Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ukraina saa apua Me­ri-La­pis­ta

Torniosta lähti muun muassa 130 paria villasukkia. Asialla oli Hyvän mielen silmukat.
Torniosta lähti muun muassa 130 paria villasukkia. Asialla oli Hyvän mielen silmukat.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Ensimmäinen avustuserä Meri-Lapista Ukrainaan on lähtenyt matkaan. Keräykseen osallistui yli sata lahjoittajaa ja Meri-Lapista Oulun kautta Ukrainaan lähti kaikkiaan 200–300 pakkausta avustustavaraa.

Avustuskeräyksen tavarat saatiin kasaan parissa päivässä. Keräys on toistaiseksi päättynyt.

Ukrainan avustusten vastaanotto Kemi–Tornio -ryhmä käynnisti avustuskeräyksen helmikuun lopulla. Ryhmässä toimivat Heidi Virta, Heidi Pitkänen, Veera Arola ja Anne Vanninen.

Avustuksiin kerättiin muun muassa ensiapupakkauksia, hygieniatuotteita,  äidinmaidonkorvikkeita, vaippoja, kuivamuonaa, paristoja, varavirtalähteitä, virtapankkeja, leiriytymistarvikkeita,  vaatteita ja peittoja.

Meri-Lapin ryhmän perustaja Heidi Virta sanoo, että ihmiset olivat lukeneet hyvin päivittyviä listoja ja lahjoittaneet niitä tavaroita, joita toivottiin.

Avustukseen osallistujat ovat olleet tavallisia merilappilaisia ihmisiä, joitakin porukoita, kuten Hyvän mielen silmukat, joka lahjoitti 130 paria villasukkia. Hannulan koulun 3A-luokka oli mukana opettajansa Nina Juusolan johdolla ja Olivia Vanninen keräsi avustuksia Haaparannalla.

Meri-Lapin ryhmä toimi yhteistyössä Oululaisen vapaaehtoisryhmän kanssa. Oulun ryhmällä on kontaktit logistiikkaan, jolla apu saadaan nopeasti lopulliseen määränpäähänsä.

Tällä hetkellä Meri-Lapin ryhmällä ei ole meneillään keräystä.

–  Mutta, meillä on kaikki tarvittava tiloja myöten valmiina uuden keräyksen järjestämistä varten, mikäli Kemi ja Tornio aikovat vastaanottaa sotaa pakenevia Ukrainalaisia ja lahjoituksia tarvitaan, Virta sanoo

Ryhmä kertoo mahdollisista keräyksistä omalla facebook-sivullaan Ukrainan avustusten vastaanotto Kemi–Tornio.

Antti Marin ja vapaaehtoistyöntekijä Olivia Vanninen pakkaavat Olivia Vannisen Haaparannalta keräämät avustustavarat Ouluun kuljetusta varten.
Antti Marin ja vapaaehtoistyöntekijä Olivia Vanninen pakkaavat Olivia Vannisen Haaparannalta keräämät avustustavarat Ouluun kuljetusta varten.

Lapin liitto kertoo, että kaikki Lapin 21 kuntaa ovat päättäneet tai ovat päättämässä rahallisen tuen antamisesta Venäjän hyökkäystä vastaan taistelevaan Ukrainaan. Kunnat ovat linjanneet avustusmääräksi kunnan asukasluvun verran euroja. Lapista lahjoitettavaa kertyy noin 180 000 euroa.

Kemin kaupunki on päättänyt lahjoittaa Ukrainan lasten avustamiseen 20 000 euroa Unicefin hätäapukeräykseen Ukrainan lapsille.

Tornion kaupunki lahjoittaa 21 326 euroa Ukrainan valtion ja sen kansalaisten avustamiseen. Lahjoituskanavasta päättämisen kaupunginhallitus antoi kaupunginjohtajan tehtäväksi.

Tornio ja Kemi keskeyttävät Kuntaliiton linjauksen mukaisesti ystävyyskaupunkitoiminnan ja pidättäytyvät uusien toimintojen aloittamisesta venäläisten kaupunkien ja kuntien kanssa.

Tornio keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Kirovskin kaupungin kanssa ja Kemi Volgogradin kaupungin kanssa.

Avustus Ukrainaan

Kiitos!

Kaikki Meri-Lapin ja Haaparannan lämminsydämisen lahjoittajat

Antti ja Satu Marin, kuljetus ja keräys

Heikki Salmi, kuljetus

Maria Vuokila, kuljetus ja keräys

Minna-Maria Kapraali, kuljetus

Outi Yliniva, kuljetus

Timo E. Heiskanen ja Anne Tarkiainen, kuljetus ja keräys

Tornion Hannulan koulun 3A-luokka ja opettaja Nina Juusola

Hyvän mielen silmukat, Tornio

Olivia Vanninen, rajayhteistyö