Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa yksi uusi tar­tun­ta, Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä sel­väs­sä las­kus­sa, te­ho­hoi­dos­sa viime vii­kol­la 34 po­ti­las­ta

15.14 Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei uusia tartuntoja

Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia tartuntoja eilisen jälkeen.

Kuluvalla viikolla koronatapauksia on toistaiseksi havaittu yksi kappale.

THL:n tartuntatautirekisteriin on viikon sisällä merkitty Lapin sairaanhoitopiirin alueelle kaksi tartuntaa,  jotka ovat todellisuudessa vääriä positiivisia testituloksia.

15.11 Länsi-Pohjassa yksi uusi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö.

10.40: Kuuden hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Länsi-Pohjassa

Kuuden hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Länsi-Pohjan kunnissa vielä toukokuussakin, tiedottaa Lapin aluehallintovirasto.

Tuore päätös kieltää edelleen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä.

Määräys on voimassa 26.4.–9.5. Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kunnissa.

Lue lisää: Kuuden hengen ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus jatkuu Län­si-Poh­jas­sa ainakin äi­tien­päi­vään asti

10.20: Näkymät parantuivat rajoitusten purkuun

Koronatartuntojen määrä on selvästi laskenut Suomessa, tiedottavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Uusia koronavirustapauksia on todettu selvästi vähemmän viimeisten parin viikon aikana. Tartuntojen väheneminen Suomessa alkoi jo ennen pääsiäistä.

Ministeriön ja THL:n mukaan tilanne johtuu siitä, että annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi tuottaneet tulosta ja estäneet tartuntoja. Myös koronarokotukset ovat vähentäneet tartuntoja erityisesti ikääntyneiden ihmisten keskuudessa.

Epidemiatilanteissa on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on edelleen eteläisessä Suomessa.

Jos suotuisa kehitys jatkuu, Suomessa voidaan ministeriön mukaan aloittaa rajoitusten purku myöhemmin keväällä.

10.20: Viime viikolla 2500 koronatapausta

Viime viikolla Suomessa tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin hieman yli 2 500 uutta tapausta, mikä on lähes 750 vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 59.

Viimeisen kahden viikon yhteenlaskettu tapausmäärä oli yli 5 700 uutta tapausta, mikä on noin 1 600 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana.

Myös ilmaantuvuusluku on laskenut kahden viikon jaksolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 104 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 160.

Viikolla 14 eli viime viikolla koronatestejä tehtiin 118 000 kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla ja selvästi vähemmän kuin maaliskuussa. Valtakunnallisesti positiivisten testien osuus kaikista näytteistä oli edellisen viikon tapaan laskusuunnassa.

10.20: Sairaalahoidon tarve laskenut

Viimeksi kuluneiden kolmen viikon aikana covid-19-taudin vuoksi tehohoitoa tarvitsevien määrä on selvästi vähentynyt.

Myös muun sairaalahoidon tarve on vähentynyt. Viime sunnuntaina tehohoidossa oli 34 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla oli 42 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 104 covid-19 -potilasta.

Yhteensä sairaalahoidossa oli 180 potilasta koronataudin vuoksi, kun viikkoa aiemmin heitä oli 250. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevina viikkoina edelleen vähenevän.

Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli viime viikon loppuun mennessä raportoitu yhteensä 881.

10.20: Ilmaantuvuus suurta lasten ja nuorten keskuudessa

Koronatapausten ilmaantuvuus on nyt suurinta 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä. Suurin osa tämän ikäryhmän tartunnoista tulee kotoa tai muista sosiaalisista kontakteista. Ilmaantuvuus oli suurta myös muissa alle 40-vuotiaiden ikäryhmissä.

Yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä ilmaantuvuus sen sijaan on pysynyt pienenä koko alkuvuoden ajan.