Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Tu­han­net äänet etsivät ottajaa Ro­va­nie­mel­lä – ää­ni­ha­ra­vien ve­täy­ty­mi­nen voi vai­kut­taa vaa­li­tu­lok­seen mer­kit­tä­väs­ti­kin

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Sunnuntai-iltana selviää, millainen on Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokoonpano seuraavan neljän vuoden ajan. Vaalituloksen ennustaminen on tälläkin kertaa haastavaa, sillä siihen vaikuttaa monta muuttujaa. Valtakunnan politiikalla voi olla oma vaikutuksensa samoin kuin paikallisilla kestoaiheilla.

Kuntavaalit ovat kuitenkin vahvasti henkilövaalit: Kuntaliiton kyselyn mukaan äänestyspäätöksen ratkaisee ensisijaisesti henkilö ja vasta toissijaisesti puolue.

Siksi Rovaniemen vaalitulokseen voi vaikuttaa merkittävästikin se, että ehdokaslistoilta on nyt pois peräti kolme viime vaalien ääniharavaa sekä lisäksi lukuisia muita nykyisiä valtuutettuja. Tuhansia ääniä menee siis uusjakoon, kuten tässä jutussa kerrotaan.

"Äänestyspäätöksen ratkaisee ensisijaisesti henkilö ja vasta toissijaisesti puolue."

Haastavin tilanne on vasemmistoliitolla, jonka ikoninen keulakuva Esko-Juhani Tennilä jättää nyt politiikan. Hänen lisäkseen puolueen ehdokaslistalta jäi pois kaksi muutakin konkaria, Rovaniemen kylien edustajat Aatos Nätynki ja Jaakko Huttunen.

Kolmikko sai viime kuntavaaleissa yhteensä noin 1 400 ääntä eli 40 prosenttia vasemmistoliiton koko äänimäärästä Rovaniemellä. Veteraanit jättävät jälkeensä ison aukon, joka täyttynee vain, jos myös nuoret löytävät nyt vasemmistoliiton.

Toki vasemmistoliiton ehdokaslistalta löytyy myös nimi, joka luultavasti vetoaa puolueen vanhoihin kannattajiin. Hän on entinen kansanedustaja ja SAK:n järjestöjohtaja Matti Huutola, joka eläkkeelle jäätyään tekee paluuta Rovaniemen kuntapolitiikkaan.

Myös keskusta menettää aiemman ääniharavansa Liisa Ansalan, joka luopuu kuntapolitiikasta siirtyessään Lapin kauppakamarin toimitusjohtajaksi. Ansalan ohella keskustan ehdokaslistalta on kadonnut useita muitakin viime vaaleissa valtuustoon päässeitä – osa heistä on lähtenyt politiikasta jo valtuustokauden aikana.

Puolueen omien laskelmien mukaan jopa noin 3 000 ääntä etsii nyt uutta ottajaa. Sekin on lähes 40 prosenttia puolueen viime vaalien äänimäärästä Rovaniemellä.

Vasemmistoliiton tapaan myös keskustalla on oma uusvanha valttikorttinsa, kansanedustaja Markus Lohi, joka saattaa paikata Ansalan jättämää aukkoa. Lohi oli viimeksi ehdolla kuntavaaleissa 2012, jolloin hän sai noin 500 ääntä. Lohi on kuitenkin nostanut profiiliaan valtakunnan politiikassa, joten hän voi vedota myös äänestäjiin aiempaa voimakkaammin.

Jännittävää on myös nähdä, millaiseksi perussuomalaisten kannatus Rovaniemellä muotoutuu. Viime kuntavaaleissa perussuomalaiset oli Rovaniemellä suurin häviäjä: puolue menetti yli 7 prosenttia kannatuksestaan. Silloin puolueen ääniharava oli Matti Torvinen, joka myöhemmin siirtyi sinisten kautta kokoomukseen ja on nyt ehdolla Kemijärvellä.

Perussuomalaisilla on nyt riveissään kaksi entistä kokoomuslaista, Matti Henttunen ja Sara Seppänen, jotka keräsivät viime kuntavaaleissa kokoomukselle yhteensä yli 900 ääntä. Mielenkiintoista on, miten he nyt vetoavat äänestäjiin ja vaikuttaako heidän lähtönsä kokoomuksen vaalitulokseen.