Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kär­si­väl­li­syyt­tä tar­vi­taan edel­leen, mutta koronan ku­kis­tu­mi­seen täytyy uskoa

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Uuteen vuoteen sisältyy aina toivoa paremmasta. Tällä kertaa toive on yhteinen ja konkreettinen: koronan kukistaminen. Toiveelle luovat pohjaa rokotukset, jotka käynnistyivät vihdoin tällä viikolla myös Lapissa.

Iloa rokotusten alkamisesta himmentää se, ettei rokotustahti olekaan niin ripeä kuin jo ehdittiin arvioida. Kaikkia aikuisia suomalaisia ei ehkä saadakaan rokotettua kesään mennessä, vaan rokotuksiin voi kulua koko vuosi.

Vuosi tuntuu pitkältä ajalta – tässä vaiheessa aivan liian pitkältä. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan edelleen ja sen rinnalle sekä realismia että optimismia.

Kun rokotukset kuitenkin etenevät koko ajan, niin kesään mennessä erilaisia rajoituksia voidaan toivottavasti höllentää – kävihän niin viime kesänäkin.

Kannattaa myös muistaa, että koronatilanne on Suomessa edelleen suhteellisen hyvä: koronan ilmaantuvuus asukaslukuun suhteutettuna on Suomessa Euroopan kolmanneksi alhaisin.

Silti korona ja sen hillitsemiseen tähtäävät rajoitukset ovat Suomessakin vaikuttaneet voimakkaasti talouteen ja moniin eri elinkeinoihin. Lapissa tämä näkyy etenkin matkailun romahtamisena.

Matkailun romahtamisella on laajat kerrannaisvaikutukset, joista osa tulee esille vasta viiveellä. Työttömyyden kasvu näkyy tilastoissa jo nyt. Työttömyys on kasvanut etenkin Pohjois-Lapissa, Tunturi-Lapissa ja Rovaniemellä – alueilla, jotka ovat riippuvaisia matkailusta.

Rovaniemellä työttömyys on kasvanut noin 40 prosenttia vuoden takaisesta. Työttömiä työnhakijoita oli marraskuussa noin 4 200 eli noin 1 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

"Tähän saakka vaikutelma on ollut se, ettei hallitus ole täysin ymmärtänyt matkailun merkitystä Lapissa."

Alhaiset koronaluvut kertovat osaltaan, että hallitus ja viranomaiset ovat Suomessa onnistuneet hoitamaan koronakriisiä monessa suhteessa hyvin. Rokotusten sujuvuutta on vielä liian varhaista arvioida, mutta on selvää, että myös hallituksen täytyy ottaa vastuuta asiasta.

Hallituksen on myös viimein löydettävä sellaiset pelisäännöt matkustamiseen, joiden turvin matkailuyritykset voivat aloittaa tulevien sesonkien markkinoinnin. Asialla on kiire, sillä yksi talvi on jo menetetty, ja ensi talvea pitäisi päästä myymään.

Tähän saakka vaikutelma on ollut se, ettei hallitus ole täysin ymmärtänyt matkailun merkitystä Lapissa. Matkailun romahtamisesta hallitusta ei tietenkään voi syyttää. Tuskin mitkään hallituksen toimet olisivat mahdollistaneet esimerkiksi laajaa joulumatkailua ulkomailta Lappiin, kun maailman koronatilanne vain paheni syksyn myötä.

Nyt hallituksen on kuitenkin toimittava ripeästi, jotta Suomi ja Lappi voivat ottaa vastaan matkailijoita heti, kun korona alkaa helpottaa ja maailma avautua. Jossain vaiheessa näin tapahtuu – siihen meidän täytyy uskoa.