
Rovaniemellä kuntavaaleista vetäytyneet viime vaalien ääniharavat laittavat uusjakoon tuhansia ääniä. Vuoden 2017 vaaleissa ääniä toiseksi eniten kerännyt Liisa Ansala (kesk.) ja kolmanneksi eniten ääniä saanut Esko-Juhani Tennilä (vas.) ja kuudenneksi eniten äänestetty Matti Torvinen (ps.) eivät ole tänä vuonna ehdolla. Ansala ja Tennilä ovat jättäneet kuntapolitiikan, puoluetta sinisten kautta kokoomukseen vaihtanut Torvinen on ehdolla Kemijärvellä.
Dramaattisin tilanne nykyisen valtuustoryhmän osalta näissä vaaleissa on vasemmistoliitolla, kun kuudesta valtuutetusta peräti kolme pitkän linjan kuntapoliitikkoa, Esko-Juhani Tennilä, Aatos Nätynki ja Jaakko Huttunen, ei lähtenyt enää ehdolle.

Myös Jaakko Portti ilmoitti keväällä jättävänsä kuntapolitiikan, mutta pyörsi sittemmin päätöksensä.
Vasemmistoliiton Rovaniemen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tiina Outila myöntää, että asetelma on jännittävä.
– Kuntavaalit ovat perinteisesti enemmän henkilövaalit, joten totta kai se jännittää kuinka äänestäjät meidät löytävät uusjaossa.
– Oman ehdokaslistamme suhteen olen luottavaisin mielin, mutta lopputulokseen toki vaikuttaa vaalien ehdokasasettelu kokonaisuudessaan.
Keskustalla jopa 3 000 ääntä "irrallaan"
Nykyisen valtuuston suurimman puolueen keskustan 16 valtuutetusta neljä ei enää lähtenyt ehdolle. Lisäksi useita varavaltuutettuja jäi näissä vaaleissa pois.
Äänimäärällisesti muutos on merkittävä, lähes 3 000 ääntä, Keskustan Rovaniemen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska arvioi.
– Äänien uusjako on hyväkin asia: kellä tahansa ehdokkaalla on nyt mahdollisuus päästä jakamaan näitä ääniä. Tuohan se pikkuisen säpinää, kun itse kukin miettii nyt mahdollisuuksiaan tähän, Simoska sanoo.
Simoska sai viime vaaleissa keskustan ehdokkaista kolmanneksi eniten ääniä.
Tuttujen valtuutettujen väistyminen voi toki jakaa ääniä myös muiden puolueiden ehdokkaille.
– Itse en koe tätä uhkaksi. Keskustalla on perinteisesti oma tietty kannattajakuntansa ja meillä on myös vahvoja uusia ehdokkaita listalla, 40–60-vuotiaita, joilla on vahvaa asiaosaamista, mutta vasta nyt mahdollisuus lähteä ehdolle.
Perussuomalaisilla tulijoita ja lähtijöitä kesken kauden
Rovaniemen sos.dem. kunnallisjärjestön hallituksen puheenjohtaja Terhi Heikkilä puolestaan arvioi, että muiden puolueiden ero keskustaan voi kaventua, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala vetäytyi kuntapolitiikasta.
– Keskustan voi olla vaikea on löytää vastaavaa ääniharavaa, Heikkilä pohtii. Sdp:n kymmenestä nykyisestä valtuutusta kolme jättäytyi pois näistä vaaleista. Heikkilä ei usko tätä kohtalokkaaksi puolueensa vaalimenestykselle.
– Äänimäärällisesti uskon, että meillä nuoret eemelit ja mikkelit (Eemil Kajula ja Mikkel Näkkäläjärvi) ovat nosteessa.

Viime vaaleissa viidenneksi eniten ääniä saanut Sara Seppänen (ent. Tuisku) on puolestaan siirtynyt kokoomuksesta perussuomalaisten riveihin. Vastaavasti perussuomalaisten viime vaalien äänikuningas Matti Torvinen siirtyi kesken kauden sinisiin.
Rovaniemen perussuomalaisten vaalipäällikkö Jyrki Lohi pitää tilannetta otollisena puolueelleen.
– Kentällä tehdyn kampanjoinnin pohjalta näyttäisi, että vanhoilta suurilta puolueilta on aika paljon siirtymässä ääniä perussuomalaisille. Uskon, että meillä on mahdollisuus saada ainakin tuplasti valtuutettuja viime vaaleihin verrattuna.
Henkilöuskollisuutta esiintyy
Kokoomus ylsi viime vaaleissa kymmeneen valtuutettuun, joista Heikki Autto keräsi vaalien suurimman äänimäärän. Kokoomuksen valtuutetuista ehdolle asettuivat nykyisestä kahdeksasta valtuutetusta seitsemän, lisäksi kaksi siirtyi kesken kauden perussuomalaisiin. Ehdokkaista Sanna Luoma tosin ilmoitti ensin vetäytyvänsä, mutta asettui kuitenkin ehdolle.
Rovaniemen kokoomuksen vaalipäällikön Harri Haaviston mukaan liikehdintä muissa puolueissa ei ole kokoomuksen kannalta ratkaisevaa.
– Kokoomuksessa ole tapana vilkuilla sivuille, vaan keskittyä omaan tekemiseen. Meillä on tiivis yhtenäinen porukka ja ainoana puolueena täysi ehdokaslista Rovaniemellä, Haavisto sanoo.
Vihreiden kolmesta valtuutetusta ehdolla on nyt kaksi. Rovaniemen vihreiden puheenjohtaja Maria Huhmarniemi ei pidä muiden puolueiden ehdokasasettelua vihreiden vaalituloksen kannalta merkittävimpänä tekijänä.
– Ennemminkin näen, että meidän vaaliteemat ja politiikka kiinnostavat Rovaniemelläkin aiempaa enemmän.
Rovaniemen kristillisdemokraattien Rovaniemen paikallisosaston puheenjohtaja Jari Lilja sen sijaan luonnehtii rovaniemeläisiä äänestäjiä kuntavaaleissa melko puolueuskollisiksi, mutta sitäkin enemmän henkilöuskollisiksi.
– Nyt etsitään uusia ehdokkaita tuttujen tilalle, ja meilläkin on tavoitteena saada useampi ehdokas läpi.
Keskustan kanssa tekniseen vaaliliitoon lähteneiden kristillisdemokraattien nykyisestä kahdesta valtuutetusta toinen on ehdolla näissäkin vaaleissa.
He saivat eniten ääniä viime vaaleissa
1. Heikki Autto (kok.) 1 235 (ehdolla)
2. Liisa Ansala (kesk.) 1 133 (ei ehdolla)
3. Esko-Juhani Tennilä (vas.) 1 029 (ei ehdolla)
4. Johanna Ojala-Niemelä (sd.) 1 011 (ehdolla)
5. Sara Tuisku (nyk. Seppänen) (kok.) 640 (ehdolla eri puolueessa)
6. Matti Torvinen (ps.) 393 (ei ehdolla Rovaniemellä)
7. Miikka Keränen (vihr.) 385 (ehdolla)
8. Susanna Junttila (kesk.) 374 (ehdolla)
9. Maarit Simoska (kesk.) 337 (ehdolla)
10. Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) 335 (ehdolla)
14 nykyistä valtuutettua ei enää ehdolle
Keskusta: nykyisessä kaupunginvaltuustossa 16 valtuutettua, joista 4 ei enää ehdolla näissä kuntavaaleissa.
Kokoomus: 8 valtuutettua, joista 1 ei enää ehdolla.
SDP: 10 valtuutettua, joista 3 ei enää ehdolla.
Vasemmistoliitto: 6 valtuutettua, joista 3 ei enää ehdolla.
Perussuomalaiset: 5 valtuutettua, joista kaikki ehdolla.
Vihreät: 3 valtuutettua, joista 1 ei enää ehdolla.
Kristillisdemokraatit: 2 valtuutettua, joista 1 ei enää ehdolla.
Sitoutumattomat: 1 valtuutettua, joka ei enää ehdolla Rovaniemellä.
Muokattu 9.6. klo 8.42: Korjattu tekstiin, että yksi kokoomuksen nykyisistä valtuutetuista ei lähtenyt ehdolle tänä vuonna.