Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Kunnanjohtajat: Päivi Kontio joh­ta­maan Uts­jo­kea

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tunteja kes­tä­nyt häiriö riivasi Fa­ce­boo­kia, Ins­ta­gra­mia ja Whats­ap­pia ympäri maail­man – yhtiön mukaan kyse oli rei­ti­tin­on­gel­mas­ta

Käyttökatkosten syystä ei ole vielä tietoa.

-
Kuva: RITCHIE B. TONGO

Somejätti Facebookin mukaan sen eilisiltana alkanut kuuden tunnin käyttökatko liittyi yhtiön reitittimissä ja niiden asetuksissa ilmenneisiin ongelmiin.

Yhtiön mukaan ei ole viitteitä siitä, että ihmisten käyttäjätietojen yksityisyys olisi ollut uhattuna.

Käyttökatkokset alkoivat Suomen aikaa noin kello seitsemän jälkeen maanantai-iltana. Facebookin omistamat sosiaalisen median palvelut, kuten Facebook, Instagram ja Whatsapp, eivät toimineet tunteihin useilla käyttäjillä.

Palvelut ovat nyt pitkälti palautuneet.

Laajat vaikutukset

Yhtiö pahoitteli käyttökatkoa ja sen aiheuttamaa harmia palveluita käyttäville yrityksille ja ihmisille.

Brittilehti Independentin mukaan käyttäjien siirtyminen muihin sosiaalisen median kanaviin, kuten viestisovellus Telegramiin ja Twitteriin, hidasti myös niiden toimimista. Myös Gmailin, Tiktokin ja Snapchatin käyttäjät ovat raportoineet hitauksista, lehti kertoo.

Internetin käyttöhäiriöitä seuraava Tracker Downdetector kertoi uutistoimisto AFP:lle, että se on saanut viime tuntien aikana peräti 10,6 miljoonaa raporttia palveluun liittyvistä häiriöistä ympäri maailmaa.

Facebookilla, Messengerillä, Instagramilla ja Whatsappilla arvioidaan olevan yli 3,5 miljardia käyttäjää, kertoo New York Times.

Vikatilannetta edelsi tietovuotajan esiintyminen televisiossa

Facebookin maanantai-iltana alkanut käyttökatkos osuu kiusalliseen ajankohtaan, sillä juuri edeltävänä iltana Facebookin tietovuotaja Frances Haugen paljasti kasvonsa televisiohaastattelussa. Haugen on välittänyt viime aikoina tuhansia sivuja yhtiön sisäisiä asiakirjoja viranomaisille sekä yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille, joka on uutisoinut tiedoista viime viikkojen aikana.

Haugenin välittämien asiakirjojen mukaan somejätti on tietoinen siitä, että sen alustoja käytetään vihan, väkivallan ja disinformaation yllyttämiseen ja levittämiseen ja että sen alustat vahingoittavat lasten mielenterveyttä. Asiakirjojen mukaan Facebook on yrittänyt piilottaa todisteet näistä.

Yhtiö on kiistänyt väitteet.