Toisen polven mainari kaivaa kultaa Kit­ti­läs­sä: "Olemme viih­ty­neet kaikin puolin"

Kittilän Sirkassa asuva Matias Suomela, 47, on kultakaivoksen kaivososaston päällikkö, joka lukee Lapin Kansaa päivittäin enimmäkseen diginä ja pitää siitä, että voi samaistua juttujen lappilaiseen näkökulmaan.

Kaivosyhtiö Agnico Eagle työllistää Suurikuusikossa suoraan noin 500 henkilöä. Heistä puolet on kittiläläisiä, kuten kaivososaston päällikkö Matias Suomela. Kaivosyhtiö Agnico Eagle työllistää Suurikuusikossa suoraan noin 500 henkilöä. Heistä puolet on kittiläläisiä, kuten kaivososaston päällikkö Matias Suomela.
Kaivosyhtiö Agnico Eagle työllistää Suurikuusikossa suoraan noin 500 henkilöä. Heistä puolet on kittiläläisiä, kuten kaivososaston päällikkö Matias Suomela.
Kaivosyhtiö Agnico Eagle työllistää Suurikuusikossa suoraan noin 500 henkilöä. Heistä puolet on kittiläläisiä, kuten kaivososaston päällikkö Matias Suomela.
Kuva: Jouni Porsanger

Tuotannonohjauskeskuksessa on iso seinällinen näyttöruutuja. Kaivososaston päällikkö Matias Suomela osoittaa yhden kaaviokuvan alareunaa.

– Tuossa mennään.

Siinä, noin 1010 metriä maanpinnan alapuolella, on tutkimusvinotunneli numero 2.

Niin syvälle on päästy noin kymmenessä vuodessa Euroopan suurimmalla kultakaivoksella Kittilän Suurikuusikossa, lähellä Kiistalan kylää.

-

Suomela on toisen polven mainari.

Hän on syntyisin Vihannista, jossa Outokumpu kaivoi sinkkiä lähes 40 vuotta. Suomelan vanhemmat työskentelivät Lampinsaaren kaivoksella, kuten parhaimmillaan lähes 500 muutakin.

Siksi oli luontevaa, että Suomela opiskeli kaivosalan teknikoksi – tai vuoriteknikoksi, kuten heitä ennen kutsuttiin.

Kittilään hän tuli kesäkuussa 2010.

Syynä oli ennen muuta kultakaivos, mutta ei yksin se.

Lomillaan Suomela oli käynyt perheensä kanssa Kapsajokivarressa appiukkonsa mökillä, nauttinut rauhasta ja luonnosta ja jäänyt miettimään, miltä tuntuisi asua ja työskennellä Lapissa.

Kun vaimollekin löytyi töitä, he tekivät ratkaisun, jota ei ole tarvinnut katua hetkeäkään.

– Olemme viihtyneet kaikin puolin.

Sirkan kylässä omakotitaloa vaimonsa ja kahden kouluikäisen kanssa asuva Suomela listaa syitä: peruspalvelut toimivat ja ovat sujuvasti saatavilla, harrastusmahdollisuuksia on riittävästi, ympäristö turvallinen ja kulkuyhteydet kunnossa.

– Kittilän lentokentältä pääsee vaikka mihin.

Kun Suomela kävi kaivosyhtiö Agnico Eaglen pääkonttorissa Kanadan Torontossa, hän lensi Kittilästä suoraan Pariisiin ja sieltä valtameren yli.

Vastapaino työlle löytyy muun muassa Kittilän VPK:sta. Sirkan hälytysosastoon kuuluvana Suomela oli viime kesänä sammuttamassa erästäkin maastopaloa.

Hän muistaa, miten suunnitteli Kittilään tullessaan muun muassa huiputtavansa ensitöikseen lähitunturit ja käyvänsä Norjassa.

Vielä hän ei ole ehtinyt sen enempää Pallaksen pitkälle vaellukselle kuin Jäämeren rantaankaan.

– Ajattelen niin, että ne ovat kaikki edessä. Emme ole lähdössä Kittilästä minnekään.

Tunnetuilla malmivaroilla ja nykyisellä tuotantotahdilla kaivos jatkuu 2030-luvun puoliväliin. Kauemminkin, jos kultaa löytyy lisää.

– Koko ajan etsitään. Kymmenen vuoden päästä mennään jossain 1,5 kilometrin syvyydessä.

-

Lapin Kansan 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kiersimme tapaamassa Lapin kansaa eri puolilla Lappia:

Milleniaali viihtyy nuotiolla ja näyttelyissä

Maitotilalla eletään lehmien rytmiin

Rekkaralli huristaa Veijo Wahlbergin korjaamon seinän vierestä: "Tässä ollaan liikepaikalla"

Taiteilija Veli Koljonen asuu koiransa kanssa kahden lähes 1000 neliön kelolinnaa: "On tässä ilonsa, mutta on päänsärkyäkin"

Eero Perttunen on huuliharpunsoiton Suomen mestari ja poronomistaja, joka kuvaa ja nimeää kaikki poronsa: "Kun alan johonkin, alan tosissaan"

Pokémoneja jahtaava sinkku, jonka nauru täyttää koko sotilaskodin: Camilla Huuhtanen ei ole ihan tavallinen sotilaspastori

Toisen polven mainari kaivaa kultaa Kittilässä: "Olemme viihtyneet kaikin puolin"

Airi Peltoniemi johtaa kiekkoseuraa Kemijärvellä: "Jos teen omille lapsille, voin tehdä samalla muillekin"

Salim Bilen luki lapsena matkakirjan ihmeellisestä maasta – nyt hän tekee pizzoja Posiolla

Anita, 83, ja Erkki, 85, tekevät yhä vuoden polttopuunsa omin käsin omasta metsästä: "Työläintä siinä on tiereikien suunnittelu"

Lääkäripariskunta pitää kirjansa Utsjoella, vaikka muutti Ivalosta Ouluun: "Ehkä tämä on sitä modernia jutaamista"

Veikka Körkkö pelaa kahta lajia – ja myös kahden maan väreissä