ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Työt­tö­män kesä on rentoa, mutta tur­haut­ta­vaa: “Odotan todella paljon syksyä”

Moni nuori menee kesäksi töihin ansaitakseen rahaa ja saadakseen sisältöä arkeensa, mutta koronaviruspandemian takia iso osa kesätyöpaikoista peruttiin. Vasa haastatteli kahta työttömäksi jäänyttä nuorta siitä, miten kesä on sujunut tähän asti ilman töitä.

-
Kuva: Maiju Kettunen

Rovaniemellä asuva Julia Havsvind, 21, sai tämän vuoden alussa tietää saaneensa töitä kesäksi Konttisen kesäteatterin lipunmyynnistä ja väliaikakioskista.

– Esityskausi olisi alkanut juhannuksen jälkeen ja jatkunut elokuun alkuun asti. Koko esityskausi kuitenkin peruttiin koronan takia.

Havsvind on tottunut olemaan kesät ilman töitä, mutta töihin olisi silti haluttanut mennä.

– Odotin innolla töihin pääsyä, koska teatteri kiinnostaa. Homma olisi ollut rentoa ja kivaa.

Kuka?

Julia Havsvind

Ikä: 21

Asuu Rovaniemellä, kotoisin Vantaalta

Opinnot: Kuvataidekasvatus, Lapin yliopisto

Harrastukset: Speksi (interaktiivista opiskelijateatteria), Lapin ylioppilasteatteri ja muut järjestöhommat ylipäätään

Parasta kesässä: Iltataivas ja auringonlaskut

Huonointa kesässä: Hyttyset, mäkäräiset ja muut hyönteiset, jotka yrittävät syödä minut

Kesäfiilistelybiisi: Seminaarimäen mieslaulajat – Onnellinen

Vaikka sateisilla keleillä on vaikeaa keksiä tekemistä, ja päivät tuntuvat pitkiltä poikaystävän ollessa töissä, Hasvind näkee myös hyviä puolia kesässä.

– Ei ole kiire mihinkään ja voi ottaa kunnolla rennosti. Syksyllä jaksaa sitten opiskella, kun on kesän levännyt.

Hän on joutunut miettimään raha-asioita ja menoja tarkemmin arjessa ja isompien hankintojen suhteen.

– Ulkona käymistä on pitänyt rajoittaa. On ollut vaikeaa hankkia esimerkiksi uutta puhelinta, jota tarvitsisin, koska rahat pitäisi ottaa säästöistä tai opintolainasta. Onneksi on ollut säästöjä.

Syksy täynnä tekemistä

Vaikkei Havsvindilla ole töitä kesäteatterilla, hänen arjestaan ei puutu teatteria. Kun tieto töiden peruuntumisesta tuli, hän otti isomman vastuun Lapin ylioppilasteatterin (LYT) kesätoimikunnassa.

– Toimin puheenjohtajana, ja nyt valmistelemme syksyn tapahtumia, LYT:n pääsykokeita sekä LYT:n juhlavuoden produktioita ja juhlavuosi viikkoa.

Julia Havsvindin on pitänyt kesän aikana miettiä rahan käyttöä. – On ollut vaikeaa hankkia esimerkiksi uutta puhelinta, jota tarvitsisin, koska rahat pitäisi ottaa säästöistä tai opintolainasta.
Julia Havsvindin on pitänyt kesän aikana miettiä rahan käyttöä. – On ollut vaikeaa hankkia esimerkiksi uutta puhelinta, jota tarvitsisin, koska rahat pitäisi ottaa säästöistä tai opintolainasta.
Kuva: Matias Toropainen

Lapin yliopistossa kuvataidekasvatusta opiskelevan Havsvindin ensi kesän suunnitelmat ovat vielä mietinnässä varsinkin työn osalta.

– Konttisen kesäteatterilta on luvattu työpaikka niille, joilta tämän kesän työt peruuntuivat. Myös oman alan työt kiinnostaisivat, mutta en oikein tiedä mistä niitä löytyisi.

Tyhjältä tuntuvan kesän jälkeen Havsvind odottaa tulevaa syksyä innolla ja kauhulla.

– Tuleva syksy on ihan täysi. Odotan, että pääsee tekemään paljon.

Tekemistä riittää. Havsvind toimii syksyllä fuksivastaavana uusille yliopistolaisille sekä erilaiset projektit lähtevät käyntiin, joissa Havsvind on mukana, kuten Lapin yliopiston opiskelijaradio Säteily, LYT:n produktiot ja hallitus sekä interaktiivinen opiskelijateatteri speksi ja sen esityskausi.

– Sitten on tietenkin omat opinnot.

-
Kuva: Maiju Kettunen

Päivärytmin puutetta

Sammeli Näkkäläjärvi, 22, sanoo kesätyöttömyydelleen olevan useita syitä.

– Lähdin liian myöhään etsimään kesäksi työpaikkaa, ja koronaviruspandemia on rajoittanut työpaikkojen määrää. Yhtenä syynä oli yllätyksenä tapahtunut muutto uudelle paikkakunnalle nyt kesällä, mihin en voinut varautua työnhaussa.

Vastikään Tornioon muuttaneelle Näkkäläjärvelle tämä on ensimmäinen kesä vähään aikaan ilman töitä, ja se turhauttaa.

– Ei ole ollut oikein sisältöä elämässä. On vain arki, jota ei pääse pakoon töihin, jos siltä tuntuisi. Myöskin päivärytmin puuttuminen sekoittaa pakkaa.

Sammeli Näkkäläjärveä työttömyys on turhauttanut. – On vain arki, jota ei pääse pakoon töihin, jos siltä tuntuisi. Myöskin päivärytmin puuttuminen sekoittaa pakkaa.
Sammeli Näkkäläjärveä työttömyys on turhauttanut. – On vain arki, jota ei pääse pakoon töihin, jos siltä tuntuisi. Myöskin päivärytmin puuttuminen sekoittaa pakkaa.
Kuva: Albumikuva

Onneksi kesässä on jotain hyvää, erityisesti muuton suhteen.

– Muuton on saanut tehdä rauhassa. Maisemanvaihdos on tehnyt hyvää, saa aloittaa alusta puhtaalta pöydältä. Vanhoihin kavereihin on lähentyneet välit uudessa kotikaupungissa ja heidän kautta on saanut myös uusia kavereita.

Näkkäläjärvi onkin kuluttanut vapaata aikaa aktiivisesti kavereiden seurassa.

– Kesä on mennyt Torniossa tutkimalla paikkoja kavereiden kanssa. Olemme käyneet samoilemassa metsässä kävelyreiteillä ja paistaneet makkaraa joen rannalla useampana iltana. Suunnitelmissa olisi käydä testaamassa kaverin kanssa yhtä lampea ja sen uintimahdollisuuksia.

Ensi kesäksi töihin ja reissuun

Koska töitä ei ole, on Näkkäläjärvi joutunut luopumaan ylimääräisistä menoistaan.

– Luovuin auton käytöstä, kun ei ole mitään, millä sitä rahoittaa. Tukirahojakaan ei viitsi käyttää muuhun kuin oleelliseen eli vuokraan ja laskujen maksamiseen. Myös eri suoratoistopalveluiden tilaukset olen joutunut peruuttamaan.

Korona on vaikuttanut myös hänen kesänviettotapoihinsa.

– En ole viitsinyt matkustaa tai olla julkisilla paikoilla.

Näkkäläjärvi ei lyö mielellään mitään lukkoon, mutta hänellä on jo odotuksia syksylle ja toimintasuunnitelma ensi kesälle.

– Odotan todella paljon syksyä. Koulu tuo paljon sisältöä arkeen.

– Aion hakea ensi kesäksi ajoissa töitä ja keskitän työnhaun Tornioon. Jos pääsen kesätöihin ja sen hetkinen maailmantilanne sen suo, niin voisin käyttää osan palkastani matkusteluun.

Kuka?

Sammeli Näkkäläjärvi

Ikä: 22

Asuu Torniossa, kotoisin Kittilästä

Opinnot: Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, ammattiopisto Lappia

Harrastukset: Lenkkeily, uinti, valokuvaus ja pyöräily

Parasta kesässä: Lapin luonto tällaisena kuin se on

Huonointa kesässä: Lämpö, hyttyset ja allergiat

Kesäfiilistely biisi: The Meänland – Pajala