Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Hiihto: Tor­nio­lai­nen 19-vuo­tias Niko Anttola va­lit­tiin Suomen MM-jouk­kuee­seen Pla­ni­caan – mukana kaik­kiaan 17 hiih­tä­jää

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­mi ke­hit­tää kau­pun­gin kes­kus­taa eril­li­ses­sä hank­kees­sa, mutta samaan aikaan kä­ve­ly­ka­dul­le ei saada edes kunnon ke­sä­kuk­kia

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Runsaat kaksi vuotta sitten Rovaniemi ulkoisti puistojen ja katujen kunnossapidon Alltime oy:lle. Silloin ei ehkä tultu ajatelleeksi tai ainakaan pidetty pahana sitä, että samalla kaupungin omasta organisaatiosta katosi lähes kaikki puisto-osaaminen.

Kaupungin palvelukseen jäi vain yksi henkilö, kaupunginpuutarhuri, joka vastaa muun muassa puistojen ja leikkipaikkojen suunnitteluttamisesta, rakennuttamisesta ja ylläpidosta. Voi kuvitella, että hänellä riittää tehtäväsarkaa.

Tämäkö lienee syynä siihen, että kaupunki on myöhemmin tehnyt Alltimen kanssa erillisen sopimuksen myös kesäkukkaistutusten suunnittelusta. Yritys siis valitsee, mitä kesäkukkia minnekin istutetaan.

En muista, että Rovaniemi olisi aiemminkaan panostanut näyttäviin kukkaistutuksiin, eikä tilanne ole Alltimen aikana muuttunut. Esimerkiksi Lordinaukion ja kävelykadun istutukset ovat tänä kesänä niin vaatimattomia, että niitä tuskin huomaa.

Suuriin betonilaatikoihin on upotettu matalia, synkänvioletteja petunioita sekä punavalkeita rautayrttejä, joista osa näyttää jo heittäneen henkensä. Istutukset ovat – anteeksi vain – yhtä masentavia kuin asvaltin harmaa ympäristönsäkin.

Rovaniemen vaatimaton linja kesäkukkien suhteen tuli hyvin ilmi Lapin Kansan viimeviikkoisesta jutusta, jossa lukijat saivat äänestää, missä Lapin kaupungissa on kauneimmat kesäkukat. Jutun valokuvat eivät jättäneet paljon tulkinnanvaraa kuten ei äänestystuloskaan: Rovaniemi näyttää jäävän neljän kaupungin joukossa peränpitäjäksi.

En tiedä, minkä verran kaupunki maksaa Alltimelle kesäkukista. Rahasumma ei luultavasti ole suuri, mutta sekin herättää kysymyksiä. Miksi käyttää rahaa senkään vertaa, kun lopputulos jää mitäänsanomattomaksi?

"Vielä tällä hetkellä Rovaniemi ei ole 'Arktinen pääkaupunki kaikille aisteille', kuten kaupungin tunnuslause väittää."

Lapin Kansan kuvien perusteella Rovaniemeltä löytyy myös värikkäitä ja kauniita istutuksia: ne ovat Pajakylässä, eivät kaupunkilaisten lähiympäristössä. Hyvä tietysti, että väri-iloa löytyy edes napapiiriltä.

Täytyy kuitenkin ihmetellä ristiriitaa: Rovaniemellä on meneillään erillinen hanke keskustan kehittämiseksi, mutta silti kaupunki ei käytä kaikkein yksinkertaisimpiakaan keinoja ydinkeskustan elävöittämiseksi. Värikkäät ja näyttävät kukkaistutukset eivät olisi iso tai haastava investointi siihen nähden, kuinka paljon ne lisäisivät keskustan viihtyisyyttä.

Monet kaupungit panostavat kukkaistutuksiin, jotta kaupunkilaiset saavat nauttia niiden kauneudesta ja vieraat voivat kokea itsensä tervetulleeksi. Ehkä Rovaniemenkin kannattaisi kiinnittää hieman huomiota siihen, minkälainen mielikuva kaupungin ulkoasusta syntyy. Vielä tällä hetkellä Rovaniemi ei ole ”Arktinen pääkaupunki kaikille aisteille”, kuten kaupungin tunnuslause väittää.