Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Vaa­ran­lam­men koulu Ki­ve­liön­tiel­le? Uuden koulun paikka jakaa mie­li­pi­tei­tä Kor­ka­lo­vaa­ras­sa

Uuden koulun paikaksi esitetään nykyistä Koulukuja 2:ta tai Kiveliöntien loppua. Vaaranlaella asuva Jyri Ruutu pitäisi siirtoa kohtalokkaana asuinalueelle.


Vaaranlaen alueella asuva Jyri Ruutu toivoo, että molemmat vaihtoehdot punnitaan aidosti ja päätös tehdään faktojen pohjalta.
Vaaranlaen alueella asuva Jyri Ruutu toivoo, että molemmat vaihtoehdot punnitaan aidosti ja päätös tehdään faktojen pohjalta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Uuden koulun rakentaminen Korkalovaarassa vuonna 2017 suljetun Vaaranlammen koulun tilalle on etenemässä.

Toimialajohtaja Antti Lassila esittää torstaina kokoontuvalle Rovaniemen koulutuslautakunnalle, että uuteen Vaaranlammen kouluun tulee 2–3-sarjainen alakoulu.

Sen sijaintia ei vielä päätetä, vaan käynnistettävä tarveselvitys sisältää kaksi vaihtoehtoa: entisen koulun paikka Koulukuja 2:ssa, tai vaihtoehtoisesti uusien omakotitalotonttien alue Länsikankaalla Kiveliöntien ja Isoaavantien risteyksessä.

Kaupunginvaltuusto on myöntänyt koulun suunnitteluun 50 000 euron määrärahan.


"Epäreilua ja vahingollista"

Koulun siirtäminen uudelle asuinalueelle huolestuttaa Korkalovaaran Vaaranlaella perheineen asuvaa Jyri Ruutua.

– Se olisi todella epäreilua ja vahingollista asuinalueelle, kahden kouluikäisen lapsen isä sanoo.

Hän muistuttaa että Vaaranlaki on kaavoitettu tiheästi asutetuksi kerrostalolähiöksi, jossa on paljon juuri isompia perheasuntoja.

– Edullisen asumisen lisäksi alueen vetovoima perustuu juuri koulun läheisyyteen sekä hyviin liikenneyhteyksiin. Jos koulu viedään, ei alueelle muuta enää lapsiperheitä ja alueen kurjistuminen on tosiasia, Ruutu sanoo.

Hänen mukaansa suunta näkyy jo nyt: kun koulu suljettiin, purettiin pois myös liikunta- ja leikkipaikat sen ympäristöstä.

– Lasten ja perheiden luontainen kohtaamispaikka katosi, kentän laidalla me vanhemmatkin tutustuimme toisiimme ja saatoimme katsoa toistenkin lasten perään.

Suljetun Vaaranlammen koulun ympäristö Koulukuja 2:ssa on autioitunut.
Suljetun Vaaranlammen koulun ympäristö Koulukuja 2:ssa on autioitunut.
Kuva: Anssi Jokiranta

Tyhjilleen jääneestä koulusta on tullut kolkko ympäristö, jossa nuoriso kokoontuu iltaisin.

– Lapsista se voi olla pelottavakin paikka ja herättää turvattomuuden tunnetta vanhemmissakin. Olen kuullut, että joitakin muualla asuvia lapsia on jopa kielletty tulemaan Korkalovaaraan.

Jyri Ruutu peräänkuuluttaa kouluratkaisussa sosiaalista vastuuta ja oppilassijoittelua laajempaa, yhdyskuntasuunnittelun näkökulmaa kouluverkon suunnitteluun.

– Perheiden keskitulojen valossa Korkalovaarassa on merkittävästi enemmän pienituloisia yksinhuoltajia kuin esimerkiksi Vennivaarassa tai Länsikankaalla. Väitän, että Korkalovaarassa on enemmän perheitä, joiden lapsilla on muutenkin haasteita käydä koulussa, jos verrataan esimerkiksi Länsikankaan uuteen omakotialueeseen, hän perustelee.

Ruutu oli mukana molemmissa kouluhanketta edeltävissä asukastilaisuuksissa. Niissä hänelle syntyi vaikutelma, että koulu halutaan siirtää hyvätuloisten omakotialueelle.

– Lähiön lapset jaettaisiin kahteen eri kouluun ja jätettäisiin oman onnensa nojaan. Jos kouluunottoraja muuttuu nykyisestä ja koulu sijoitetaan Kiveliöntien päähän, Korkalovaaran tiheimmin asuttu alue jakautuisi kahden kouluunottoalueen ulkoreunaksi – josta matka kouluihin olisi kaikkein pisin.


Palvelualuepäällikkö: Kiveliöntie parempi

Koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö Kai Väistö Rovaniemen kaupungilta kannattaa Kiveliöntien päätä uuden koulun paikaksi.

– Oppilassijoittelun kannalta se olisi  parempi, hän toteaa.

Taustalla on Ylikylän koulun laajennus sekä harjoittelukoulun muuttuminen yhtenäiskouluksi. Molemmat ovat vähentäneet oppilaita Korkalovaaran koulusta, jonne voitaisiin näin sijoittaa osa Vaaranlammen koulun oppilaista.

– Jos uusi koulu rakennettaisiin Vaaranlammen viereen, voisi seurata tilanne, että koulun vieressä asuvat oppilaat joutuisivat kulkemaan Korkalovaaran kouluun, Väistö perustelee.

Korkalovaara on Kai Väistölle tuttua seutua, ennen nykyistä työnkuvaansa hän toimi Vaaranlammen koulun rehtorina ja sitä ennen opettajana kaikkiaan 18 vuoden ajan.

– On selvää, että alueen kehittäminen on jäänyt jälkeen. Koulu on alueen elinvoiman kannalta keskeinen tekijä, hän myöntää.

Koulun lisäksi alueelta puuttuu tällä hetkellä esimerkiksi nuorisotila.

– Yhteinen tahtotila on varmasti kaikilla se, että alueelle saadaan toimiva koulu pian.

Väistö kuitenkin painottaa, että kantoja on monia, eikä päätöstä koulun sijainnista voida tehdä vain yhdestä näkökulmasta. Hän toteaa, että kouluverkon suunnittelussa huomioidaan aina myös eri alueiden väestöennusteet ja sosioekonomiset tekijät.

Korkalovaarasta löytyy kannatusta myös Kiveliöntielle koulun paikaksi. Koulutuslautakunnan esityslistan liitteenä oli kaksi Kiveliöntietä puoltavaa kannanottoa.

Jyri Ruudun mukaan vajaan 300 nimen kannanotto Vaaranlammen puolesta luovutetaan lautakunnalle ennen torstain kokoukseen mennessä.

Jyri Ruutu on huolissaan Vaaranlaen tulevaisuudesta, jos uusi koulu päätetään rakentaa Kiveliöntien päähän.
Jyri Ruutu on huolissaan Vaaranlaen tulevaisuudesta, jos uusi koulu päätetään rakentaa Kiveliöntien päähän.
Kuva: Anssi Jokiranta

Toiveissa monitoimitalo

Perustelu oppilassijoittelusta ei vakuuta Jyri Ruutua.

– Olisi erittäin epäoikeudenmukaista, että Vaaranlammen koulu joutuisi maksumieheksi muualle rakennettujen ylisuurten koulujen vuoksi.

Hän ehdottaa, että kouluunottoalue pidetään samana kuin nyt, vaikka se tarkoittaisi Korkalovaaran koulun pienentymistä.

– Osa opettajista voitaisiin siirtää sieltä Vaaranlammen koululle ja tyhjät tilat antaa vaikka oppilaskuntien käyttöön tai oppilaiden harrastustiloiksi – tai väistötiloiksi muille kouluryhmille tarpeen tullen.

Ruudun mielestä uusi koulu tulisi rakentaa vanhan koulun paikalle monitoimitalona, jossa toimisi myös kirjasto, nuorisotilat sekä muita palveluita. Liikuntatiloissa voisi järjestää iltaisin harrastustoimintaa nuorille ja muille alueen asukkaille.

– Tästä on käsittääkseni hyviä kokemuksia Ounasrinteeltä.

Tausta

Vaaranlammen koulu

Suljettiin joulukuussa 2016.

Syynä olivat sisäilmaongelmat, jotka jatkuivat useista korjausyrityksistä huolimatta.

Oppilaat ja opettajat työskennelleet tammikuusta 2017 lähtien Kairatien koulussa.

Oppilaat käyvät Kairatiellä bussikuljetuksella.

Tällä hetkellä Vaaranlammen koulussa toimii vielä neuvola, hammashoitola ja päiväkoti.

Hammashoitolan toiminta on siirtymässä Pienteollisuustalolle.

Uuden koulun yhteyteen suunnitellaan tiloja myös varhaiskasvatukselle. Esityksessä päiväkodin kapasiteetti kasvaisi neljällä ryhmällä.


Lue lisää: Toimittajalta: Muutakin kuin koulu – paitsioon jäänyt Korkalovaara kaipaa nyt oikeita ratkaisuja