ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Uu­den­vuo­den juh­lin­ta hou­kut­te­li rik­ko­maan ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia

Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin vuodenvaihteessa useammista kymmenien nuorten järjestämistä juhlista. Helsingissä kokoontumisrajoituksia noudatettiin poliisin mukaan melko hyvin.

Helsinki

Kaikki eivät ole malttaneet juhlia uuttavuotta pienellä porukalla, poliisilaitoksilta kerrotaan.

Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin vuodenvaihteessa useammista kymmenien nuorten järjestämistä juhlista. Illan mittaan nuorisoporukat olivat muun muassa aiheuttaneet häiriötä ilotulitteilla.

Myös Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin Twitterissä nuorisoa olleen aika paljon koolla vuoden vaihtuessa.

Sen sijaan Sisä-Suomen poliisi ei joutunut puuttumaan kokoontumisrajoituksiin.

– Tietoon ei tullut mitään normaalista poikkeavaa. Ihmiset olivat etäällä toisistaan, jos he olivat jossain mäellä tai muualla katsomassa ilotulitteita, Sisä-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan STT:lle.

Myös Helsingissä kokoontumisrajoituksia noudatettiin poliisin mukaan melko hyvin. Tilannekeskuksen mukaan poliisi puuttui yöllä Kansalaistorilla tapahtuneeseen kokoontumiseen, mutta muuten kokoontumisia ei jouduttu rajoittamaan.

Helsingin poliisi kertoi STT:lle alkuyöstä, että Kansalaistorilla järjestettiin pieni, viime tipassa ilmoitettu mielenilmaus. Poliisin mukaan torille kokoontuneilla oli mukanaan musiikkilaitteistoa.

Poliisin arvion mukaan mielenosoittajien ydinryhmä pysyi ilmoitetun alle kymmenen hengen kokoisena, mutta kokoontumista kerääntyi Kansalaistorille ja sen laitamille seuraamaan jonkin verran muita ihmisiä. Poliisi pyysi vuoden vaihtumisen jälkeen, että musiikin soitto lopetettaisiin, jolloin torille kokoontuneet ihmiset alkoivat tehdä lähtöä torilta.

Oulussa vuosi vaihtui poliisin mukaan pääosin leppoisissa merkeissä.

– Valitettavasti hieman holtittomampaakin käytöstä on ollut nähtävillä, sillä erityisesti nuoret ovat aiheuttaneet useita hälytystehtäviä ampumalla raketteja maata pitkin kohti toisia ihmisiä, poliisi kirjoitti yöllä Twitterissä.

Raketeilla sytytettiin palamaan postilaatikoita - Pohjois-Karjalassa ei ainuttakaan paloa

Useat pelastuslaitokset kertovat uudenvuoden sujuneen hieman tavallista rauhallisemmin.

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosta työllistivät uudenvuodenyönä eniten roskispalot. Ilotulitteista syttyneitä paloja oli kolme ja muita tulipaloja 10. Tammisaaressa ja Espoon Iivisniemessä sytytettiin ilotulitteilla palamaan postilaatikoita, jotka olivat rakennusten läheisyydessä tai seinässä kiinni.

Iltakuuden ja aamukuuden välillä ensihoitoyksiköillä oli Länsi-Uudellamaalla yhteensä 93 tehtävää. Ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja ei tullut pelastuslaitoksen tietoon yhtään, mutta ilotulitteista aiheutui yksi hoitoa vaatinut palovamma.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli vuodenvaihteessa yhteensä 22 tehtävää, joista noin puolet aiheutui ilotulitteista.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella vuodenvaihde oli kaksijakoinen. Pelastushenkilöstön apua tarvittiin lähinnä pienissä liikenneonnettomuuksissa, joita oli seitsemän.

– Tulipaloja ei vuodenvaihteessa Pohjois-Karjalassa syttynyt, josta kiitos maakunnan asukkaille, päivystävä palomestari Jani Nevalainen kiitteli tiedotteessa.

Sen sijaan ensihoitotehtäviä Pohjois-Karjalassa oli poikkeuksellisen paljon, noin 150. Pelastuslaitoksen mukaan tehtäviä oli selvästi enemmän kuin esimerkiksi normaalisti viikonloppuisin.

Yksi ihminen kuoli asuntopalossa Kuopiossa

Useiden pelastuslaitosten alueilla oli aattoiltana ja uudenvuodenyönä asuntopaloja. Asuntoja oli tulessa muun muassa Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

Kuopiossa yksi ihminen kuoli uudenvuodenyönä syttyneessä rakennuspalossa, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Noin 150-neliöisessä talossa Kuopion Maaningalla oli palon syttymisvaiheessa sisällä kaksi ihmistä. Heistä toinen kuoli, kun taas toinen pelastui parvekkeen kautta.

Palokunnan saapuessa kohteeseen palo oli päässyt leviämään ja palokunta aloitti rakennuksen ulkopuolisen sammutuksen. Puoli neljän aikoihin aamuyöstä palopaikalla oli käynnissä jälkisammutus.

Poliisi selvittää palon syttymissyytä.