Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kol­men­kym­pin pa­rem­mal­la puo­lel­la

Rovaniemi

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Pitkästä aikaa kunnon talvi! Viime viikolla rovaniemeläisiä hellittiin paikoin yli — tai siis ali —  30 asteen pakkasilla. Parhaimmillaan sääennuste lupaili aamuyön tunneille -38 astetta. Lukijoidemme lähettämissä kuvissa aamu avautui kylmimpämä Hirvaalla, -33,5 asteessa.

Pakkassäältä ei voinut välttyä edes etukäteen, siinä määrin ahkerasti lähemmäs 40 astetta painuvaa ennustetta jaettiin sosiaalisessa mediassa.

Olipa pienoista pettymystäkin havaittavissa, kun lukemat eivät laskeneetkaan ihan ennustettuun. Kuitenkin pakkastunnelmia jaettiin ylpeydellä niin kodintekstiilien antaumuksellisesta tuulettamisesta kuin pakastimen sulattamisesta, jolle luontoäiti kerrankin tarjosi optimaaliset olosuhteet.

Pakkastunnelmia jaettiin ylpeydellä niin kodintekstiilien antaumuksellisesta tuulettamisesta kuin pakastimen sulattamisesta, jolle luontoäiti kerrankin tarjosi optimaaliset olosuhteet.

Niin se vain on, että kipakka pakkanen virkistää kummasti.  Yhtäkkiä maailma tuntuu, näyttää ja kuulostaa hieman erilaiselta. Sen äärellä voi aikuinenkin kokea hetken lapsenomaista ihmetystä.

Ajoinpa minäkin pakkastorstaina töistä kotiin tapojeni vastaisesti Linkkarilla ja kävelin pysäkiltä kotiin aivan vaihtoehtoista reittiä.

Kotipihassa korviini kantautui sisällä riehuvien lasten elämöinti. Sanomattakin oli selvää, että päiväkodissa oli jätetty ulkoilu väliin kovan pakkasen vuoksi – ja lapsosten energiatasot olivat sen mukaiset. Ehdotus ulkoilusta upposi onneksi otolliseen maaperään. Eikä lumikasassa telutessa kuulemma tullut edes kylmä.

Pakkasella vastaan tulee tavallista enemmän karvalakkeja, untuvatakkeja, pilkkihaalareita ja turkkeja. Kylmäpukeutumiseen keskimääräinen rovaniemeläinen lienee aikuisikään mennessä löytänyt toimivaksi testatut konstit.

Mitä kovempi pakkanen, sitä isomman onnistumisen kokemuksen toimiva varustus tuottaa. Oma aseeni pakkasta vastaan on villa eri muodoissaan. Tämän pakkaskauden uusi mielenkiintoinen tuttavuus on ollut kasvomaski, jonka olen puolivahingossa huomannut suojaavan kasvoja yllättävän tehokkaasti myös pakkasen puraisuilta.