
Joulukuussa tiedotusvälineet kertoivat Kemi-Tornio lentoasemalla valotolppaan rullanneesta pienkoneesta. Lapin pelastuslaitos tiedotti tuolloin, että kone oli vaurioitunut lievästi siivestä. Koneessa oli ollut kaksi henkilöä, mutta he eivät olleet loukkaantuneet onnettomuudessa. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinta tapahtuneesta ei ole vielä valmis.
Tuo kyseinen kone on edelleen Kemi-Tornion lentoasemalla. Se ei ole varsinaisesti pienkone, vaan Cessna 560XL Citation Excel, 10-paikkainen pieni liikennekone, jota tarvitaan lentämään pilotti ja perämies.
Viranomaiset tutkivat onnettomuuden, samoin koneen vauriot on tarkastettu.
Kone on nyt korjattavana Kemi-Tornion lentoasemalla ja remontti jatkuu vielä arviolta viisi viikkoa. Konetta korjaa isobritannialainen The Mobile Repair Team (MRT).

Kemi-Tornion lentokentän päällikkö Joni Nojonen kertoo, että tämän luokan korjausoperaatio on harvinaislaatuinen eikä hän tiedä, onko muilla suomalaisilla maakuntakentillä ollut vastaavia remontteja koskaan.
– Ainakaan Kemi-Torniossa tällaisia ei ole nähty.
Isoja vaurioita
Korjaustiimin johtaja Karl Potts kertoo, että osuma aiheutti lopulta melko isoja vaurioita koneen siipeen, joka piti rakentaa kokonaan uudestaan.
– Meidän täytyy vaihtaa siiven peltipinnat sekä koko johtoreuna eli siiven etureuna. Myös kohta, jossa koneen polttoainetankit sijaitsevat, oli vaurioitunut, Potts kertoo.
Onnettomuudessa vaurioitui myös koneen takaosassa sijaitseva sähköohjauskeskus, joka on vaihdettu uuteen.
Moottorit irti
Korjausryhmä saapui Kemiin maaliskuun loppupuolella. Potts kertoo, että työt aloitettiin tuolloin puisten tukitelineiden valmistamisella. Lentokoneen moottorit on irrotettu remontin ajaksi.

Potts kertoo, että heidän ryhmänsä on hyvin monitaitoinen: ryhmä taitaa lentokoneen korjaamisen suunnittelusta komponenttien asentamiseen asti. Kemi-Tornion lisäksi yrityksellä on tällä hetkellä tiimit Amerikassa ja Itävallassa. Projektien mittakaavat vaihtelevat, mutta Kemissä tehtävä työ on mittaluokaltaan suurimmasta päästä.
Maailmanlaajuinen komponenttipula on vaikeuttanut työntekoa monilla aloilla, mutta tähän projektiin se ei ole juurikaan ole vaikuttanut. Lentokonealalla tyypillistä on, että osia pitää joskus odotella.
– Tilaamme lentokoneen osat, kuten siiven pellit suoraan koneen valmistajalta. Joskus kuluu aikaa, että osat saadaan valmistettua, Potts kuvailee.
Siipi rakennetaan niittaamalla
Lentokoneen siipi rakennetaan niittaamalla. Eli siiven päällimmäinen kerros ”wing skin” kiinnitetään siiven rakenteeseen niittaamalla. Mobile Repair Teamin mekaanikot Ryan Thompson ja Alex Codreanu valmistelevat tätä työtä.

Isobritannialainen Thompson on työskennellyt alalla 10 vuotta, Codreanu 13 vuotta.
– Työ on mukavaa, koska se on älyllisesti erittäin haastavaa ja monipuolista. Kaikissa työvaiheissa pitää keskittyä ja olla tarkkana, Thompson kuvailee.
– Ilmailualaan ei voi kyllästyä, Codreanu, kertoo.
Korjaustiimin työt liikkuvat paikasta ja maasta toiseen.
– On mukava tutustua eri paikkoihin ja tavata uusia ihmisiä, Thompson kertoo.
Testi ensin maatasossa
Suomen komennus on ollut koko korjaustiimin mielestä aivan parasta a-luokkaa.
– Meillä on ollut sunnuntait vapaita, ja olemme ehtineet tehdä täällä monenlaisia asioita. Olemme muun muassa käyneet pilkillä ja ajamassa moottorikelkoilla, Potts kertoo.
Toukokuun lämpö on yllättänyt positiivisesti.
– Luulin, että Suomessa on aina kylmä, mutta täällähän on lämpimämpää kuin Isossa-Britanniassa, Potts mainitsee.
Kun remontti on valmis ja moottorit asennettu takaisin paikoilleen, Cessnaa testataan ensin maatasossa. Ensilennon tekee koneen miehistö.
– Sitten kone lennetään Chesteriin, jossa se maalataan uudestaan ja sille tehdään vielä rutiinihuoltoja, kertoo Karl Potts.