Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Vihdoin kau­pun­ki näkee meidät

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Piileskelin pitkään, koska olin jäässä. Oli helppoa tukahduttaa omat toiveet ja haaveet, koska kuvittelin niiden poikkeavan normaalista. Toimin kuten muutkin.

Mallia toisenlaisesta elämästä ei nähnyt missään, tai jos näki, oli minut opetettu katsomaan muualle. Kaikki oli mustavalkoista, ja salkoon nostettiin vain Suomen lippu tai jokin viiri.

Aikuisiällä aloin nähdä sävyjä ja muita kaltaisiani. Tunnistin sisimpääni piilotetut värit, ja jää ympäriltäni alkoi sulaa.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina valtuustoaloitetta: Rovaniemi juhlistamaan Pride-liikettä ja ihmisoikeuksia. Toisin kuin vuonna 2019, tällä kertaa kaupunki päätti hyväksyä aloitteen äänin 7–4. Puolesta äänestivät Henri Ramberg (vas.), Miikka Keränen (vihr.), Eemeli Kajula (sd.), Terhi Heikkilä (sd.), Reijo Jylhä (kok.), Päivi Alaoja (kok.) ja Raija Kerätär (kesk.). Vastaan äänestivät Timo Tolonen (ps.), Sara Seppänen (ps.), Riku Tapio (kesk.) ja Susanna Junttila (kesk.).

Päätöksen myötä Rovaniemen kaupungintalolla tullaan sateenkaariliputtamaan valtakunnallisena Pride-liputuspäivänä ja Arctic Pride-liputuspäivänä. Liputus on yksi valmisteilla olevan yhdenvertaisuussuunnitelman esitetyistä toimenpiteistä.

Ennen kaikkea sateenkaariliputus on merkki kaupungilta, että se näkee sateenkaarikaupunkilaisensa, tahtoo kuunnella meitä ja tukea meitä.

Pride-liput liehuvat usealla paikkakunnalla. Viimein kaupunginhallitus päätti, että Rovaniemi liittyy muun muassa Riihimäen, Kouvolan, Hämeenlinnan, Lappeenrannan, Oulun, Tampereen, Turun ja Helsingin kaltaisten kaupunkien joukkoon. Pride-liputus sopii kaupungin luomaan imagoon moninaisesta, kansainvälisestä ja modernista kaupungista.

Ennen kaikkea sateenkaariliputus on merkki kaupungilta, että se näkee sateenkaarikaupunkilaisensa, tahtoo kuunnella meitä ja tukea meitä.

Liputus ei voi kuitenkaan jäädä ainoaksi eleeksi ja mielenkiinnon osoitukseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä muiden vähemmistöjen asioita kohtaan. Yhdenvertaisuuden täytyy näkyä palveluissa ja muussakin päätöksenteossa, kuten sukupuolineutraalien tilojen ja esteettömyyden lisäämisenä sekä vähemmistökielien opetuksen turvaamisena.

Kun on piilossa, on vaikeaa hengittää. Jäässä se on melkein mahdotonta. Oman sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin tukahduttaminen johtuu monesta syystä, kuten traumoista, yhteiskunnan normeista ja yhteisöjen asettamista odotuksista.

Jos olisin nähnyt sateenkaarilipun salossa, olisin saattanut sulaa aikaisemmin.

Lapset ja nuoret kasvavat edelleen heterokeskeisessä yhteiskunnassa, jossa sukupuolen moninaisuutta ei aina huomioida. Siksi on erityisen tärkeää, että pienet ja suuret yhteisöt (kuten Rovaniemen kaupunki) osoittavat heille, että heidät hyväksytään.

Kaupunginhallituksen päätös on liikahdus kohti yhdenvertaisuutta, ja nyt on aika ottaa lisää askelia. Vaikka emme pääse marssimaan Arctic Pride -kulkueen mukana tänä vuonna, näemme kaupunkimme sateenkaarilippujen väreissä. Muutos, se tuo lohtua.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.