Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Pääkirjoitus

Vä­hen­nät­kö ku­lu­tus­ta, kun hinnat nou­se­vat?

Toimituksesta
-

MTV Uutisten tekemän kyselyn mukaan hintojen nousu vaikuttaa joka kolmannen suomalaisen ostoskäyttäytymiseen. Etenkin energian ja ruuan hinnat ovat olleet kovassa nousussa eikä loppua näy.

Kulutus on vähentynyt jopa sellaisillakin ihmisillä, joiden ei ole ollut pakko sitä tehdä. Kulutuskäyttäytyminen muuttui jo koronapandemian aikana.

Tulevaisuuskaan ei näytä kuluttajien silmissä valoisalta. MTV:n kyselyyn vastanneista  suurin osa arvioi, että kulutusmahdollisuudet pienenevät jatkossakin, jos hinnat jatkavat nousuaan. Tämä suuntaus näkyy myös yrittäjien tuloissa.

Mitä sitten, jos ei ole mahdollista enää pienentää omaa kulutustaan, vaan raha menee jo nyt pelkästään välttämättömyyksiin: vuokraan, lääkkeisiin ja ruokaan. Pienituloisilla eläkeläisille, lapsiperheille, opiskelijoille tai sosiaaliturvan varassa eläville ei jää paljon vaihtoehtoja. Ruokakaupassa meetvursti vaihtuu lauantaimakkaraan ja kolmosolut alkoholittomaan, halvempaan vaihtoehtoon. Omassa kodissa asuvat vääntävät sunttia pienemmälle ja kaivavat mummovainaan kutomat villasukat jalkaan.

Huvittelua, lomamatkoja, auton käyttöä sekä vaate- ja kodinhankintoja mietitään jatkossa entistä tarkemmin.

Kukapa meistä ei olisi joutunut jossakin vaiheessa puntaroimaan omaa kulutustaan. Kun lapset asuivat vielä kotona ja asuntolainan korko huiteli reilussa kymmenessä prosentissa, niin ei tilistä jäänyt mitään säästöön.

Kun tiliväli vaihtui jossakin vaiheessa kahdesta viikosta kuukauden mittaiseksi, niin pakastimen pohja alkoi näkyä. Silloin ei ollut vielä myytävänä punaisella lapulla varustettuja elintarvikkeita. Etelänmatkat jäivät 1990-luvulla tasan yhteen kertaan. Tietenkin tilanne on helpottunut lasten muutettua kotoa pois eikä asuntolainakaan enää paina taloutta.

Kuulun siihen joukkoon, joiden kulutus ei ole muuttunut vaikka näin voisi tapahtuakin. Kolumnikuvassakin oleva kymmenen vuotta vanha paitapusero löytyy edelleenkin kaapista. Katson edelleenkin kauppojen tarjoukset lehdestä ja ostan vain tarpeellista. Harmittaa, jos vanhaksi mennyttä ruokaa pitää heittää roskiin.

Kulutusmenojen vähentäminen koskee muitakin kuin yksityistalouksia. Säästökuuri on edessä myös Kemin kaupungilla. Käyttötalousmenot pitää saada pienemmäksi ja velkamäärää supistettua. Valtuustolla on vielä edessään ainakin yksi kokous, missä se päättää muuttaa kaupungin kulutuskäyttäytymistä. Jostakin pitää olla valmis luopumaan.

Valtiokin on joutunut painiskelemaan kasvavan velkamäärän kanssa ja miettimään säästökohteita. Puolustusmäärärahojen nosto velanotolla on Ukrainassa käytävän sodan vuoksi hyväksyttävää.

Kulutus on vähentynyt jopa sellaisillakin ihmisillä, joiden ei ole ollut pakko sitä tehdä.