Pääkirjoitus: Mo­ni­puo­li­nen elin­kei­no­ra­ken­ne on paras turva ja tae Lapin kas­vul­le ja ke­hi­tyk­sel­le

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­to Uk­rai­nan rat­kai­sus­ta päästää kau­si­työn­te­ki­jöi­tä Suo­meen: "Paine kasvoi suu­rek­si, koska työ­so­pi­muk­sia oli jo voi­mas­sa"

Suomi kävi neuvottelut kausityöntekijöistä Ukrainan kanssa kahdenvälisesti. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo Suomen saaneen kiitosta siitä, että sillä oli esittää tarkat nimilistat henkilöistä, joilla on lupa tulla Suomeen töihin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että ukrainalaisten kausityöntekijöiden pääsy Suomeen varmistui maanantaina puhelinneuvottelussa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että ukrainalaisten kausityöntekijöiden pääsy Suomeen varmistui maanantaina puhelinneuvottelussa.

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden pääsy Suomeen ratkesi lopullisesti hallitusten välisissä neuvotteluissa maanantaina. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo keskustelleensa Ukrainan varapääministerin kanssa puhelimitse, jolloin varmistui, että Ukraina sallii sittenkin kausityöläisten lähdön töihin Suomeen.

Lännen Media uutisoi sopimuksen syntymisestä omien lähteidensä pohjalta jo maanantaina. MTK vahvisti tuolloin, että Suomeen on tulossa loppuviikosta ainakin yksi lento, jolla on noin 200 paikkaa. Lisälentoja järjestetään tarpeen mukaan.

Ulkoministeri Haavisto arvioi, että päätöstä kausityöntekijöiden lähdön sallimisesta vauhditti Suomen kanssa käytyjen neuvottelujen lisäksi sisäinen paine Ukrainassa.

– Monilla kausityöntekijöillä on jo työsopimukset olemassa, joten paine oli kasvanut.

Suomen Ukrainan-suurlähetystöllä oli neuvotteluissa aktiivinen rooli. Neuvottelut käytiin kahdenvälisesti, vaikka myös eräillä muilla EU-mailla on ollut haasteita saada kausityövoimaa Ukrainasta.

– Kiovassa oleva EU-suurlähettiläs on kuitenkin ollut tietoinen neuvotteluista.

Suomi sai Haaviston mukaan kiitosta siitä, että sillä oli esittää Ukrainalle tarkat tiedot Suomeen pyrkivistä työntekijöistä. 1500 henkilön listan on koonnut maa- ja metsätalousministeriö.

Listalla olevilla henkilöillä on lupa tulla maahan, vaikka rajat ovat kiinni poikkeusolojen vuoksi. Kausityöntekijät pääsevät töihin karanteenin jälkeen.

Suomeen tultu Minskin kautta

Vaikka lennot Ukrainasta ovat olleet keskeytyksissä, kausityöntekijöitä on tullut Suomeen. Moni ukrainalainen on järjestänyt pääsynsä omatoimisesti Valko-Venäjän kautta.

Minskiin meneviä autokyytejä mainostetaan sosiaalisessa mediassa ja ne ovat herättäneet laajaa kiinnostusta. Minskistä matka on jatkunut lentokoneella. Reitti Valko-Venäjän kautta sisältää riskejä, sillä Valko-Venäjä ei ole ryhtynyt torjumaan virusta samalla tavalla kuin muut Euroopan maat.

Moni Ukrainan ja Valko-Venäjän välinen rajanylityspaikka on tällä hetkellä kiinni, mutta osa toimii melko normaalisti.

– Ukrainan rajat eivät ole yhtä suljetut kuin vaikkaVenäjän, kausityöntekijöiden tilanteen hyvin tunteva Serhi Shramov huomautti Lännen Median jutussa maanantaina. .

Shramov työskentelee suomalaisyrityksessä, joka välittää vuosittain satoja ukrainalaisia kausityöntekijöitä Suomeen.