Kolumni: Las­ten­hoi­ta­jan hymy ei hyydy edes palk­ka­kuo­pas­sa

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on al­ka­nut: Kasperi Tyni nosti Mat­ka­kos­kel­ta yli 16-ki­loi­sen von­ka­leen – lähetä kuva omasta lo­hi­saa­liis­ta­si

Marjastus: Kesäkuu alkoi, mutta hal­la­kart­ta hohkaa si­ni­se­nä – Miten käy mus­tik­ka- ja hil­la­sa­don?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Yö­ker­ho­ket­jus­sa 24 tar­tun­taa, ket­jus­sa var­mis­tu­nut del­ta-muun­nos­ta ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut kuor­mit­tu­neet, Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa

12.4: Suomessa todettu 300 koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 300 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu 2 374 tartuntaa, mikä on 1 064 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 44 ihmistä, joista tehohoidossa on seitsemän.

12.32: Rovaniemen viikonlopun tartuntaketjussa neljä uutta tartuntaa

Rovaniemen viikonlopun tartuntaketjussa on todettu torstaipäivään mennessä neljä uutta tartuntaa, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas. Tällä hetkellä ketjussa on todettu yhteensä 24 tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin neljän tartunnan lisäksi yksi tartunta rajalla rovaniemeläisellä henkilöllä, ja se ei liity viikonlopun tartuntaketjuun.

11.10: Rovaniemen terveydenhuollon palvelut kuormittuneet

Rovaniemen kaupunki tiedottaa, että koronavirukselle altistuneiden jäljitys kuormittaa tällä hetkellä terveydenhuollon palveluita.

Lisäksi terveyspalvelujen sähköinen ajanvaraus on edelleen epäkunnossa, ja puhelinajanvaraus on ruuhkautunut.

Rovaniemen kaupunki pyytää kuntalaisia välttämään yhteydenottoja terveysasemille kiireettömissä asioissa loppuviikon ajan.

Tiedotteen mukaan myös koronatestauspisteet ovat ruuhkautuneet testattavien suuren määrän vuoksi. Siitä huolimatta koronatestissä tulee käydä matalalla kynnyksellä, jos on oireita. Tiedotteessa muistutetaan, että kaikkien niiden, jotka ovat voineet altistua koronalle Half Moon -yökerhossa ja Kansan pubissa viime viikonloppuna 2.–4.7 tulee käydä testeissä.

Koronatestissä voi käydä kolmessa paikassa: Mehiläisellä tai Terveystalolla ilman ajanvarausta sekä Lappican testauspisteessä ajanvarauksella.

Tiedotteessa muistutetaan alueellisesta maskisuosituksesta. Tiedotteen mukaan maskien käyttö näyttää huolestuttavasti vähentyneen. Kaupunki muistuttaa kuntalaisia, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella maskisuositus on edelleen voimassa julkisissa sisätiloissa, esimerkiksi kaupoissa ja ostoskeskuksissa, sekä julkisissa liikennevälineissä. Suositus koskee myös rokotettuja.

10.55: Yksi Rovaniemen tartuntaketjun lähtötartunnoista varmistunut delta-muunnokseksi

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Rovaniemen viikonlopun tartuntaketjussa yksi lähtötartunnoista on varmistunut viruksen delta-muunnokseksi.

Kyseinen lähtötartunta on peräisin Venäjältä. Broaksen mukaan korontestissä käyminen on erittäin tärkeää, sillä delta-muunnos leviää herkästi.

10.10: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistunut EM-kisaturismin vuoksi Suomessa

Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistui Suomessa kisaturismin vuoksi. EM-kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin. Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) 6. heinäkuuta mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa, ja näistä on koitunut 165 jatkotartuntaa. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kesä-heinäkuun vaihteessa viikolla 26 tehtiin lähes 97 000 koronatestiä, mikä on noin 26 500 testiä enemmän kuin edellisviikolla. koronatapausten osuus testatuista näytteistä on kahden viimeisen viikon aikana ollut suurempi kuin kesäkuun alkupuoliskolla, ollen 1,4 prosenttia viikolla 25 ja 1,3 prosenttia viikolla 26.

Epidemiatilanne on osalla alueista heikentynyt. Jalkapallon EM-kisaturismin lisäksi kasvaneita tartuntamääriä selittää lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne, mutta alueilla esiintyy myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja.

Sairaalahoidossa koronaviruspotilaita oli 7. heinäkuuta sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan yhteensä 44, joista perusterveydenhuollon osastoilla 7, erikoissairaanhoidon osastoilla 30, ja teho-osastoilla 7 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemia oli 7. heinäkuuta ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 976.

Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee välttämään toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle. Kaikessa ulkomaan matkustamisessa tulee käyttää harkintaa, seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta ja noudattaa viranomaisten ohjeita, myös palatessa takaisin kotimaahan.

9.43: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista todettiin ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

9.33: Rovaniemen Me­hi­läi­sen dri­ve-in -pis­teel­lä pitkä jono, poliisi valvoi lii­ken­net­tä

Rovaniemellä viikonloppuna yökerhoissa tapahtuneet korona-altistumiset ovat saaneet ihmiset hakeutumaan testeihin.

Mehiläisen drive-in -testauspisteellä oli torstaiaamuna pitkä jono Yliopistonkadulle saakka. Poliisi oli paikalla ohjaamassa ja valvomassa liikennettä.

Lue lisää: Ro­va­nie­mel­lä vii­kon­lo­pun ko­ro­na-al­tis­tu­mi­set saivat ihmiset ha­keu­tu­maan toiseen tes­ti­ker­taan – Me­hi­läi­sen dri­ve-in -pis­teel­lä pitkä jono, poliisi valvoi lii­ken­net­tä