Uu­ti­sa­na­lyy­si: Tor­nioon lu­pail­lun jät­ti­ko­koi­sen da­ta­kes­kuk­sen tarina ontuu

Tornio

Amerikkalainen yritysryhmä Silent Partner Group kertoi maanantaina suunnittelevansa Tornioon hypersuurta 250 megawatin konesalia. Millainen laitos siitä tulisikaan!

Suunniteltu konesali olisi energiatehokas ja tietoturvallinen. Se tuottaisi energiansa itse maakaasulla sekä aurinko- ja tuulisähköllä, ja laitokseen rakennettaisiin mittava akusto. Hukkalämpö käytettäisiin esimerkiksi kasvihuoneissa. Syntyvä hiilidioksidikin olisi tarkoitus ottaa talteen ja käyttää hyödyksi.

Silent Partner Groupin edustajat kertoivat aikeistaan Suomen datakeskusalaa edustavan FDCF ry:n Skype-haastattelussa. FDCF halusi antaa amerikkalaisille tilaisuuden hälventää epäluuloa, jota suunnitelmansa ovat herättäneet.

FDCF:n haastattelusta jää entistäkin epätodellisempi olo. Ison datakeskuksen rakentaminen on kallista, ja voi vain kuvitella kuinka paljon maksaa rakentaa myös tarvittava voimantuotanto itse. Tornion lisäksi konesaleja kaavaillaan Sotkamoon, Haminaan ja Norjaan.

Tiedot herättävät levottomuutta

Millä lihaksilla näin suuria suunnitellaan? Silent Partner Groupista saatavilla olevat tiedot herättävät lähinnä levottomuutta.

Silent Partner Groupin verkkosivut ovat kotikutoiset: pahimmillaan linkkien takaa löytyy latinankielistä täytetekstiä. Verkkosivujen perusteella yhtiön osoite on tornitalossa Tampassa Floridassa. Whois-palvelun mukaan yhtiön toimitusjohtaja Dale Hobbie perusti sivuston viime vuonna käyttäen yhteystietona kaiken kansan Yahoo-sähköpostia ja kaiketi kotiosoitettaan Texasissa.

FDCF:n haastattelemasta Hobbiesta ei löydy netistä juuri mainintoja eikä kuvia, ei varsinkaan yli vuotta vanhempia. LinkedIn-profiilissaan Hobbie kuvailee itseään jonkinlaiseksi turboahdetuksi talousohjukseksi, jolla on eliittisotilaan taustalla höystetty 30 vuoden johtajakokemus ja tutkintoja useammassa yliopistossa.

Silent Partner Group ei missään esittele referenssejään. Ilmeisesti yritysryhmällä ei ole juuri minkäänlaista toimintaa – ei ainakaan mitään sellaista, jonka perusteella sen voisi kuvitella rakentavan vähintään satojen miljoonien eurojen arvoisia datakeskuksia Pohjoismaihin.

Jenkkifirmasta ei ole toistaiseksi otettu yhteyttä suomalaiskuntiin. Se ei ole normaali toimintatapa rapakon takanakaan. Asiakkaistaan yhtiö ei ole kertonut muuta kuin sen, että tekoälyn ja lohkoketjulaskennan piiristä niitä ei haeta.

Tuo mieleen Ballangenin tapahtumat

Kokonaisuus tuo pahaenteisesti mieleen norjalaisen Ballangenin tapahtumat. Amerikkalaistaustainen Kolos-yhtiö kertoi viime vuonna suunnittelevansa Lofoottien kainalossa sijaitsevaan pikkukuntaan maailman suurinta datakeskusta voimalaitoksineen.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan kunta myi Kolosille noin miljoonalla eurolla 60 hehtaarin tontin hyvältä paikalta. Kolos ei koskaan maksanut tonttia. Sen sijaan Kolos tontteineen myytiin viime keväänä noin kymmenellä miljoonalla eurolla kanadalaiselle virtuaalivaluuttaa louhivalle firmalle, joka suunnittelee nyt Ballangeniin kymmeniä kertoja pienempää 30 MW:n konesalia.

Ballangenin kunnan edustaja kertoi lokakuussa NRK:lle, että arvotontti sentään palautuu kunnalle, jos sille ei rakenneta mitään seuraavan 2,5 vuoden aikana.

Keväällä myös Norjan napapiirillä Bodøssä pyöri amerikkalainen suursijoittaja, joka lupaili jättikokoisen datakeskuksen rakentamista.

Miehestä ei löytynyt netistä juuri taustatietoja, ja hän vaikutti liikkuvan Norjassa eri nimellä kuin kotimaassaan. Rahoja datakeskukseen ei tietenkään löytynyt.

Kirjoittaja on Lapin Kansan uutistoimittaja.

Lue tästä myös Silent Partner Groupin toimitusjohtajan kommentit:

Lännen Media sai kiinni jättimäisiä datakeskuksia Suomeen perustavan toimitusjohtajan: "Kyllä ne ovat totta"