Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ul­ko­po­li­tii­kan joh­ta­mi­nen kuuluu pre­si­den­til­le

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston, käytännössä pääministerin, roolit ulkopolitiikan johtamisessa ovat kiistelyn kohteena. Pohditaan, edustaako Suomea Naton huippukokouksissa presidentti vai pääministeri. Näyttää, ettei asiasta nouse esiin merkittävää erimielisyyttä. Suomea edustaa presidentti, mikä on luonteva, perustuslain kirjainta ja henkeä noudattava kanta.

Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Määrittely on joiltakin osin tulkinnanvarainen ja antaa mahdollisuuden ristiriitatilanteisiin. Harmaa alue syntyy, kun EU:ssa nousee esiin asioita, jotka koskevat myös Suomen suhteita EU:n ulkopuolisiin maihin. Valtioneuvoston ja pääministerin rooli EU-asioiden johtamisessa ei tällöin ole täysin sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Presidentin työntäminen sivuraiteelle EU-asioissa silloinkin, kun asiat koskevat Suomen suhteita EU:n ulkopuolelle, on ongelmallinen, kun katsotaan ulkopolitiikan johtamisen lähtökohtaa. Ulkopolitiikan johtaminen on perustuslaissamme määritelty yksiselitteisesti presidentille.

Lautasongelma ratkaistiin Matti Vanhasen pääministerikaudella päätöksellä, jonka mukaan Suomea edustaa EU-huippukokouksissa pääministeri.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.