Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ko­ro­na­tes­tin ei tulisi enää olla epä­miel­lyt­tä­vä kokemus

-
Kuva: Jussi Pohjavirta


Heräsin viime viikon keskiviikkona ikävään, mutta tuttuun tunteeseen, nimittäin kurkkukipuun. Inhoan kurkkukipua yli kaiken, sillä arka ja tulehtunut kurkunpää rajoittaa puhetta ja nielemistä, mutta ennen koronaviruspandemiaa se on mennyt ohi olankohautuksella.

Nykyään ei saa sairastaa rauhassa. Sairastumista saattaa jopa jännittää etukäteen, koska se tarkoittaa eittämättä koronatesti- ja karanteenirumbaa, jonka myötä lähipiiri vilkuilee flunssapotilasta tahtomattaankin hieman hermostuneesti positiivisen testituloksen varalta.

Itse kuulun niihin harvoihin, onnekkaisiinkin ehkä, jotka eivät koskaan ole joutuneet kokemaan ’’sieraimen kautta aivoihin tungettavaa’’ koronatestitikkua, eli niin sanottua nenänielunäytettä. Vastustuskykyni ja tiukka käsihygienia ovat pelastaneet paljon korona-aikana.

Kun testiin lähdön aika kuitenkin tuli, muistin lukeneeni jostain uudesta näytteenottotavasta, jossa näytteen antaja kurlaa keittosuolaliuoksella kymmenen sekuntia nenänielunäytteen sijaan. Nenätikku ei muiden kertomien tarinoiden perusteella tuntunut kovin houkuttelevalta idealta, joten valitsin kurlaustestin.

Sairastumista saattaa jopa jännittää etukäteen.

Testi oli miellyttävä, sujuva ja helppo. Asiassa piilee kuitenkin yksi ongelma: kurlausnäyte maksaa, eikä ihan vähän. Tavalliselle pulliaiselle Kela-korvattuna näytteen hinta lääkärin lähetteellä on rapsakat 98 euroa. Mukavampi testausmuoto tulee siis kalliiksi, eikä se ole mielestäni kovin reilua.

Osalle nenänielunäyte ei ole ongelma eikä mikään, mutta tiedän tapauksia, joissa kyseinen testaustapa on aiheuttanut traumoja, nenäverenvuotoja, kipua tai muuta ylimääräistä kärsimystä. Vaikka lapset kokisivatkin testaamisen keskimääräisesti epämiellyttävämmäksi, mielestäni aikuistenkaan tuntemuksia ei tulisi vähätellä. Minusta on ihmeellistä, että olemme eläneet globaalissa pandemiassa jo puolitoista vuotta, eikä testaustapaa ole saatu kehitettyä sellaiseksi, ettei testaamisen epämukavuuden vuoksi kenellekään muodostuisi pienintäkään kynnystä hakeutua testattavaksi.

Tällä hetkellä se, että voin kertoa koronatestin olleen osaltani ihan neutraali kokemus ilman sen kummempia sivuvaikutuksia, on merkki etuoikeudesta. Tilanteeni sattui olemaan sellainen, että pystyin kattamaan itselleni koronatestin aiheuttamat kustannukset ja se oli mielestäni hyvä investointi.

Kaikki eivät pysty tällaista ratkaisua tekemään vaikka haluaisivatkin, ja siinä on ongelman ydin.

Kurlaustestin ja muiden uusien mahdollisten testimuotojen tulisi olla kaikkien saavutettavissa, jotta testattavaksi hakeutuisivat nekin, joille nenänielunäytteen otto saattaa pilata koko päivän, tai pahimmassa tapauksessa testimenetelmää karttavat jättävät koko testin välistä.