suomen nato-jäsenyys: Ruotsi joutuu va­ro­maan sa­no­jaan Turk­ki-so­pi­muk­sen vuoksi – Odo­tet­tu yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja he­rät­tää myös Suo­mes­sa vai­kei­ta ky­sy­myk­siä

Ruokahuolto: Suomen vil­ja­va­ras­tot hu­pe­ni­vat his­to­rial­li­sen vä­häi­sik­si

Tu­tuil­la kei­noil­la koronaa vastaan – kas­vo­mas­kien käyttö on sel­väs­ti li­sään­ty­nyt

Kasvomaskien käyttö on lisääntynyt viimeisen kahden viikon aikana huomattavasti myös eri kauppaliikkeissä.
Kasvomaskien käyttö on lisääntynyt viimeisen kahden viikon aikana huomattavasti myös eri kauppaliikkeissä.
Kuva: Pekka Peura

Kauppiaat eivät missään nimessä halua, että koronavirus löytäisi uusia uhreja heidän kauppapaikoistaan. Kauppiaat ovat tehneet voitavansa, jotta ostosreissusta jäisi turvallinen olo. Koronaa torjutaan perinteisin keinoin. Kolmen kärjessä ovat turvavälit, kasvomaskit sekä käsidesi.

Turvavälien pitämisessä on yhä toivomisen varaa.

– Joskus ne tahtovat asiakkailta unohtua. Onneksi turvaväleistä on ollut viime aikoina niin paljon puhetta, että ne pysyvät paremmin mielessä, Keminmaan Citymarketin kauppias Mauri Vaarala kertoo.

Turvavälien noudattaminen vaatii asiakkailta hieman normaalia enemmän aikaa etenkin kassoilla. Citymarketin kassoille on asennettu pleksit myös pakkauspuolelle, jotta turvallinen tavaroiden pakkaaminen olisi mahdollista. Kassoilla myös myyjän ja asiakkaan välillä on pleksi, vaikka henkilökunta käyttää koko ajan maskeja.

Vaarala on saanut ilokseen huomata, että myös asiakkaat käyttävät entistä enemmän kasvomaskeja.

– Mielestäni meidän asiakkaistamme reilusti yli puolet käyttää maskeja. Maskien käyttö on heidän omalla vastuulla emmekä me jaa niitä asiakkaille eli menemme tässä asiassa eteenpäin ketjun ohjeistuksen mukaan, Mauri Vaarala kertoo.

Käsidesiä on tarjolla kaikkien asiakkaiden käytettäväksi.

Joulupukkikin jättää tänä vuonna liikkeitä väliin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Jos joulupukki vierailisi, niin siinä voisi syntyä arveluttavia tilanteita. En usko, että koronatilanne ehtisi muuttua paljon paremmaksi ennen joulua, Mauri Vaarala kertoo.

Torniossa ja Kemissä tavarataloja pitävä Tampereen Säästö-Tex oy on jakanut yleisiä koronaohjeita instagrammissa ja facebookissa. Torniossa turvavälien säilymistä pyritään turvaamaan myös erillisillä sisään- ja ulostuloväylillä. Sisälle tullessa asiakkaat saavat käyttöönsä käsidesipyyhkeen ja ulos tullessa nestemäisen desinfiointiaineen. Käsiä voi pestä myös yleisö-WC:ssä.

– Kärryt ja ostoskorit desinfioidaan päivittäin. Siivouksessa käytetään erityistä huolellisuutta eri kosketuspinnoissa. Näitä ovat esimerkiksi ovenkahvat, toimitusjohtaja Markku Vuokila kertoo.

Koronarajoitukset vaikuttavat Torniossa myös kahvilatoimintaan, sillä tuoleja on vähennetty jotta turvavälit säilyisivät.

Myymälöiden kassojen edustalla on askelmerkit turvavälien vuoksi.

– Asiakkaat noudattavat merkittyjä askelmerkkejä. Laitamme niitä myös esimerkiksi kalatiskin läheisyyteen kun tiedämme, että kalatarjous houkuttelee asiakkaita jonoksi asti. Pakkaamme myös kaloja valmiiksi, jotta ostotapahtuma olisi sujuvaa Vuokila sanoo.

Joulupukki kertoi, että tänä vuonna se ei vieraile koronaviruksen vuoksi Tampereen Säästö-Texissä. Oikeaa joulupukkia tuuraa aidon näköinen joulupukkipatsas.

Kauppakeskus Rajalla asioidaan myös perinteiset turvakeinot mielessä. Käsidesiä on tarjolla ovien läheisyydessä ja oleskelutilojen istumapaikkoja on levitetty kahteen kerrokseen ja niitä on vähennetty.

– Sitä ei saa silti unohtaa, että ystävien tapaamisella on sosiaalinen funktio. Ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin rajoitustoimet, kappakeskuksen yhteisömanageri Eija-Sinikka Juho kertoo.

Kauppakeskuksessa jaetaan asiakkaille infoa kaupassakäyntiajoista.

– Toivottavasti asiakkaat miettivät, että voisivatko he tehdä kauppareissun muulloinkin kuin perjantaina työpäivän jälkeen. Uskon, että tämä asia tulee mieleen, kun he tekevät ostoksia ruuhkaisena aikana. Sunnuntaikin on hyvä ostospäivä, Eija-Sinikka Juho vinkkaa.

Kauppakeskus Rajalla ei ole tänä jouluna paketoimispalvelua, mutta joulupukki tulee paikalle viikonloppuisin. Turvallisuusohjeet ovat tarkat, jotta pukki olisi terve vielä jouluaattonakin.