Lapin Kansa 90

Salim Bilen luki lapsena matkakirjan ihmeellisestä maasta – nyt hän tekee pizzoja Posiolla

Turkissa syntynyt Salim Bilen, 33, on posiolaistunut ravintoloitsija, joka haluaisi lukea Lapin Kansasta Posiolta enemmän hyviä uutisia, "ei vain onnettomuuksia, rikoksia tai sitä, että joku yrittäjä sulkee".

Jouni Porsanger
Salim Bilen pyörittää ravintolaa Peikonpesää Posiolla. Katso jutun perässä olevalta videolta, mitä täytteitä tulee posiolaisten suosikkipizzaan.

Salim Bilen pyörittää ravintolaa Peikonpesää Posiolla. Katso jutun perässä olevalta videolta, mitä täytteitä tulee posiolaisten suosikkipizzaan.

Risto Pyykkö

Puusepän poika Salim Bilen luki lapsena turkkilaiskirjailijan matkakertomuksen Suomesta tai Finlandiyasta, kuten turkkilaiset sanovat.

Kirja kertoi koululaiselle ahkerasta kansasta, joka oli rakentanut maansa kukoistavaksi sodan tuhoista.

– Ajattelin, että tuonne on päästävä!

Tilaisuus koitti kymmenen vuotta sitten. Samasta keskiturkkilaisesta kylästä kotoisin oleva yrittäjä oli perustanut Kuusamoon ravintolan ja pyysi ystäväänsä apuun.

Bilenillä oli kotona kaikki hyvin. Perheellä oli menestyvä puusepänliike ja maatila. Töitä ja toimeentuloa riitti.

– Mutta siitä kirjasta oli jäänyt jokin jälki.

Siksi Bilen matkusti Suomeen.

Päätös mullisti hänen elämänsä.

Bilen tuli Kuusamoon, kiersi välillä töissä pitkin Etelä-Suomea ja palasi jälleen Kuusamoon.

Siellä hän tapasi elämänsä rakkauden, nykyisen aviovaimonsa.

Tuli perhe ja oma yritys, joka tarjosi siivouspalveluita ja mökkivuokrausta.

Sitten hänelle kaupattiin ravintolaa, Posiolla toimivaa Peikonpesää.

Bilen muistaa hyvin, mitä useimmat ajattelivat asiasta.

– Että hullu olet! Hankkia nyt paikka, joka on melkein kuollut.

– Vaimokin oli vähän sitä mieltä, että jos haluat kerran ostaa Posiolta ravintolan, saat mennä sinne yksin.

Bilen piti päänsä.

Nyt Peikonpesä on menestyvä ja kasvava yritys, jonka liikevaihto nousi viime vuonna kolmanneksella. Bilen asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa rakennuksen toisessa päädyssä.

– Vaimokin sanoo, että kannatti tulla. Olemme viihtyneet hyvin.

Jouni Porsanger

Vuonna 2016 Suomen kansalaisuuden saanut Salim Bilen viihtyy Posiolla ja posiolaisten parissa. -En tunne itseäni täällä vieraaksi.

Rohkeus ja kestävyys. Niitä yrittäjä tarvitsee eniten, jos Salim Bileniltä kysytään.

Epäilemättä hänellä on molempia.

Pariskunta on investoinut yritykseensä paljon rahaa, mutta kaikkein eniten omaa työpanosta.

– Kun olen keittiössä yksin, voin tehdä yli 200 ruoka-annosta päivässä.

Hän sanoo tekevänsä 80 tunnin työviikkoja erityisesti kesällä ja syksyllä. Kesälomalaiset tekevät niistä ravintolan sesongin, jolloin Bilenit palkkaavat lisää työvoimaa.

– Talvella meillä on hiljaisempaa. Ulkomaiset turistivat eivät näy kovin paljon Posiolla.

Kun omaa aikaa ja rauhaa on, Bilen asettuu sohvalleen ja avaa kirjan.

Hän sanoo lukevansa paljon: eniten filosofiaa ja historiaa, Raamatunkin läpi jo kolmesti.

Bilen tunnustautuu mietiskelijäksi, joka viihtyy pienemmissä paikoissa – sellaisissa kuin Posio.

– Kaipaan tilaa ajatella. Sitä täällä on.

-

Lapin Kansan 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi kiersimme tapaamassa Lapin kansaa eri puolilla Lappia:

Milleniaali viihtyy nuotiolla ja näyttelyissä

Maitotilalla eletään lehmien rytmiin

Rekkaralli huristaa Veijo Wahlbergin korjaamon seinän vierestä: "Tässä ollaan liikepaikalla"

Taiteilija Veli Koljonen asuu koiransa kanssa kahden lähes 1000 neliön kelolinnaa: "On tässä ilonsa, mutta on päänsärkyäkin"

Eero Perttunen on huuliharpunsoiton Suomen mestari ja poronomistaja, joka kuvaa ja nimeää kaikki poronsa: "Kun alan johonkin, alan tosissaan"

Pokémoneja jahtaava sinkku, jonka nauru täyttää koko sotilaskodin: Camilla Huuhtanen ei ole ihan tavallinen sotilaspastori

Toisen polven mainari kaivaa kultaa Kittilässä: "Olemme viihtyneet kaikin puolin"

Airi Peltoniemi johtaa kiekkoseuraa Kemijärvellä: "Jos teen omille lapsille, voin tehdä samalla muillekin"

Salim Bilen luki lapsena matkakirjan ihmeellisestä maasta – nyt hän tekee pizzoja Posiolla

Anita, 83, ja Erkki, 85, tekevät yhä vuoden polttopuunsa omin käsin omasta metsästä: "Työläintä siinä on tiereikien suunnittelu"

Lääkäripariskunta pitää kirjansa Utsjoella, vaikka muutti Ivalosta Ouluun: "Ehkä tämä on sitä modernia jutaamista"

Veikka Körkkö pelaa kahta lajia – ja myös kahden maan väreissä


Kommentit (1)

  • Marjut

    Ei voi muuta sanoa että pitsoissa on makua ja kebabannokset on ollu tosihyviä.. Ja palvelu ollu tosi hyvä.. 🙂 ei oo kyllä moittimista jatka samaan malliin salim

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös