Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Toi­mi­vat hy­vin­voin­ti­pal­ve­lut arjen tur­val­li­suu­den perusta

Näkökulma

Arjen turvallisuuden tiekartta − aktivoiva osallisuus syrjäytymisen ehkäisyssä -hankkeessa on selvitetty asiakirjoista, tilastoista, viranomaisilta ja kuntalaisilta, mistä muodostuu turvallinen lappilaisarki. Arjen turvallisuus tarkoittaa hyvinvoinnin ja turvallisuuden asioita, jotka ovat päivittäin läsnä.

Päivittäinen arkemme on ympäröity muun muassa tietoturvallisuuden, liikenneturvallisuuden, henkilöstöturvallisuuden ja vaikkapa palo- ja pelastustoiminnan vaatimuksilla. Toimivat hyvinvointipalvelut ja elinympäristömme kestävyys muodostavat arjen turvallisuuden perustan.

Arki muuttuu koko ajan ja turvallisuuden tilannekuva sen mukana. Muutokset nousevat paikallisista, alueellisista ja kansainvälisistä kehityskuluista. Kuluneet kaksi vuotta olemme eläneet arkeamme terveysturvallisuuden ehdoilla.

Pitkät etäisyydet, harva asutus ja niukka palveluverkosto sekä muuttuvat ilmasto-olosuhteemme asettavat turvallisuudelle erityisiä vaatimuksia. Turvallisuus on yksilön tasolla osa laatua ja yhteiskunnan tasolla turvallisuus kuuluu hyvinvoinnin perusedellytyksiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.