Lapin Kansa 90

Milleniaali viihtyy nuotiolla ja näyttelyissä

Kaisa Kumpula, 25, on rovaniemeläinen lähihoitaja, joka lukee Lapin Kansaa pääasiassa diginä ja innostuu useimmiten klikkaamaan ympäristöaiheisia artikkeleita sekä Rovaniemen kulttuurielämää käsitteleviä juttuja.

Pekka Aho
Rovaniemeläinen Kaisa Kumpula viihtyy kotipaikkakunnallaan. Omien ympyröiden löytäminen on vahvistanut kuuluvuuden tunnetta. –¿Voi mennä vaikka keikalle yksin ja tietää, että siellä tapaa tuttuja.

Rovaniemeläinen Kaisa Kumpula viihtyy kotipaikkakunnallaan. Omien ympyröiden löytäminen on vahvistanut kuuluvuuden tunnetta. –¿Voi mennä vaikka keikalle yksin ja tietää, että siellä tapaa tuttuja.

Anna-Reetta Kytölahti

Rovaniemeläinen Kaisa Kumpula kokee elävänsä idyllistä Lappi-elämää. Parikymppiselle milleniaalille se tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta viettää yksi ilta laavulla tulistellen ja seuraava kaupungin kulttuuririennoissa.

– Olen oppinut arvostamaan sitä, että vanhempani ovat aikanaan mahdollistaneet luontosuhteen kehittymisen.

Tällä hetkellä Kumpulan elämään kuuluu kaikkea käsitöistä avantouintiin ja gallerioiden kiertelystä maratonille harjoitteluun.

Viimeisimpänä hän on innostunut tekemään korvakoruja kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista filmeistä ja karkkipapereista.

– Kaveri toi kerran roskapussinsa mukanaan, että katsotaanpas, mitä näistä voisi saada aikaan, Kumpula naurahtaa, mutta vakavoituu sitten.

Kierrätysintoilun takaa löytyy laajempi huoli.

– Mietin tosi paljon ilmastoa, omaa kuluttamista ja hiilijalanjälkeä.

Kumpulan ympäristöteot liittyvät pitkälti liikkumiseen ja ruokavalioon: hän kulkee pyörällä auton sijaan ja syö kasvisruokaa.

– Olen päättänyt keskittyä siihen, mitä itse voin tehdä. Muuten tulee tosi voimaton olo.

Tähän liittyy myös tuore käsityöinnostus.

– Haluan näyttää, että roskastakin voi luoda käyttökelpoisia esineitä.

Kumpula on huomannut, että ympäristöasiat ja huoli ilmastonmuutoksesta herättävät paljon keskustelua hänen tuttavapiirissään.

– Tämä on selvästi oman ikäisteni aihe.

Lukion jälkeen Kumpula kaipasi monen muun tavoin pois kotikonnuiltaan. Hän lähtikin – vuodeksi Tornioon ja puoleksi vuodeksi Ouluun – vain huomatakseen haluavansa palata.

Nykyään hän viihtyy Rovaniemellä. Maisemanvaihdokseksi riittää, että matkustaa hetkeksi muualle.

– Tämä on se kotipaikka, jonne aina palaa.

Lapin Kansan 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kiersimme tapaamassa Lapin kansaa eri puolilla Lappia.

Lue Lapin ihmisten haastattelumme tästä:

Milleniaali viihtyy nuotiolla ja näyttelyissä

Maitotilalla eletään lehmien rytmiin

Rekkaralli huristaa Veijo Wahlbergin korjaamon seinän vierestä: "Tässä ollaan liikepaikalla"

Taiteilija Veli Koljonen asuu koiransa kanssa kahden lähes 1000 neliön kelolinnaa: "On tässä ilonsa, mutta on päänsärkyäkin"

Eero Perttunen on huuliharpunsoiton Suomen mestari ja poronomistaja, joka kuvaa ja nimeää kaikki poronsa: "Kun alan johonkin, alan tosissaan"

Pokémoneja jahtaava sinkku, jonka nauru täyttää koko sotilaskodin: Camilla Huuhtanen ei ole ihan tavallinen sotilaspastori

Toisen polven mainari kaivaa kultaa Kittilässä: "Olemme viihtyneet kaikin puolin"

Airi Peltoniemi johtaa kiekkoseuraa Kemijärvellä: "Jos teen omille lapsille, voin tehdä samalla muillekin"

Salim Bilen luki lapsena matkakirjan ihmeellisestä maasta – nyt hän tekee pizzoja Posiolla

Anita, 83, ja Erkki, 85, tekevät yhä vuoden polttopuunsa omin käsin omasta metsästä: "Työläintä siinä on tiereikien suunnittelu"

Lääkäripariskunta pitää kirjansa Utsjoella, vaikka muutti Ivalosta Ouluun: "Ehkä tämä on sitä modernia jutaamista"

Veikka Körkkö pelaa kahta lajia – ja myös kahden maan väreissä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös