kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tilaajille

Umami tuo ruokaan sy­vä­ma­kua – Näillä tek­nii­koil­la lisäät ruokien aromia en­ti­ses­tään

Umami nostaa veden kielelle, sillä se tuo ruokiin syvää makua, josta useimmat ihmiset pitävät. Makua on usein kuvailtu lihaisaksi, mutta sitä esiintyy runsaasti myös pitkään kypsytetyissä juustoissa sekä kasviksissa kuten esimerkiksi tomaatissa.

Edellispäivän muusista pyöräytetty perunagenelli on kaunis sieniliemen seuralainen.
Edellispäivän muusista pyöräytetty perunagenelli on kaunis sieniliemen seuralainen.
Kuva: Harri Kuittinen
Perusmaut 4/5: Umami

Viides perusmaku eli umami löydettiin runsaat sata vuotta sitten. Moni kuitenkin sekoittaa umamin suolaiseen, sillä esimerkiksi soijassa on sekä umamia että suolaa.

Kasviksista kotimaiset sienet sisältävät kenties eniten umamia. Esimerkiksi kuivatetut suppilovahverot luovuttavat sieniliemeen runsaasti umamista makua. Hyödynnä sieniliemen kanssa edellispäivänä valmistetun perunamuusin jämät, sillä uunissa nopeasti paahdetut perunagenellit onnistuvat parhaiten tiivistyneestä perunasoseesta.