Kolumni

Toimittajalta: Jee, vähemmän koulua, kun kaupunki säästää!

Tiia Haapakangas on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Tiia Haapakangas on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Vanhempainillassa kerrottiin, että kaupunki säästää, ja siksi kolmasluokkalaisillamme ei ole kevätlukukaudella käsitöitä ollenkaan. Syksyn ajan käsitöitä on vanhaan tapaan kaksi tuntia viikossa, ja syksystä puolet käytetään tekniseen työhön ja puolet tekstiilityöhön.

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten kaupungin säästöt vaikuttavat meihin kaupunkilaisiin.

Rovaniemellä päätettiin viime talvena, että syksystä 2019 lähtien peruskoulussa on kolme vuosiviikkotuntia vähemmän opetusta. Noista tunneista yksi koskee kolmannen luokan käsitöitä.

Koska kyseessä on säästö, mitään ei tule tilalle. Nykyisellä kolmasluokkalaisellani on siis keskimäärin joka viikko tunti vähemmän koulua kuin pari vuotta vanhemmalla isoveljellään. Tästä vuodesta lähtien Rovaniemen kolmasluokkalaiset saavat vuodessa 38 tuntia vähemmän opetusta kuin edeltäjänsä.

Harvoin ihmisiä riemastuttaa se, että he joutuvat kaupungin säästötoimien kohteeksi. Tässä tapauksessa sentään on toisin. Mikäs on sen mukavampaa kuin että on vähemmän koulua. Paras säästöpäätös ikinä!

Tosin ne, joilla kolmosluokka on jo takana, pitävät tilannetta varmaankin epäreiluna.

Vielä epäreilummalta voi tuntua nykyisistä seiskaluokkalaisilta. Rovaniemen kaksi muuta vähennystä tulivat nimittäin myös ala-asteelle. Sekä viidenneltä että kuudennelta luokalta lähti yksi liikuntatunti.

Nykyiset seiskaluokkalaiset ovat siis puurtaneet alakoulun aikana 38 tuntia käsitöitä ja 76 tuntia liikuntaa enemmän kuin mitä kaupungin tuoreessa opetussuunnitelmassa on.

Päätöksen myötä monet lapset ovat joka viikko tunnin enemmän ilman aikuisen läsnäoloa.

Minulla on mielessä lähinnä se, että päätöksen myötä monet lapset ovat joka viikko tunnin enemmän ilman aikuisen läsnäoloa. Koulupäivät ovat työpäiviin verrattuna lyhyitä ennestäänkin.

Rovaniemellä tuntien karsimista puolustellaan sillä, että tunteja oli reilusti yli valtakunnan keskiarvon. Karsittu tuntimääräkin on vielä ihan hyvällä tasolla. Olkoon vain, mutta yhtä kaikki, tämä säästö kohdistuu suoraan rovaniemeläisten lasten arkeen.

On sääli, että kaikki tuntisäästöt kohdistuivat ala-asteelle. Vuosi sitten vaihtoehtona oli vähentää yksi ruotsin oppitunti yläasteella. Tästä ehdotuksesta tuli päättäjille paljon palautetta sekä kielten opiskelijoilta että opettajilta.

Ilmeisesti perusteluja kuunneltiin. En osaa sanoa, olisiko juuri yläasteen ruotsi ollut oikea vaihtoehtoinen säästökohde, jos jostain haluttiin kolme vuosiviikkotuntia säästää.

Väistämättä tulee kuitenkin mieleen, että säästöt on helppo kohdistaa heihin, jotka eivät osaa sanoa vastaan.