Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Us­kon­not oi­keut­ta­mas­sa valtaa ja vä­ki­val­taa

Ateistisen ja kommunistisen Neuvostoliiton henkisistä raunioista nousi uusvanha Venäjä. Se on kaivanut pakasteista ortodoksisen kirkon ja uskonnon.

Voidaan aidosti puhua ideologiasta, koska ortodoksinen kirkko on kehittänyt uskostaan isovenäläisen, patrioottisen, umpivanhoillisen ja länsivastaisen version Venäjän valtiolliseksi uskonnolliseksi ideologiaksi. Sen huikea mainos keskellä brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa on jumalanpalveluksessa kuvattu Putin kynttilä kädessä.

Ortodoksinen uskonto soveltuu hyvin nyky-Venäjän ideologiaksi. Ortodoksinen kirkko on hämmentävästi pakastanut menneisyyden irrationaalisuutta, autoritaarisuutta ja taikauskoa, ihmeitä tekevine ikoneineen ja pyhäinjäännöksineen. Pappien jumalanpalveluksissa harjoittamien teatraalisten, mystisten ja juhlavien ilveilyjen maallinen vastine on Putinin ilmestys avautuvista, valtavista, kullatuista ovista kunniavartiossa seisovien sotilaiden kuin enkelten keskeltä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.