Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Sy­ty­te­tään valot – ­Jou­lu­va­lais­tus tu­lee­kin jo tar­pee­seen, mutta yksi asia Ro­va­nie­mel­tä puuttuu

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kun tuntuu, että päivä lyhenee kiihtyvää tahtia, on jälleen aika panostaa valaistukseen – ulkona ja sisällä. Rovaniemeläiset yrittäjien yhteinen ponnistus toi tänä vuonna kuuset valoineen kävelykadulle entistä aikaisemmin. Kiitokset siitä!

Vaikka vuosi vuodelta aikaisemmin kauppoihin ilmestyvät joulukonvehtikasat hiukan ärsyttäisivätkin, huomaan ettei ei piha- ja jouluvaloilla ole samaa vaikutusta. Ne kun tulevat todelliseen tarpeeseen.

On hienoa, että Rovaniemellä aletaan herätä vähitellen valon mahdollisuuksiin kaupunkiympäristön viihtyisyyden lisääjänä. Kaupungin ensimmäinen prosenttitaideperiaatetta noudattanut rakennushanke on tästä oiva osoitus. Ylikylän koulun uusi valotaideteos näkyy tähän aikaan vuodesta Kwntielle saakka ja hienoltahan se näyttää. Tyylitellyn revontuliaiheisen valaistuksen ansiosta koulu toimii nyt koko kylän maamerkkinä myös vuoden pimeimpinä kuukausina. Toivottavasti näemme vielä lisääkin vastaavia hankkeita Rovaniemellä. Valoa ulkotilaan joka tapauksessa tarvitaan, joten miksei panostaa sen suunnitteluun ammattilaisvoimin.

Ylikylän koulun uusi valotaideteos näkyy tähän aikaan vuodesta Kittiläntielle saakka ja hienoltahan se näyttää.

Yksi selkeä puute Rovaniemellä on, täältä uupuu koko kaupungin valotaidetapahtuma. Sellaisia järjestetään jo todella monessa Suomen kaupungissa iltojen pimetessä. Ensi viikon lauantaina vuorossa on 400-vuotisjuhlaansa viettävä Tornio Piot-tapahtumallaan, paria viikkoa myöhemmin Oulu Lumo-valofestivaalillaan.

Itse osuin syyslomalla Jyväskylässä Valon kaupunki -tapahtumaan. Oli hienoa nähdä kuinka sankoin joukoin ihmiset olivat liikkeellä syysillan pimeydessä tunnelmoimassa tuttua ympäristöä uudessa valossa. Erilaisia valaistukseen ja projisointeihin perustuvia toteutuksia oli niin rakennusten julkisivuissa, elämyksellisinä puistoreitteinä kuin yksittäisinä valoteoksina. Kaiken kansan tapahtuma sai myös lapsiperheet liikkeelle, omakin jälkikasvumme suorastaan hihkui riemusta elämyksellisten valoteosten keskellä kirmatessaan.

Rovaniemen keskitalvessa pimeys on ehtymätön luonnonvara, puitteet valaistuksen ja valon hyödyntämiselle ovat siis meillä huippuluokkaa. Sytytetään siis valot, täällä jos missä on niille käyttöä!