Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Uudelle uralle opis­ke­lun kautta – Markku Louste haki rek­ry­mes­suil­ta tietoa yrit­tä­jyy­des­tä

Markku Louste (oik.) ja Lapin te-palvelujen asiantuntija Risto Lassila kävivät läpi yrittäjyyteen liittyviä asioita.
Markku Louste (oik.) ja Lapin te-palvelujen asiantuntija Risto Lassila kävivät läpi yrittäjyyteen liittyviä asioita.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemiläinen Markku Louste työskenteli Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla Fortekilla, Eforalla ja Storalla  sähköasentajana ja vuorosähköasentajana kaksikymmentä vuotta

– Tammikuussa ehti tulla tasavuodet täyteen ja työsuhde loppui helmikuun alussa. Nyt odottelen, minkälaisen palkinnon yritys antaa, Markku Louste naureskeli työllisyyden yhteispalvelu Pointissa järjestetyillä rekrytointimessuilla.

Louste ei jäänyt tuleen makaamaan, kun hän sai tiedon, että Stora Enso lakkauttaa Veitsiluodon tehtaan.

– Tehtaan sulkeminen sujui yritykseltä näppärästi, mutta muu ei. Entisten työkavereiden kanssa esiin nousi Nordin järjestämät koulutukset. Hain kylmälaitosasentajaksi ja pääsin Övertorneålle opiskelemaan. Potkut voivat vielä kehittyä onnenpotkuiksi. Työpaikkojakin olisi ollut tarjolla, mutta koulutus kiinnosti enemmän, Louste sanoi.

Rekrymessuilta Louste tuli hakemaan tietoa yrittäjyysvalmennuksesta.

– Te-toimisto ja Business Kemi antavat minulle neuvoja, miten lähden rakentamaan mahdollista yrittäjyyttä, parhaillaan Lapin Kylmätekniikkapalvelussa työharjoittelussa oleva Markku Louste kertoi.

Saranen Consultingin projektipäällikkö Johanna Vartiainen hakee uusia uria Stora Enson entisille työntekijöille.
Saranen Consultingin projektipäällikkö Johanna Vartiainen hakee uusia uria Stora Enson entisille työntekijöille.
Kuva: Jouni Valikainen

Kolmannet messut

Järjestyksessään kolmannet rekrytointimessut oli osoitettu Stora Enson Veitsiluodon tehtaan entiselle henkilöstölle. Stora Enson yhteistyökumppanina messuja oli järjestämässä Saranen Consulting.

– Päätarkoituksena on löytää ihmisille työ- tai koulutuspaikka, kertoa eläkeratkaisuista tai yrittäjäksi ryhtymisestä. Autamme seuraavan askeleen löytämisestä. Ykkösvaihtoehto usealla on uusi työpaikka, Saranen Consultingin projektipäällikkö Johanna Vartiainen kertoi.

Jo aiemmilta messuilta löytyi entisille storalaislle  uusia polkuja.

– Teollisuudessa on Meri-Lapin alueella työpaikkoja. Ne eivät ole aina vanhaa työtä vastaavia, mutta katsantokulmaa laajentamalla uusi työ- tai koulutuspaikka voi löytyä, Vartiainen sanoi.

Rekrymessuilla ei vielä kirjoiteta uusia työsopimuksia.

– Tarkoituksena on saada esimerkiksi työnantaja ja työntekijä kohtaamaan ja sopimaan jatkotoimenpiteistä.

Rekrymessut toteutettiin  yhteisvoimin Kemin kaupungin, Lapin te-palvelujen, yhteispalvelupisteen Pointin sekä Stora Enson, Saranen Consulting Oy:n ja ely-keskuksen kanssa.

Kohtaamispaikka

Pointti

Yhteispalvelu Pointti toimii Kemin Monikulmassa.

Pointti on Kemin kaupungin työllisyyspalveluiden ja

Te-palveluiden työllisyyden monialainen yhteispalvelupiste, jonka yhteistyökumppaneina toimii Meriva sr, Business Kemi, ammattiopisto Lappia, OSTE-hanke, Kivalo-opisto, Lapin koulutuskeskus Redu, Lapin AMK ja Lapin yliopisto sekä monet muut toimijat sekä hankkeet.

Pointti tarjoaa tietoa alueen työnantajista ja työvoiman tarpeesta, antaa yksilöllistä apua ja valmennusta työhön, kartoittaa osaamisvaatimuksia ja antaa tukea työhön kuntoutukseen.

Asiakkaina ovat yli 30-vuotiaat kemiläiset, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea yli 300 päivää tai työttömyys on jatkunut yli vuoden, Työtä Kemissä!-hankkeen asiakkaat ja Stora Ensolta irtisanotut työnhakijat.

Pointissa järjestetään erilaisia työllisyyteen ja koulutukseen liittyviä tapahtumia, jotka ovat avoimia kaikille. Pointin tapahtumista löytyy lisätietoa Pointti Kemi-facebook sivuilta, Instagramista sekä www.pointtikemi.fi.

Tempnor mukana messuilla
Jouni Valikainen

Rekrymessuilla oli tällä kertaa mukana neljä palveluntarjoajaa tai yritystä luomassa kontakteja uusien työntekijöiden kanssa. Yhtenä mukana oli henkilöstöpalveluyritys Tempnor, joka toimii myös isännöinti- ja kiinteistövälitysalalla.

Aluepäällikkö Jesse Alioravainen ja hr-koordinaattori Tiina Kärki olivat hakemassa uusia työntekijöitä omaan verkostoonsa ja kertomassa faktoja omasta toiminnastaan.

Tempnorin aluepäällikkö Jesse Alioravainen muistuttaa, että heidän kauttaan voi työllistyä monille eri aloille.
Tempnorin aluepäällikkö Jesse Alioravainen muistuttaa, että heidän kauttaan voi työllistyä monille eri aloille.
Kuva: Jouni Valikainen

Tempnor on toiminut henkilöstöpalvelualalla jo kymmenen vuotta. Yrityksen toimintatavat eivät ole selvät kaikille työnhakijoille.

– Työnhakijoilla voi olla ennakkoluuloja, koska eivät ole tutustunut toimintaamme, Kärki sanoo.

– Nuorista suurin osa tuntee tapamme, mutta eivät kaikki. Eräs opiskelija kysyi, että kuinka paljon me otamme välistä, jos hän työllistyy meidän kauttamme. Emme yhtään, sillä tulomme tulevat työllistäviltä yrityksiltä. Asiakasyrityksemme ovat halunneet keventää omaa kuormaa rekrytointipalveluista eli me teemme työnhaun heidän puolestaan, Alioravainen ja Kärki selventävät.

Tempnorin asiakasyritysten kirjo on laaja. Niitä löytyy muun muassa teollisuus-, kaupan-, rakentamis-, ravintola- ja hoiva-aloilta.