Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

USA:n ase­voi­mien ko­men­ta­ja pelkäsi Trumpin aloit­ta­van sodan Kiinan kanssa ja käyt­tä­vän ydi­na­sei­ta, kertoo pal­jas­tus­kir­ja – va­kuut­ti kii­na­lais­kol­le­gal­le, ettei USA hyökkää

Komentaja määräsi avustajiaan olemaan toimimatta heti, jos Trump haluaisi käyttää ydinaseita.

Washington

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley pelkäsi, että tuolloinen presidentti Donald Trump aloittaa sodan Kiinaa vastaan hävittyään viime marraskuun presidentinvaalit, selviää ensi viikolla julkaistavasta paljastuskirjasta.

Milley myös määräsi avustajiaan olemaan toimimatta heti ja ilmoittamaan hänelle, jos Trump haluaisi käyttää ydinaseita.

Yhdysvaltain asevoimien komentajan kenraali Mark Milleyn kerrotaan tuoreessa kirjassa määränneen avustajiaan olemaan toimimatta heti ja ilmoittamaan hänelle, jos tuolloinen presidentti Donald Trump aikoisi käyttää ydinaseita.
Yhdysvaltain asevoimien komentajan kenraali Mark Milleyn kerrotaan tuoreessa kirjassa määränneen avustajiaan olemaan toimimatta heti ja ilmoittamaan hänelle, jos tuolloinen presidentti Donald Trump aikoisi käyttää ydinaseita.
Kuva: JIM LO SCALZO

Ennakko-otteita kirjasta julkaisivat yhdysvaltalaislehti Washington Post ja uutiskanava CNN tiistaina paikallista aikaa.

Kirjan mukaan Milley soitti kaksi salaista puhelua kiinalaiskollegalleen vakuuttaakseen, että Trumpin Kiinan-vastaiset puheet eivät tarkoita sotilaallisten toimien aloittamista.

Trump puhui presidenttikautensa loppuaikana muun muassa maailmalle levinneestä koronaviruksesta kyseenalaisella "kiinalaisvirus"-termillä sekä syytti Kiinaa pandemian synnyttämisestä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kieltäytyi kommentoimasta kirjan väitteitä. Trump puolestaan hermostui väitteistä ja syytti Milleyta muun muassa Yhdysvaltain joukkojen kaoottisesta vetäytymisestä Afganistanista.

– Oletan, että häntä syytettäisiin maanpetoksesta, jos hän olisi ollut tekemisissä kiinalaisen kollegansa kanssa presidentin selän takana, Trump sanoi lausunnossaan.

"Me olemme sataprosenttisesti vakaa"

Ensimmäisessä salaisessa puhelussa lokakuussa juuri ennen presidentinvaaleja Milley vakuutti kenraali Li Zuochengille, että Yhdysvaltojen hallitus on vakaa eikä maa aio hyökätä Kiinaa vastaan.

Tammikuussa Milley otti jälleen yhteyttä Kiinaan, kun Trumpin kannattajat olivat hyökänneet loppiaisena kongressirakennukseen. Edustajainhuone ja senaatti olivat tuolloin vahvistamassa nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoittoa.

Tapaukset olivat herättäneet huolta Trumpin epävakaudesta niin Yhdysvalloissa kuin Kiinassa.

– Me olemme sataprosenttisesti vakaa. Kaikki on hyvin. Mutta demokratia voi olla joskus holtitonta, Milley sanoi puhelussa kirjan mukaan.

Kirjassa sanotaan, että Milleyn voi tulkita ylittäneen valtuutensa.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lehdistöedustaja Jen Psaki totesi keskiviikkona, että Milley nauttii presidentin täyttä luottamusta.

Psaki ei vahvistanut kirjan väitteitä, mutta totesi, että kirjassa kerrottu puhelu ajoittui "kansakunnan synkimpiin päiviin", jolloin Trump hänen mukaansa lietsoi levottomuuksia ja hyökkäystä maan kongressitaloon.