Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tor­nioon saatiin cross­fit-sa­le­ja kaksin kap­pa­lein - lajin yh­tei­söl­li­syys vie­hät­tää uusia yrit­tä­jiä.


Anita ja hänen miehensä Rauno Alarousu paluumuuttivat Tornioon ja perustivat salinsa entisen LVI-alan yrityksen tiloihin. Tila on valoisa ja korkea ja siitä pääsee myös ulos harjoittelemaan.
Anita ja hänen miehensä Rauno Alarousu paluumuuttivat Tornioon ja perustivat salinsa entisen LVI-alan yrityksen tiloihin. Tila on valoisa ja korkea ja siitä pääsee myös ulos harjoittelemaan.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Joel Niemelän crossfit-sali sijaitsee Lakkapään kiinteistössä Athlete gymin viereisissä tiloissa. Pukuhuoneet ja oleskelutilat ovat Athlete gymin kanssa yhteiset.
Joel Niemelän crossfit-sali sijaitsee Lakkapään kiinteistössä Athlete gymin viereisissä tiloissa. Pukuhuoneet ja oleskelutilat ovat Athlete gymin kanssa yhteiset.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Torniossa vietetään kesäkuun alussa peräti kahden crossfit-salin avajaisia. Crossfit on kuntoilumuoto, jonka tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia.

Meri-Lapissa on paljon kuntosalitarjontaa, mutta varsinaisia crossfit-saleja täällä ei ole aiemmin ollut.

Crossfit Rosterin yrittäjä Anita Alarousu ja Crossfit Meri-Lapin yrittäjä Joel Niemelä uskovat, että asiakkaita riittää molemmille saleille ja crossfit-buumi rantautuu vihdoin myös Meri-Lappiin.

– Kaksi salia samassa kaupungissa on vain hyvä juttu: näin saamme jaettua crossfit-tietoisuutta ihmisille. Mitä enemmän on paikkoja ja tiloja harrastaa, sitä enemmän harrastajamäärät kasvavat, Niemelä toteaa.

– Sodankylään ja Kemijärvelle perustettiin salit, joten oli korkea aika saada tännekin sali. Crossfit-piireissä tehdään muutenkin paljon yhteistyötä, joten en pidä, että salit varsinaisesti kilpailevat keskenään, Alarousu sanoo.

Alarousu on kotoisin Torniosta, hän opiskeli pääkaupunkiseudulla fysioterapeutiksi ja physio traineriksi (fysioterapeuteille suunnattu personal trainer -koulutus). Crossfitiin hän tutustui niin ikään pääkaupunkiseudulla.

– Olen harrastanut monipuolisesti liikuntaa: joukkuelajeja ja voimaharjoittelua. Olen juossut maratoneja ja puolimaratoneja. Heti ensimmäisellä tunnilla huomasin, että crossfit on minun juttuni.

Alarousulle tärkeää on harjoituksen laatu: harjoituksen pitää olla kehittävää. Häntä viehättää se, että toiminnallinen harjoittelu on niin monipuolista. Hänen mukaansa laji soveltuu monenikäisille ihmisille.

– Alueellamme on paljon vanhempia ihmisiä, jotka ovat hyvässä kunnossa ja kaipaavat muutakin kuin “mummojumppaa”. Jatkossa haluan vetää myös erikoistunteja. Esimerkiksi äijäryhmää on kysytty.

Alarousu pyörittää salia yhdessä miehensä Rauno Alarousun kanssa.


Niemelä on harrastanut omatoimisesti crossfitia jo useita vuosia. Niemelä on pelannut jalkapalloa ja jääkiekkoa, joiden harjoituksiin kuuluu myös voimaharjoittelua.

– Kaveri oli lukenut crossfitista, ja laji vaikutti juuri sellaiselta, jota haluaisin itse tehdä. Kun aloitin crossfitin, niin fysiikkani lähti lentoon. Suorituskyky ja voimantuotto parani. Kestävyyskunto kehittyi, ja se vaikutti palautumiseen. Jääkiekossa se auttoi paljon. Painonnostoliikkeiden myötä liikkuvuuteni parani: 15-vuotiaana en taipunut edes kyykkyyn, Niemelä muistelee.

Crossfitharrastus toi Niemelälle työpaikankin.

– Vuosia sitten minut pyydettiin vetämään Bodycenter-kuntosalille crossi-tunteja. Olin opiskellut personal traineriksi, ja jäin kuntosalille töihin. Tein personal trainerin hommia, ja toin harjoituksiin mukaan crossfitista ja toiminnallisesta harjoittelusta tuttuja ominaisuuksia.

Unelman omasta salista Niemelä toteutti yhdessä sisarensa Julia Niemelän  kanssa, joka toimii myös valmentajana salilla.

– Lähdetään pienestä liikenteeseen ja laajennetaan asiakaskuntaa pikkuhiljaa, Niemelä kaavailee. Yksi meidän valmentajistamme on käynyt lasten crossfit-ohjaajan kurssin, joten  voimme tarjota tunteja myös lapsille.

Niemelän crossfit-sali sijaitsee Athlete gymin vieressä ja salit tekevät yhteistyötä keskenään. 


Sekä Alarousu että Niemelä kertovat, että osa crossfitin viehätystä on lajin tarjoama yhteisöllisyys.

– Tunneilla voidaan noudattaa samaa ohjelmointia ja niiltä saadaan yhteisiä kokemuksia. Ilmapiiri on kannustava, Alarousu kuvailee.

Niemelä havahtui lajin yhteisöllisyyteen Oulussa crossfit-karsinnoissa.

– Oudot ihmiset tulivat kannustamaan ja tsemppaamaan. Eihän sellaista juuri ole kuntosaleilla, joissa jokainen tekee omaa treeniään kuulokkeet korvilla.

Tästä on kyse

Crossfit

Toiminnallista harjoittelua, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita.

Toiminnallisen harjoittelun mahdollisuuksia tarjoavat myös kuntosalit. Crossfit-salit ovat yrityksiä, jotka maksavat vuosittain lisenssimaksua Crossfit-tavaramerkin käytöstä. Tavaramerkkioikeudet omistaa maailmanlaajuisesti yhdysvaltalainen Crossfit, Inc.

Sanastoa

On ramp = alkeiskurssi, jossa opetellaan crossfitin perustekniikoita. Kurssin jälkeen voi mennä crossfit-tunneille, joissa on aina mukana crossfit-valmentaja. Mikäli lajin tekniikat ovat tuttuja, voi harrastaja mennä suoraan tunnille.

WOD=Workout of the day, eli päivän harjoitus, jonka valmentaja on suunnitellut.

AMRAP=as many reps as possible, eli mahdollisimman monta toistoa aikarajan sisällä.

EMOM=Every minute on the minute eli jokaisella alkavalla minuutilla tehdään määrätty liikesarja.

Open gym=Crossfit-saleilla voi harjoitella myös omatoimisesti, kunhan on osoittanut salin valmentajalle, että tekniikat ovat kunnossa.