Trump pal­jas­taa käyt­tä­vän­sä ma­la­ria­lää­ket­tä ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nan ennalta eh­käi­syyn – asian­tun­ti­jat va­roit­ta­vat lääk­kees­tä

Presidentillä ei tiettävästi ole todettu koronavirustartuntaa.

Washington
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo nauttineensa hydroksiklorokiinia nyt noin puolentoista viikon ajan päivittäin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo nauttineensa hydroksiklorokiinia nyt noin puolentoista viikon ajan päivittäin.
Kuva: Doug Mills / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on paljastanut käyttävänsä malarialääkettä, joka ei asiantuntijoiden mukaan sovellu koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon.

Trump kertoi käyttävänsä hydroksiklorokiinia ennalta ehkäisynä. Hän on nauttinut lääkettä nyt noin puolentoista viikon ajan päivittäin.

Presidentti huomautti myös, että hänen koronavirustestinsä ovat olleet negatiivisia. Valkoisessa talossa on todettu koronavirustartuntoja.

Kun presidentiltä kysyttiin, miksi hän käyttää lääkettä, hän vastasi, että hänestä se on hyvä. Hän kertoi kuulleensa paljon hyviä asioita lääkkeestä.

Trump väitti, että monet niin sanotusti viruksen eturintamassa työskentelevät käyttävät lääkettä.

Guardianin mukaan Valkoisen talon edustaja vahvisti myöhemmin, että presidentti käyttää hydroksiklorokiinia.

Trump on useaan otteeseen puhunut lääkkeen puolesta. Samalla hänen oman hallintonsa asiantuntijat ovat sanoneet, että lääke ei sovellu koronaviruspotilaille eikä sen turvallisuudesta ole takuita.

Guardianin mukaan lääkettä ei ole hyväksytty covid-19-taudin hoitoon eikä Trumpilla ole tiettävästi todettu koronavirustartuntaa.

Toistuvaa kriisin vähättelyä

Presidentin mukaan hän oli keskustellut Valkoisen talon lääkärin kanssa lääkkeen käytöstä. Hän sanoi, että ehdotus lääkkeen käytöstä tuli häneltä itseltään, ei lääkäriltä.

– Kysyin häneltä, mitä ajattelet. Hän sanoi, jos haluat. Minä sanoin kyllä haluan, presidentti kuvaili.

CNN:n mukaan presidentti ja tämän lääkäri olivat tulleet siihen tulokseen, että lääkityksen mahdolliset edut ylittäisivät sen riskit.

Presidentti on toistuvasti vähätellyt koronaviruskriisiä. Viime viikolla hän sanoi, että virus uhkaa vain pientä ihmisjoukkoa. Yksin Yhdysvalloissa virustartunnan on saanut 1,5 miljoonaa ihmistä. Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on todettu lähes 92 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Se on noin 280 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on päälle 50.

Lue myös:

Trump uhkaa lak­kaut­taa WHO:n ra­hoi­tuk­sen py­sy­väs­ti