Vaa­ran­lam­men-Län­si­kan­kaan koulu ei näy vielä Ro­va­nie­men in­ves­toin­ti­oh­jel­mas­sa – "Uusi koulu on kui­ten­kin tu­los­sa"

Rovaniemi on viime vuosina käyttänyt paljon rahaa koulurakentamiseen. Seuraavaksi valmistuu Ylikylän koulu osana monitoimitaloa.
Rovaniemi on viime vuosina käyttänyt paljon rahaa koulurakentamiseen. Seuraavaksi valmistuu Ylikylän koulu osana monitoimitaloa.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen ensi vuoden talousarviossa tai taloussuunnitelmassa vuosille 2021–22 ei osoiteta rahaa uuden koulun rakentamiseen Vaaranlammen-Länsikankaan alueelle. Uusi koulu alueelle on kuitenkin tulossa, vakuuttaa toimialajohtaja Antti Lassila.

– Suunnitelmat eivät vain ole vielä tarpeeksi tarkat, jotta hankkeelle voitaisiin kohdentaa rahoitusta, Lassila sanoo.

Vaaranlammen alueen alakoululaiset ovat käyneet koulua väistötiloissa Kairatiellä vuoden 2017 tammikuusta lähtien. Vaaranlammen vanha koulurakennus poistettiin silloin käytöstä toistuvien sisäilmaongelmien vuoksi.

Palvelee myös laajenevaa Vennivaaraa

Lassilan mukaan alueelle ehdottomasti tarvitaan koulu, joka palvelee Vaaranlammen ja Länsikankaan lisäksi myös laajenevaa Vennivaaraa. Uusi koulu rakennetaan todennäköisesti Länsikankaalle.

– Uskon, että koulu näkyy kaupungin investoinneissa viimeistään vuonna 2022, Lassila sanoo.

Vielä ei ole tiedossa, tuleeko rakennukseen koulun lisäksi muitakin toimintoja. Lassilan mukaan esimerkiksi Korkalovaaran kirjasto on tarkoituksenmukaista pitää nykyisellä paikallaan Hillapolulla.

Myös Ounasvaaran lukion tilanne ratkaistava

Rovaniemi on käyttänyt viime vuosina paljon rahaa koulurakentamiseen. Kaupunkiin on valmistunut kolme monitoimitaloa, joiden lähtökohtana ovat olleet peruskoulutuksen tarpeet.

Neljäs monitoimitalo on rakenteilla Ylikylään ja viides suunnitteilla Nivavaaraan. Nivavaaran ala-asteen yhteyteen tulevan Napapiirin monitoimitalon rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuonna. Hankkeen kustannusarvio on tällä hetkellä noin 33 miljoonaa euroa.

– Rakennuksen suunnitelmia kuitenkin tarkistetaan vielä siihen suuntaan, että kustannusarvio pienenee.

Lassilan mukaan kaupunki joutuu lähivuosina pohtimaan myös Ounasvaaran lukion ja ammattilukion tilaratkaisuja. Lukiot toimivat nyt Porokadulla kiinteistössä, jonka omistaa Rovaniemen koulutuskuntayhtymä. Tiloissa on ollut sisäilmaongelmia usean vuoden ajan.