Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Trump al­le­kir­joit­ti alus­ta­van kaup­pa­so­pi­muk­sen Kiinan kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo vierailla lähiaikoina Kiinassa kauppasovun kunniaksi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo vierailla lähiaikoina Kiinassa kauppasovun kunniaksi.
Kuva: TANNEN MAURY

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona alustavan kauppasopimuksen Kiinan kanssa. Sopimuksen mukaan Kiina lupaa yli kaksinkertaistaa ostonsa yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä ensimmäisenä vuotena, kertoi uutiskanava CNN.

Sopimuksella on pituutta 86 sivua ja se valmistui liki kaksi vuotta kestäneiden tiukkojen neuvottelujen ja ankaran kauppasodan jälkeen. Maailman kahden suurimman talouden kauppasota on rankaissut erityisesti yhdysvaltalaisia soijanviljelijöitä.

Amerikkalaiset veronmaksajat ovat käyttäneet viljelijöiden tukeen 28 miljardia dollaria, mihin kuuluu maksuja kaupparyhmille ja ostoja ruokapankeista.

Tauko kauppasodassa antaa Trumpille jotain konkreettista tarjottavaa viljelijöille, jotka ovat merkittävä äänestäjäryhmä Keskilännessä ensi syksyn presidentinvaalien alla.

"Ihmiset luulivat, että tämä ei toteutuisi"

– Yhdessä me oiomme menneisyyden virheet ja tarjoamme taloudellisen oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden tulevaisuuden, Trump sanoi Valkoisessa talossa allekirjoittaessaan sopimusta CNN:n mukaan.

– Useimmat ihmiset luulivat, että tämä ei toteutuisi.

Trump lupasi vierailla Kiinassa "ei kovin kaukaisessa tulevaisuudessa" vastavierailuna Kiina johtavan kauppaneuvottelijan Washingtonin vierailulle.

– Tämä sopimus toimii mikäli Kiina haluaa sen toimivan. Kanssani neuvotelleet kiinalaiset haluavat sen toimivan, sanoi Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer Reutersin mukaan juuri ennen kun Trump ja Kiina varapääministeri Liu He allekirjoittivat sopimuksen.