ja kilpailu osaavasta työvoimasta pohjoismaiden välillä tulle kiihtymään. Myös Lapissa on työvoimapula sote-alan lisäksi esimerkiksi rakennusalalla ja hotelli- ja matkailualalla.

Jotta voisimme ratkaista Lapin vähenevästä asukasmäärästä ja pahenevasta työvoimapulasta aiheutuvat ongelmat, tulee meidän panostaa vahvasti aluepolitiikkaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.