Ul­la-Kir­sik­ka Vainio aloit­taa kau­pun­gin­joh­ta­ja­na maa­nan­tai­na – Töissä rat­kot­ta­va­na kau­pun­gin ta­lous­ku­ri­mus, va­paa-ajal­la met­säs­tys­kor­tin han­kin­ta

Ulla-Kirsikka Vainion tärkein tehtävä uutena kaupunginjohtajana on johtaa kaupungin talous tasapainoon. Siihen kulunee koko kuusivuotinen virkakausi.

Uusi kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio korostaa, että talouden korjaamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota tulevaisuuteen, toivoon ja mahdollisuuksiin.
Uusi kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio korostaa, että talouden korjaamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota tulevaisuuteen, toivoon ja mahdollisuuksiin.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ulla-Kirsikka Vainion työt Rovaniemen kaupungilla alkavat virallisesti ensi maanantaina. Silloin hänestä tulee kaupunginjohtajan sijainen, kun Esko Lotvonen jää pitämään vuosilomiaan ennen eläkepäiviä. Kaupunginjohtajana Vainio aloittaa syyskuussa.

Rovaniemellä suunniteltiin aluksi johtajanvaihdosta niin, että väistyvä ja tuleva kaupunginjohtaja työskentelevät jonkin aikaa yhdessä. Se ei toteutunut, mutta Vainio on ollut kiinni työn syrjässä jo toista viikkoa. Innostus tulevaa työtä kohtaan on ilmeistä, ja monta tuntia on jo vierähtänyt eri etäyhteyslaitteiden äärellä milloin mihinkin asiaan perehtyessä. Mainittakoon esimerkkinä vaikkapa yksi aamupäivä syrjäytymistä ehkäisevän Vamos Rovaniemen etäseminaarissa.

– Harmi, kun minun piti jättää se kesken. Mutta siinä tuli hyvin ilmi, miten vaikea on koordinoida työllisyyspalveluja, hän pohtii.

Omatoimisen perehtymisen myötä Vainiolla tuntuu olevan selkeä tilannekuva työnsä alkumetrejä viitoittamaan.

– Olemme kovaa vauhtia ajautumassa kriisikunnaksi.

"Hyvä ohjelma, toteutus puuttuu"

Monesta asiasta voisi puhua, mutta Ulla-Kirsikka Vainion mukaan ykkösasia on kaupungin talouden korjaaminen.

– Se on pakko saada kuntoon ja uskon, että siinä onnistutaan, Vainio sanoo.

Nuo sanat on kuultu Rovaniemellä monta kertaa ennenkin, mutta tuleva kaupunginjohtaja uskoo vakaasti, että suunta voidaan saada muuttumaan.

Kaksi vuotta sitten kaupunki teki ison talouden ja toiminnan uudistamisohjelman vuosille 2019–2021. Tavoitteena oli löytää 50 miljoonan euron edestä säästöjä tai lisää tuloja. Puolet vuosista on jo kulunut ja miinusmerkki vain pitenee.

– Se on hyvä ohjelma, mutta sitä ei ole toteutettu, Vainio sanoo.

Täksi vuodeksi kaupungin budjetti on kuusi miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi–maaliskuussa kulut olivat melkein kolme miljoonaa euroa enemmän kuin tuo budjetti olisi sallinut.

– Ja silloin ei ollut vielä koronaa, Vainio sanoo vakavana.

Hän uskoo, että tänä vuonna talousohjelma pitää joko päivittää tai uusia. Alkuun tarvitaan kuitenkin yhteinen tilannekuva taloudesta. Säästöohjelmalla puolestaan on arvoa vain, jos sekä päättäjät että viranhaltijat sitoutuvat siihen.

– Lisäksi siihen tarvitaan seurantaohjelma, Vainio linjaa.

Kuka?

Ulla-Kirsikka Vainio

Aloittaa kuuden vuoden kauden Rovaniemen kaupunginjohtajana 1.9.2020.

Aiemmin mm. rakennusarkkitehtiyrittäjä ja Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden toimialajohtaja.

Kotoisin Rovaniemeltä, asunut monissa kaupunginosissa.

Harrastaa salsaa, golfia, juoksua, hiihtoa, lukemista ja eri teattereissa käyntiä.

Jos nousukaudella pitää säästää 50 miljoonaa, paljonko nyt?

Koska edellinen säästöohjelma on juminut lähtötelineisiin, Vainio sanoo pelkäävänsä, että talouden tasapainottamiseen tarvitaan jo paljon enemmän kuin 50 miljoonaa euroa.

– Jokainen voi ajatella sitä, että meillä on ollut noususuhdanne ja hyvät vuodet, ja silloin on tehty viidenkymmenen miljoonan säästöohjelma. Silloin oli vakaat verotulot, vakaat näkymät ja uskottiin turismiin. Muualta tuli rahaa.

Kaupungin talouden paikkaamiseen menee Vainion mukaan ehkä viisikin vuotta. Se taas tarkoittaa, että näkymät hänen kuusivuotiselle kaupunginjohtajakaudelleen on pitkälti tiedossa. Intoa se ei latista.

– Työtä on paljon, mutta se sopii minulle. Yrittäjänä ja toimialajohtajana jo opin olemaan töissä koko ajan, Vainio sanoo.

Työn määräaikaisuus ei herätä hänessä tässä vaiheessa tunteita.

– Minä olen tullut tänne ja sitoutunut tähän.

Seuraavaksi metsästyskortti
Tiia Haapakangas

Koira!

Se oli ensimmäinen asia, jota Ulla-Kirsikka Vainiolta kysyttiin, kun perhe sai viime joulukuussa kuulla, että äiti on valittu Rovaniemen seuraavaksi kaupunginjohtajaksi.

Edessä oli muutto Tampereen keskustasta Lapin väljempiin maisemiin, joten 16-vuotiaan tyttären monivuotinen unelma omasta koirasta alkoi viimein tuntua mahdolliselta. – Yritetään järjestää, Vainio lupasi.

Nyt perheen uudessa kodissa vilistääkin yhdeksänviikkoinen pohjanpystykorva. Monta muutakin asiaa on muuttunut. Vainion kolmesta teini-ikäisestä lapsesta keskimmäinen jäi asumaan Tampereelle kilpauintiharrastuksensa vuoksi. Puoliso puolestaan asuu töidensä vuoksi osin Tampereella, osin Rovaniemellä.

Vainiolle muutto oli paluu kotikaupunkiin, jossa odottivat muun muassa äiti, isä ja siskon perhe. Isä lienee katsonut jo valmiiksi metsästyskortin suorituspäivän sekä tyttärelle että tyttärentyttärelle.

– Siitä tulee sellainen yhteinen juttu meille. Nyt nämä tällaiset asiat ovat mahdollisia, Vainio iloitsee.