pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kesä, ve­ren­imi­jät ja pö­lyt­tä­jät

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kun alkukesän sateet päättivät siitepölykauden, saapuivat sääsket.

Harvinaisen lämpimänä alkanut alkukesä tarjosi hetkellisen autuuden uimarannoilla ja luonnon helmassa ilman ainuttakaan inisijää. Nyttemmin Suomen kesän realiteetit ovat taas palautuneet mieleen – ja iholle.

Alkanutta sääskikautta varjostaa mediassa esiin noussut Thermacell-hyttyskarkottimen mahdollinen haitallisuus pölyttäjille, joiden määrä hupenee huolestuttavasti jo ilmankin. Myös vesieliöt ovat hyttyskarkoittimen, tai -myrkyttimen tulilinjalla.

Meidän perheessä vehkeestä oli ehtinyt muodostua parin viimeisen vuoden aikana mökkireissujen luottovaruste. Se on mahdollistanut esimerkiksi ruuanlaiton ja ruokailun ulkosalla myös sääskiolosuhteissa, jotka muutoin ajaisivat sisätiloihin.

Jos käyttöohje on aiempina kesinä jäänyt lukematta, on se nyt käyty kattavasti mediassa. Laitetta on tarkoitettu käytettäväksi piha-alueilla – ei luonnossa, veden ääressä tai kukkivien kasvien läheisyydessä.

Lohtu on laiha. Jos vaikkapa mökin nuotiopaikka pihakalusteineen sijaitsee teknisesti ottaen mökin pihapiirissä, ei lähes luonnontilainen ympäristö eroa metsästä käytännössä mitenkään. Itsepetoksen voimalla metsäisen mökkipihan voi toki määritellä pihaksi, jossa myrkystä ei ole haittaa pörriäisille.

Kylkiäisenä itikattomalle pihahetkelle saa nyt syyllisyyden taakan ekosysteemin tuhoamisesta.

Voi olla, että itsekin vielä jossakin tilanteessa karkottimeen turvaudun, mutta entiseen huolettomuuteen ei ole paluuta. Kylkiäisenä itikattomalle pihahetkelle saa nyt syyllisyyden taakan ekosysteemin tuhoamisesta.

Ennalta-arvattavasti osa kansalaisista on julistanut, ettei omalla tai suomalaisten toiminnalla ole tässäkään asiassa mitään merkitystä koko maailman mittakaavassa. Eli pölyttäjiä sopii myrkyttää hengiltä vastakin omasta mukavuudesta tinkimättä. Joillekin mediahuomio on toiminut epäilemättä jopa käänteisenä mainoskampanjana karkottimelle.

Aika ja lisätutkimukset näyttävät kuuluuko pralletriini-nimistä myrkkyä butaanin voimalla ilmoille höyrystävä laite tulevaisuuden karkotevalikoimaan, vai vaipuuko se unholaan muiden markkinoilta kadonneiden, haitallisiksi paljastuneiden ihmeaineiden tavoin.


Jos Lappi tunnetaan sääskien luvattuna maana, on täällä saatu nauttia punkittomista kesistä. Ilmaston lämpenemisen seurauksena punkkiraja hilautuu kuitenkin yhä pohjoisemmaksi.

Koko perheen punkkitarkastukset alkavat olla jo ajankohtaisia myös Rovaniemen kesässä ulkoilupäivän päätteeksi. Tästä lisää seuraavalla aukeamalla.kset alkavat olla jo ajankohtaisia myös Rovaniemen kesässä ulkoilupäivän päätteeksi.

ps. Vihreät tekivät viime viikolla valtuustoaloitteen, että Rovaniemestä tehtäisiin pölyttäjäystävällinen kaupunki. Tässä on ideaa, vaikka sitten tähänastisen Thermacell-käytön kompensaatioksi. Niittysiemensekoituksen kylväminen ei ole toimenpiteenä kallis, ja näin perustettu kaupunkiniitty säästäisi ruohonleikkuunkin vaivan. Kukkivat luonnonkukat Rovaniemen kaupunkikuvassa tuottaisivat iloa myös meille ihmisasukkaille.