työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tuu­li­voi­ma vastaan po­ro­ta­lous

Sallalaiset iloitsivat 2021 saadessaan kansallispuiston kunta- ja laskettelukeskuksen läheisyyteen. Nyt Tuulialfa oy tarjoaa Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Lapioselkään, lähelle Tuntsan erämaa-aluetta. Tuulivoimapuisto olisi liki kansallispuiston kokoinen käsittäen 200 tuulivoimamyllyä.

Ne, joiden mielestä Salla ei voi nukahtaa ”onnensa ohi”, perustavat näkemyksensä Tuulialfan tietoihin. Niiden mukaan kunta saisi noin seitsemän miljoonan euron vuosittaiset kiinteistöverotulot ja pysyvästi 40 työpaikkaa. Värriön ja Liesijoen yhteismetsät saisivat nekin mojovat korvaukset. Näiden lisäksi rakennettaisiin  400 kV runkoverkko myllyjen pyörittämiseen.

Ongelmaksi tiedostustilaisuuksissa nousi se, että tuulivoimaloille suunniteltu alue on Pohjois-Sallan paliskunnan tärkeintä porojen vasomisaluetta. Sitä ympäröivät suojaisat kauniit vaarat , joiden rinteille sijoittuisivat 250 metrin korkeuteen yltävät tuulimyllyt. Toinen ongelma olisi valtavan maansiirtomyllerryksen mukanaan tuomat ympäristöhaitat, kuten valumat läheisiin Liesjoen, Venehaaran ja Loivushaaran vesistöihin ja lopulta Värriöjokeen. Se tunnetaan rikkaana kalavetenä, jossa lienee mahdollisesti raakkujakin.

Tiedostaessaan vastarinnan yhtiö tarjoaa kompensaatioalueita, mitä sillä lopulta tarkoitetaankaan. Alkuvaiheessa se olisi 400 000 euron vuosittaista korvausta edellä mainitulle paliskunnalle ja yhtiön laskuun tehtäviä tutkimuksia sekä niiden seurauksena mahdollisesti porotaloudelle maksettavia haittakorvauksia – viime kädessä jopa rakentamisen keskeyttämistä, mikäli porot eivät suostuisi vasomaan tuulimyllyjen seassa. Viime mainittuun ei usko Erkkikään, sillä kustannuksiltaan miljardeihin nousevaa hanketta ei tulla kesken pysäyttämään porotalouden hyväksi, vaan se saa väistyä bisneksen tieltä.

Kun kunnanvaltuusto lähiaikoina päättää selvityksen aloittamisesta, se päättää myös siitä, miten suuri merkitys yleensä porotaloudella ja erityisesti Pohjois-Sallan paliskunnalla on kunnan elinkeinotoimintana ja myös imagoon liittyvänä kulttuurisena ilmiönä.

Kirjoittaja on sallalainen kunnanvaltuutettu (vas.).