Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Vanha R palasi vai­vih­kaa Ro­va­nie­mel­le, ja jotkut us­ko­vat, että kyse on pii­lo­vai­kut­ta­mi­ses­ta

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Vuoden 2005 viimeisenä päivänä Rovaniemen kaupungintalon edessä järjestettiin juhlallinen paljastustilaisuus. Vaakuna kaupungintalon seinässä oli vaihtunut sen merkiksi, että kaupunki ja maalaiskunta olivat vihdoin päättäneet yhdistyä ja perustaa uuden Rovaniemen kaupungin.

Paljastustilaisuudessa verhon takaa tuli esiin Rovaniemen maalaiskunnan vaakuna. Näin oli päätetty yhdistymisneuvotteluissa, ja asialla oli tärkeä symbolinen merkitys. Vaakunan kautta maalaiskunta jatkoi elämäänsä uudessa Rovaniemen kaupungissa, vaikka sen olemassaolo kuntana päättyikin.

Rovaniemen kaupungin sinipohjainen vaakuna hopeisine R-kirjaimineen ja tuntureineen jäi siis historiaan. Uuden kaupungin tunnukseksi nousi maalaiskunnan vaakuna, jonka vihreässä kentässä on hopeinen haaruristi ja yläreunassa kultainen liekki.

Vaakunavalintaa puitiin jonkin verran lehtien palstoilla, mutta kansanliikkeitä ei syntynyt. Asiaan kuitenkin palattiin vuonna 2013 yksittäisen henkilön tekemässä kansalaisaloitteessa, jossa ehdotettiin, että kaupunki ottaisi uudelleen käyttöön vanhan R-vaakunansa. Aloitteen tekijän mielestä R-vakuuna on upeasti suunniteltu ja siihen voitaisiin palata yhteisen uudistumisen merkiksi.

Aloite ei antanut aihetta toimenpiteisiin, mutta sen tekijän toive tavallaan toteutui viime vuonna, kun Rovaniemi uudisti brändinsä. Silloin vanhan vaakunan R otettiin esikuvaksi R-merkille, joka nyt on Rovaniemen kaupungin ensisijainen tunniste viestinnässä ja markkinoinnissa. Yhdessä Rovaniemi-sanan kanssa R-merkki muodostaa Rovaniemen kaupungin logon.

Rovaniemen vaakunaan brändiuudistus ei tietenkään vaikuttanut. Rovaniemen vaakuna on edelleen se entinen maalaiskunnan vaakuna.

"Aivan kuin meillä edelleen asuisi kahden kunnan väkeä."

Kun uudistettu brändi otettiin käyttöön viime keväänä, kaupunkilaiset eivät juuri kiinnittäneet siihen huomiota. R:n paluu on kuitenkin vähitellen alkanut ärsyttää joitakin entisen maalaiskunnan asukkaita.

R nostettiin esiin muun muassa yksityisteiden tukipäätöksen yhteydessä esimerkkinä siitä, kuinka Rovaniemi haluaa unohtaa maalaiskuntalaisen taustansa. Ja viime viikolla UR julkaisi lukijan kirjoituksen, jossa epäiltiin, että R:n käytöllä pyritään piilovaikuttamaan niin, että Rovaniemen haja-asutusalueet unohdetaan.

Rovaniemien yhdistymisestä on kulunut toistakymmentä vuotta, mutta R-kirjaimeen liittyvät tunteet kertovat, että entisen maalaiskunnan kylissä koetaan paikoittain vahvaa eriarvoisuutta. Aivan kuin meillä edelleen asuisi kahden kunnan väkeä.

Nuorille rovaniemeläisille Rovaniemi-brändin R-merkki tai kaupungin vaakuna eivät enää kanna historiallisia merkityksiä, ja hyvä niin. En usko, että vanhojen kuntien ja kuntarajojen muisteleminen päätöksenteossa palvelee kenenkään etua.