kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Tal­vi­uin­ti­paik­ka on Ro­va­nie­men päät­tä­jil­le me­ne­tet­ty mah­dol­li­suus, mutta miten käy maas­to­pyö­räi­ly­reit­tien?

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen pitäisi olla nyt hereillä. Näin vetosi Ounasvaaran talvipyöräilyreittiä ylläpitävän Roll Outdoorsin yrittäjä kaupungin päättäjiin Uuden Rovaniemen jutussa kuukausi sitten. Yrittäjä toivoi kaupungilta tukea suositun reitin ylläpitämiseen, sillä reitti palvelee paikallisten pyöräilyharrastajien isoa ja yhä kasvavaa joukkoa.

Eikä vain paikallisten, sillä pyöräilybuumi on kansainvälinen ja sillä on myös matkailullista merkitystä. Pyöräilijät hakeutuvat nyt luontoon, ja monipuolinen maastopyöräilyreitistö voisi tulevaisuudessa houkutella Rovaniemelle uusia matkailijaryhmiä kaikkina vuodenaikoina.

Yrittäjän vetoomus toi mieleeni toisen lajin, jonka mahdollisuuksilta rovaniemeläiset päättäjät aikoinaan ummistivat silmänsä. Laji on tietenkin talviuinti, jonka suosio on tänä talvena noussut Rovaniemellä ennätykselliseen lukemiin, kuten tässä jutussa kerrotaan.

Merkittävää on, että lajin pariin on nyt tullut aiempaa nuorempia sukupolvia. Talviuinti ei siis ole eläkeikäisten hiipuva harrastus, vaan myös nuoret ovat sen löytäneet osana laajempaa ulkoilu- ja hyvinvointitrendiä.

Rovaniemellä talviuinnin suosion kasvu on sikälikin erikoista, että olosuhteet ovat vaatimattomat. Koskipuiston uintipaikkaa ylläpitää pieni yhdistys, joka joutuu joka syksy rakentamaan kaiken uudelleen. Parannusta on luvassa parin vuoden kuluttua, jos yhdistyksen pitkäaikainen tavoite pysyvän tukikohdan rakentamisesta vihdoin toteutuu.

"Päätöksen näköalattomuus on tullut selväksi viime vuosina, kun Ounasvaaran Ladun väliaikainen uintipaikka on toiminut Koskipuistossa. Jokainen on nähnyt, että Koskipuisto olisi matkailullisesti ja myös kaupunkikuvallisesti paras mahdollinen paikka lajille."

Pyöräilijöiden tapaan talviuimaritkin yrittivät aikoinaan herätellä Rovaniemeä huomaamaan eksoottisen lajinsa matkailulliset mahdollisuudet. Talviuintikeskusta suunniteltiin paikkoihin, joissa se olisi palvellut matkailua: ensin Valionrantaan ja sitten Koskipuistoon. Myös kaupungin toivottiin jollakin tavalla osallistuvan hankkeeseen.

Lopulta vuonna 2015 kaupunginvaltuusto päätti kaavoituksen yhdeydessä, ettei Koskipuistoon saa rakentaa mitään talviuintiin liittyvää – ei vaikka rakennus palvelisi uimarannan käyttäjiä myös kesäisin.

Päätöksen näköalattomuus on tullut selväksi viime vuosina, kun Ounasvaaran Ladun väliaikainen uintipaikka on toiminut Koskipuistossa. Jokainen on nähnyt, että Koskipuisto olisi matkailullisesti ja myös kaupunkikuvallisesti paras mahdollinen paikka lajille. Tilaisuus on kuitenkin menetetty, ja talviuintipaikkaa suunnitellaan nyt Suutarinkorvan sillan läheisyyteen.

Luonnossa liikkuminen on globaali trendi, joka luultavasti vain vahvistuu, kun korona jossain vaiheessa hiipuu. Rovaniemellä on kaikki mahdollisuudet hyötyä tästä trendistä, kunhan päättäjät tällä kertaa pysyvät hereillä ja uskaltavat ennakkoluulottomasti panostaa tulevaisuuden lajeihin.