Live: Katso tästä Arctic Volleyn ja Vam­pu­lan ottelu kello 17

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tul­va­seu­ran­ta: Jä­nis­kos­ken riip­pu­sil­ta vaa­ras­sa, Muo­nios­sa voi nousta en­nä­tys­kor­keu­teen, Tor­nios­sa jäädään tul­va­pen­ke­rei­den alle, Ina­ris­sa tulva taittui laskuun

Tulvaseuranta Lapin tulvien toisesta viikosta

Lapin tulvien ensimmäisen viikon seurannan löydät täältä:

Tul­va­seu­ran­ta Lapin tulvien en­sim­mäi­ses­tä vii­kos­ta

Voimakas tulva on aiheuttaa vaaraa Jäniskosken riippusillalle Inarissa

Lapin runsaan lumipeitteen nopea sulaminen aiheuttaa tulvia. Inarin kirkonkylällä Juutuan tulva ja erittäin voimakas virta on aiheuttanut vaaraa Jäniskosken riippusillalle. Silta on nyt käyttökiellossa ja sinne meneminen on ehdottomasti kielletty.

Erittäin runsaslumisen talven jälkeen ja nopeasti sulaneiden lumien vuoksi kevättulvat ovat korkealla. Lunta on vielä tuntureilla, mutta nekin sulavat vauhdilla, ja nostavat veden pintaa. Tulvan korkeuteen voivat vaikuttaa myös muutama päivä sitten alkaneet vesisateet. 

Inarin kirkonkylällä Juutua virtaa nyt erittäin voimakkaasti, ja se on aiheuttanut vaaraa Jäniskosken riippusillalle. Silta on nyt ehdottomassa käyttökiellossa. Se tarkoittaa myös, ettei Juutuan luontopolkua voi kiertää ympyräreittinä. 

Metsähallitus kertoo tiedotteessaan Pohjois-Lapissa vesistöissä on nyt paljon vettä, joten luonnossa liikkujien tulee olla erityisen varovaisia. Jokien ja purojen ylittäminen on vaarallista ja useimmiten myös mahdotonta. 

Muoniossa voi nousta ennätyskorkeuteen, Torniossa jäädään tulvapenkereiden alle, Pellossa tuskin vahinkorajoille

Lapissa jokien virtaamat ovat kasvaneet suuriksi lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulannan, sekä paikoitellen sateiden vaikutuksesta.

Vedenpinnat ovat nousseet paikoin vahinkorajoille. Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle.

Ivalojoella sateet ja lumen sulaminen nostivat voimakkakaasti virtaamia tiistain-keskiviikon aikana, mutta nyt virtaamat ovat kääntyneet jo laskuun.

Ounasjoen Kittilässä vedenkorkeus on edelleen vahinkorajan tuntumassa, ja runsaat sateet voivat nostaa veden vahinkorajan yli.

Rovaniemellä tulva on jo laskenut vahinkorajan alapuolelle. Tornionjoen tulvahuippua odotetaan vasta ensi viikolle ja tulvan arvioidaan olevan tavanomaista kevättulvaa suurempi. Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, ja myös Pellossa vahinkorajan ylittyminen on ennusteen mukaan epätodennäköistä.

Muoniossa vedenkorkeus voi nousta lähelle ennätyskorkeutta, mistä voi aiheutua tulvavahinkoja.

Ivalojoen tulva taittui laskuun

Ivalojoen tulva taittui laskuun keskiviikkona kello 16. Korkeimmillaan tulva kohosi 122,47 metriin merenpinnasta, mikä oli kymmenen senttimetrin päässä vuoden 2000 tulvahuipusta. Tuona keväänä tulva kohosi 122,57 metriin merenpinnasta.

– Pajakoski on laskenut tasaisesti, eikä tulvaa kohottavia sateita ole tiedossa. Eiköhän tästä lähdetä kohti kesää, kertoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Tulvahuipusta kolmen tunnin päästä tulva oli laskenut jo viisi senttimetriä.

Näverniemeen johtava tie jäi yöllä tulvan alle ja keskiviikkona sitä pitkin kahlaavilla vesi ulottui polviin asti.
Näverniemeen johtava tie jäi yöllä tulvan alle ja keskiviikkona sitä pitkin kahlaavilla vesi ulottui polviin asti.
Kuva: Olli Miettunen

Rovaniemellä tilanne on rauhoittunut

Rovaniemen kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä käsitteli 3.6. tulvatilannetta ja -ennustetta sekä kaupungin toimia tulvatilanteen hoidossa.

Rovaniemen kaupungin tiedotteen mukaan tulvatilanne on kaupungissa rauhallinen ja kaupungin omat suojaustoimet ovat onnistuneet hyvin. Tulvavesi laskee kaupungissa hitaasti ja vedenkorkeus pysyy ennusteiden mukaan vahinkorajan tuntumassa vielä viikonloppuun asti. Kaupungin kriittisten kohteiden kuten Pulkamontien terveysaseman osalta evakuointiuhkaa ei enää ole. Kaupunki jatkaa muun muassa tiestön korjauksia ja siivouksia.

Sateet nostivat Ivalojoen pintaa 40 senttiä

Paikalliset sateet ovat nostaneet Ivalojoen pintaa tiistai-illasta alkaen noin 40 senttiä Pajakosken alueella. Myös Ivalon kylän alueella vedenpinta on noussut noin 30 senttiä. Sateet jatkuvat paikallisina koko keskiviikon, mikä nostaa vedenpintoja edelleen.

Ivalossa korotetut tulvapenkereet estänevät merkittävien tulvavahinkojen syntymisen, mutta muualla jokivarressa on paljon rakenteita ja asumuksia, joille tulva voi aiheuttaa vahinkoa.

Lapissa jokien virtaamat ovat kasvaneet suuriksi lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulannan vaikutuksesta. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin vahinkorajoille.

Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle. Sään viilentyminen viime viikolla hidasti virtaamien kasvua ja pitkitti tulvan kestoa. Tälle viikolle on ennustettu sateita, jotka voivat vielä kasvattaa virtaamia.

Lue lisää:

En­nus­tet­tua kovempi sade nosti Iva­lo­joen ve­den­pin­taa sel­väs­ti – Iva­los­sa tul­va­huip­pu voi olla jo tänään

Tulva nousi Iva­lo­joes­sa äkkiä – En­nus­tei­den mukaan toinen huippu on nyt käsillä ja vesi nousee vähän

Tornionjoen huippu 10 päivän tienoilla, Muoniossa voidaan päästä ennätyskorkeuteen

Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 10. päivän jälkeen. Näillä näkymin joen vedenpinta Torniossa jää korotettujen tulvapenkereiden alapuolelle, ja myös Pellossa vahinkorajan ylittyminen on ennusteen mukaan epätodennäköistä.

Muoniossa vedenkorkeus voi nousta lähelle ennätyskorkeutta.


Tästä ylöspäin on uutisia keskiviikosta lähtien

Uusin Lapin Elyn tulvatiedote kertoi rauhoittuneesta tilanteesta, Rovaniemellä vesi oli korkeimmillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä

Lapin Ely-keskus ja Tulvakeskus tiedottivat tiistaina iltapäivällä, että tulvatilanne Lapissa on vähitellen rauhoittumassa. Rovaniemellä vesi on laskenut hieman, mutta se on edelleen vahinkorajan yläpuolella.

Tulvan arvioidaan lähtevän alenemaan lähipäivinä. Kittilässä vedenkorkeus on pysynyt hieman vahinkorajan alapuolella useita päiviä. Lähipäivien sateet voivat nostaa veden vahinkorajan yli, mutta tulvan arvioidaan jäävän selvästi alle vuoden 2005 tulvan tason.

Ivalossa vedenkorkeudet ovat olleet viikonvaihteen aikana laskusuunnassa, mutta ovat nyt taas hieman nousseet. Tornionjoella tulvahuippua odotetaan vasta ensi viikolle.

Rovaniemellä tulva nousi perjantai-iltana vahinkorajan yli ja oli korkeimmillaan lauantai-sunnuntaiyönä (Lainaan havaintoasemalla N2000+77,62 metriä).

Valajaskosken havaintoasemalla virtaama oli suurimmillaan lauantaina, jolloin se oli 4147 m3/s. Vedenkorkeus on laskenut jo hieman ja laskun ennustetaan nopeutuvan lähipäivinä.

Tulvan suuruus oli hyvin lähellä samaa tasoa kuin vuosien 1973 ja 1993 tulvissa.

Kittilässä vahinkorajan alapuolella

Kittilässä Ounasjoen tulva on pysynyt jo neljä päivää hieman vahinkorajan alapuolella. Vedenkorkeus oli tänä aamuna kirkonkylän havaintoasemalla korkeudessa N60+176,71 metriä. Valuma-alueelle ennustetut vesisateet sulattavat loput lumet ja voivat nostaa vedenkorkeutta vielä hieman.

Tulva on jäämässä selvästi vuoden 2005 suurtulvaa pienemmäksi.

Ivalojoen ensimmäinen tulvahuippu koettiin perjantaina, jonka jälkeen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat hieman laskeneet. Ennustettujen sateiden ja loppujen lumien sulamisen vaikutuksesta näyttäisi olevan tulossa toinen tulvahuippu, mutta virtaama tuskin nousee ainakaan paljoa perjantaina mitattuja lukemia suuremmaksi.

Hitaasti ja useammassa osassa tapahtuneen lumen sulamisen ja poutasään ansiosta tulva on jäämässä aiempien vuosien suurtulvia pienemmäksi.

Tornionjoella tulvahuippu on ennusteen mukaan vasta ensi viikon puolivälin jälkeen. Vedenkorkeus nousee todennäköisesti vielä noin 0,5 - 1 metriä nykyistä korkeammalle ja suurimpien virtaamien arvioidaan olevan noin 2700 - 3000 m3/s.

Tulva jää pienemmäksi kuin vuoden 1968 ennätystulva. Pellon alueella vedenkorkeuden arvioidaan jäävän hieman vahinkorajan alapuolelle.


Koko Lapin tämän kevään isoim­mat tul­va­tu­hot lienee jo nähty

Kittilässä voidaan pian huokaista helpotuksesta, vaikka keskiviikko on sadepäivä. Myös loppuviikolle on ennustettu uusia sateita, mutta Kittilän tulvatilanteen pitäisi kestää sateet.

Tulvatilanne näyttää siis olevan kriittisissä kohdissa jo hyvin hallinnassa, eikä ennuste ole enää erityisen uhkaava. Onko pahimmat tulvatuhot jo nähty?

– Vähän sellainen fiilinki on, että tämä on aikalailla tässä, Alaraudanjoki sanoo.

Lue lisää myös Tornion ja Ivalon tilanteesta

Va­paa­eh­tois­toi­min­ta suu­res­sa roo­lis­sa Lapin tul­va­va­rau­tu­mi­ses­sa

Vapaaehtoistoiminta on ollut entistä suuremmassa roolissa Lapissa etenevien tulvien aikana. Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoiset ovat muun muassa suojanneet ikäihmisten koteja Rovaseudulla. Apua ollaan valmiina antamaan tulvien edetessä myös muualla Lapissa.

Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoiset ovat tehneet viimeisen viikon ajan töitä aamusta iltaan suojatakseen ikäihmisten kodit Lapissa eteneviltä tulvilta. Työtä viranomaisten kanssa on tehty pelastuslaitoksen tukena varautumisvaiheen alusta asti.

Lue lisää.

Rovaniemen kaupunginjohtajan aamutwiitti tiistailta

Tästä ylöspäin uutisia tiistaista 2.6. lähtien

Lapin pelastuslaitos on ottanut yleisjohtovastuun tulvatilanteesta

Lapin pelastuslaitos otti tulvatilanteen johtamisvastuun maanantaina 1.6.2020. Tämä tarkoittaa, että toistaiseksi tulvatilanteen yleisjohto on pelastuslaitoksella, joka kokoaa tulvatilannekuvaa ja koordinoi eri viranomaisten ja järjestöjen yhteistoimintaa tulva-alueilla muun muassa johtoryhmän kautta.

Lapin pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan Lapin tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen tälle viikolle. Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle todennäköisesti alkuviikosta, ja tulva on huipussaan loppuviikolla. Vuoden 2005 ennätystulvan ylittymiselle on vielä pieni mahdollisuus.

Rovaniemellä vesi nousi vahinkorajalle perjantai-iltana ja tulva pysyy korkealla arviolta koko viikon. Vesi on katkaissut useita katuyhteyksiä ja kastellut mökkejä.

Inarin vedenkorkeus on laskussa, mutta pysyy vahinkorajan yläpuolella muutaman päivän. Tieyhteyksiä voi katketa tulvavesien takia.

Tornionjoen tulvahuippu on todennäköisesti kesäkuun 7. päivän jälkeen. Pellossa tulvavahingot ovat mahdollisia.

Sallassa tulvavesi rikkoi maantietä, mutta tilanne saatiin korjattua

Kit­ti­läs­sä odo­te­taan jän­ni­tyk­sel­lä, miten ylem­pä­nä Lapissa sulava lumi vai­kut­taa Ou­nas­joen tul­vaan

Tulvakeskuksen mukaan Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä alkuviikosta. Tulvahuippua odotetaan Kittilässä loppuviikolle.

Kittiläläiset odottavat nyt lämmenneen sään ja mahdollisten sateiden vaikutusta tulvaan.

Lue lisää

Kittilän kylällä olevalle lintutornille pääsee yleensä tietä pitkin. Nyt tie on veden alla.
Kittilän kylällä olevalle lintutornille pääsee yleensä tietä pitkin. Nyt tie on veden alla.
Kuva: Jussi Leinonen

Sateet ja sulaminen pitkittävät tulvatilannetta

Varautumisella säästettiin miljoonia

Vahingot tämän kevään tulvista Pohjois-Suomessa voisivat nousta jopa 25 miljoonaan euroon, jos niihin ei olisi ennalta varauduttu, kertoo Maa- ja metsätalousministeriö. Summa perustuu tulvariskien hallintatyössä tehtyihin arviointeihin.

Suomessa Tulvakeskus ennustaa ja varoittaa tulvista sekä ylläpitää valtakunnallista tulvatilannekuvaa. Tulvakeskus on Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen palvelu, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvatilanteen seurannassa, ennakko- ja tulvatilannetoimenpiteistä päätettäessä käytetään hyödyksi esimerkiksi maastomittauksia sekä satelliitti- ja ilmakuvia.

Lue lisää

Rovaniemellä vesi pysyy korkealla todennäköisesti koko viikon

Ely-keskuksen uudessa tulvatiedotteessa kerrotaan, että Lapissa jokien virtaamat ovat kasvaneet reilusti lämpöaallon aiheuttaman voimakkaan lumen sulannan vaikutuksesta. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin vahinkorajoille.

Tulvahuiput ajoittuvat enimmäkseen kesäkuun alkupäiville ja lähes koko Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot.

Tulvavahinkoja voi aiheutua myös niillä alueilla missä aiemmin vahinkoja ei ole ollut. Ounasjoen vedenkorkeus nousee Kittilässä vahinkorajalle suurella todennäköisyydellä alkuviikosta ja tulva on huipussaan loppuviikolla.

Rovaniemellä vesi on noussut jo tulvavahinkorajalle ja vesi pysyy korkealla arviolta koko viikon. Tulva on katkaissut useita katuyhteyksiä. Rantarakenteita ja mökkejä on kastunut. Tornionjoella tulvahuipun arvioidaan olevan todennäköisimmin kesäkuun 7. päivän jälkeen ja Pellossa vahinkoraja voi ylittyä

Tulva-asiantuntija arvelee: Rovaniemen tulvat olivat tässä

Lapin Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki toteaa, että Rovaniemen tulvahuippu on saatettu nyt nähdä ja kokea.

– Vankka veikkaus, että kyllä tämä oli Rovaniemen osalta tässä. Luulen, että tästä lähdetään pikku hiljaa laskuun, eikä tätä korkeutta enää ylitetä.

Lue lisää.

Tulvaa Ivalojoessa 30.5. River Campingin leirintäalueen rannassa Kerttuojan tienoilla.
Tulvaa Ivalojoessa 30.5. River Campingin leirintäalueen rannassa Kerttuojan tienoilla.
Kuva: Olli Miettunen

Rovaniemen kaupunginjohtaja twiittasi jätkänkynttilän kupeesta myös tänään

Maanantaiaamun lukujen mukaan tulva on laskenut Rovaniemellä hieman.

Rovaniemellä Lainaan kohdalla tulva on laskenut 77.54:ään, kun se sunnuntaina oli korkeimmillaan 77.60:ssä. Edelleen vesi on vahinkorajaa (77.45) korkeammalla. Myös Kirkonjyrhämän kohdalla vesi on laskussa, sunnuntain lukema 76,09 on laskenut 76:04:ään.

Kittilässä tulvaveden nousu on pysähtynyt 176.75 tasolle. Kittilässä tulvaveden odotetaan kuitenkin lähtevän uuteen nousuun.

Myös Ivalojoella tulvan odotetaan pahentuvan voimakkaasti lämpenevien säiden vuoksi.