Kolumni

Toimittajalta: Sulaako buumi?

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Viime viikkoina olemme saaneet kuulla kiihtyvällä tahdilla mediasta, kuinka käsillä on Lapin matkailun kohtalon hetket. Joulusesonki lähestyy päivä päivältä.

Matkailutoimijat ovat odottaneet piinavassa epätietoisuudessa, millaisin ehdoin kautta päästään käynnistämään – jos ylipäätään päästään.

Hallitus neuvottelee matkustusrajoituksista ja Lapin matkailun tilanteesta jälleen tänään keskiviikkona. Toivottavasti yrittäjät saavat viimein tietoa, jonka pohjalta edetä.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tarkoituksena on, että uudenlainen terveysturvallinen matkustamisen malli olisi käytössä kenties jo lokakuun puolella, STT uutisoi.

Jo aiemmin on kerrottu, että tarkoituksena on, että negatiivisten koronatestitulosten avulla voitaisiin matkustaa ilman pitkäaikaisia karanteeneja.

Rovaniemi on Lapin matkailun pääkaupunki, jossa on viime vuosina nautittu alan huimasta kasvusta. Ennen koronaa alkoi kuulua jo kaikua ylikuumenemisestakin.

Liikevaihdoltaan suurimmat toimialat Rovaniemen seutukunnassa olivat viime vuonna tilastokeskuksen mukaan tukku- ja vähittäiskauppa, teollisuus ja rakentaminen sekä neljäntenä majoitus- ja ravitsemistoiminta. Henkilöstömäärän osalta rakentaminen nousi teollisuuden ohi, mutta muutoin järjestys oli sama.

Vaikkei matkailu ykkönen olekaan, on kyseessä suurtyöllistäjä niin Rovaniemellä kuin koko Lapissa. Matkailun merkitys on ollut keskeinen myös kasvun luojana, jonka vaikutus on säteillyt varmastikin niin kaupan kuin rakentamisen aloille. Näiden kerrannaisvaikutuksista puhumattakaan.

On myös tuotu esiin, ettei Lapin matkailun nousu ole syntynyt tyhjästä, vaan takana on vuosikausien palvelutarjonnan rakentaminen, joka nyt uhkaa romuttua.

Kuinka sovittaa yhteen talous ja turvallisuus? Kysymys yhdistää nyt koko koronan kiusaamaa ihmiskuntaa. Sen sijaan näkemykset siitä, kuinka yhtälö tulisi ratkaista, vaihtelevat syvästi. Myös rovaniemeläisten keskuudessa on varmasti tällä hetkellä monenlaisia tunnelmia siitä, kuinka tervetulleiksi kansainväliset matkailijat koetaan.

Kävi miten kävi, tuleva talvi näyttäytynee meille kaikille vähintäänkin väljyytenä ydinkeskustassa, kun kaamosaikaa värittänyt kansainvälinen vilske jää kauas tuoreessa muistissa olevasta matkailubuumin huipusta.

Missä laajuudessa vaikutukset heijastuvat Rovaniemeen kokonaisuudessaan, sen näyttävät vasta tulevat talvet.

PS. Tällä viikolla juhlistetaan kaupunkifestivaaliksi kasvanutta Rovaniemi-viikkoa, joka järjestetään runsaana ja monipuolisena koronatilanteesta huolimatta. Mikä parasta, ohjelmassa riittää myös pienen porukan ulkoilmatilaisuuksia, joihin voi ottaa osaa turvallisuudesta tinkimättä.

Veera Vasara