
Pyörävarkaudet on vitsaus, joka ei ota loppuakseen. Päin vastoin, varkaudet ovat lisääntyneet tänä vuonna koko maassa, kuten omaisuusrikokset muutoinkin.
Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina aiheesta tuoreen tilaston kera, jossa varkauksien määrä on suhteutettu asukaslukuun. Maamme kymmenen suurimman kaupungin kärjessä keikkui Oulu. Kakkossijan jakoivat Helsinki ja Jyväskylä.
Taitaapa olla niin, että missä pyöräillään paljon, myös varkaat ovat aktiivisimpia. Pikaisen googletuksen mukaan Helsingissä pyöräteitä on noin 1 200 kilometriä, Oulussa yli 600 kilometriä ja Jyväskylässäkin vajaat 600 kilometriä.
Rovaniemellä jäädään vajaaseen 300 kilometriin.
Varkaustilaston kyseenalaista kärkisijaa pitävä Oulu on Pohjois-Suomen kiistaton pyöräilykaupunki. Eikä kattava pyörätieverkosto lopu kaupungin rajalle, vaan jatkuu naapurikunnissakin. Viime viikonloppuna Haukiputaalla vieraillessani kiinnitin huomioita loistokuntoisiin pyöräteihin, joita pitkin olisi voinut selkeän opaskartan mukaan polkea noin 20 kilometrin päähän Ouluun – tai jatkaa vaikka lähemmäs 70 kilometrin päähän Lumijoelle asti. Rovaniemellä voimme vain haaveilla vastaavasta.
Mutta pyöräillään sitä meilläkin – ja kärsitään pyörävarkauksista. Helsingin Sanomien listauksessa Rovaniemen suhdeluku jäi kymmenyksen päähän Espoosta ja Vantaasta, jotka jakoivat viimeisen sijan 10 suurimman listauksessa. Aivan pahimmasta päästä Rovaniemen varkaustilanne ei siis näyttäisi olevan.
Toisenlainen vaikutelma voi syntyä, jos seuraa sosiaalista mediaa. Pyörävarkaudet ovat nousseet viime viikkoina esiin jatkuvalla syötöllä esimerkiksi Puskaradio Rovaniemi -ryhmässä. Surkeaa kyllä, jopa kotipihaan pysäköity pikkulasten potkupyörä oli tuoreen päivityksen mukaan kelvannut varkaalle. Jälleenmyyntiarvo jää muutamaan kymppiin, mutta pienen ihmisen ja vanhempienkin harmistus on varmasti suuri. Paitsi taloudellista menetystä, kotipihalle tai naapurustoon iskenyt varas aiheuttaa myös turvattomuuden tunnetta.
Somessa on myös raportoitu havaintoja epäilyttävistä, piha-alueita kiertävistä hahmoista matkapuhelinten kanssa. Hiippareiden on arveltu kartoittavan anastettavaa omaisuutta.
Haastattelemani rikoskomisarion korviin ilmiö ei kuitenkaan ollut kantautunut.
Hän kehottaakin ilmoittamaan hätäkeskukseen epäilyttävistä havainnoista. Somesta mahdolliset vihjeet varkaiden kiinnisaamiseksi eivät poliisia tavoita – ei vaikka tulikivenkatkuisia kommentteja kertyisi millä mitalla.