Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tytti Tup­pu­rai­nen nousi SDP:n edus­kun­ta­ryh­män johtoon – Kiuru veti eh­dok­kuu­ten­sa pois

Uusi ryhmänjohtaja pitää tärkeimpänä tehtävänään ryhmän pitämisen yhtenäisenä.

Tuppurainen oli edellisessä hallituksessa eurooppa- ja omistajaohjausministeri.
Tuppurainen oli edellisessä hallituksessa eurooppa- ja omistajaohjausministeri.
Kuva: Pekka Peura

SDP:n eduskuntaryhmä valitsi torstaina uudeksi puheenjohtajakseen kansanedustaja Tytti Tuppuraisen. Valinta oli yksimielinen, sillä aiemmin ehdokkaaksi ilmoittautunut Krista Kiuru vetäytyi kisasta.

– Olen tullut siihen lopputulokseen, etten ole ehdolla eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, Kiuru sanoi poistuessaan kokouksesta.

Kiuru sanoi ajattelevansa, ettei hänen paikkansa ole ryhmän johdossa. Hän poistui nopeasti paikalta eikä muutoin kommentoinut asiaa.

Tuppurainen oli edellisessä hallituksessa eurooppa- ja omistajaohjausministeri. Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että ryhmänjohtajana hänen tärkein tehtävänsä on huolehtia siitä, että SDP:n eduskuntaryhmä on iskukunnossa ja yhtenäinen.

– Tarjoamme väkevän vaihtoehdon Orpon oikeistolaiselle hallitukselle, Tuppurainen sanoi.

Ryhmän entinen puheenjohtaja Antti Lindtman valittiin viikonloppuna puolueen johtoon.

SDP:n eduskuntaryhmässä on 43 kansanedustajaa.

Vielä viikonloppuna puoluekokouksessa Tuppurainen sanoi, ettei aio tavoitella eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävää, vaan keskittyy ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan pestiin.

Keskiviikkoiltana Tuppurainen kertoi viestipalvelu X:ssä, että häntä on kannustettu ryhtymään ehdolle ja hän on päättänyt olla käytettävissä.

Mitä oikein tapahtui?

Tuppuraiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä puoluekokouksen jälkeen oikein tapahtui. Ehdokkuutta myös harkinnut kansanedustaja Kim Berg sanoi ennen torstaina ryhmäkokousta, että hänelle Tuppuraisen ilmoitus tuli yllätyksenä ja hän arveli sen olleen yllätys Tuppuraiselle itselleenkin.

– No ei se nyt aivan yllätyksenä minullekaan tullut, vaan kyllä näitä keskusteluita tällä viikolla käytiin, Tuppurainen kommentoi.

Hänen mukaansa keskustelu meni puoluekokouksen jälkeen siihen suuntaan, että puheenjohtajavaaliin haluttiin vaihtoehtoja. Hän kertoi saaneensa useita vetoomuksia ryhmän sisältä.

Seuraavaksi SDP:n ryhmä ryhtyy haarukoimaan kenestä tulee ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tuppuraisen sijaan ja kuka astuu torstaina erohakemuksensa kansanedustajuudesta jättäneen Sanna Marinin tilalle valiokunnan jäseneksi.

Kiurun kiinnostuksesta ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mutta Tuppuraisen mukaan sellaista keskustelua ei vielä ole ehditty käydä. Häneltä kysyttiin myös, onko sukupuolella merkitystä puheenjohtajan paikkaa päätettäessä. Tuppuraisen mukaan valinnassa katsotaan, että kokonaisuus on tasapainoinen. Hän kuitenkin painotti, että SDP:ssä tasa-arvokysymykset ovat hyvin tärkeitä.