pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Hy­vä­osai­nen etä­työ­läi­nen, arvosta käy­tök­sel­lä­si kaikkia niitä, joiden an­sios­ta meillä ei ole kotona hä­tä­päi­vää


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Sanotaan, että me kaikki olemme nyt samassa veneessä koronan kanssa. Totta onkin, että kuka tahansa voi sairastua koronaan ja tauti voi olla hengenvaarallinen kenelle tahansa. Raha tai korkea yhteiskunnallinen asema eivät anna immuniteettia virusta vastaan – sairastuihan siihen jopa Britannian pääministeri.

Yhdenvertaisuus on kuitenkin vain näennäistä, sillä jotkut meistä voivat suojautua koronalta paremmin kuin toiset. Myös koronan yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset näkyvät joidenkin ihmisten elämässä karummin kuin joidenkin muiden.

Moni on menettänyt koronan takia toimeentulonsa, moni yksinäinen viimeisen siteensä yhteiskuntaan ja kanssaeläjiin.

Itse saan tehdä etätöitä ja kirjoittaa tätä kolumnia omassa kodissani. Meitä etätyöläisiä on kuulemma Suomessa yli miljoona.

Etätöiden tekeminen voi toki olla raskasta, jos koti toimii samalla myös kouluna ja päiväkotina. Silti me etätyöläiset olemme koronan suhteen hyväosaisia; palkka juoksee, ja on pitkälti kiinni vain omasta käyttäytymisestämme, joudummeko alttiiksi koronalle.

Toisin on puolentoista miljoonan muun suomalaisen laita. He ovat muun muassa kaupan kassoja, siivoojia, poliiseja ja taksikuskeja, joille työnteko ei onnistu etänä. Heidän on mentävä työpaikalleen, kohdattava muita ihmisiä ja altistettava itsensä koronalle.

Sitten ovat tietenkin vielä ne, jotka ovat koronan suhteen eturintamalla. He ovat ensihoitajia, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja muita hoitoalan ammattilaisia, jotka hoitavat koronaan sairastuneita. He eivät voi valita työtehtäviään, vaikka heilläkin on kotona pieniä lapsia tai riskiryhmään kuuluvia.

"Pysytään kotona ja käydään ulkoilemassa, mutta vältetään kaikkia mahdollisia sosiaalisia kontakteja. Sillä tavalla ehkäisemme koronan leviämistä ja säästämme hoitoalan ja koko yhteiskunnan voimavaroja niitä varten, joille kotona pysyminen ei ole vaihtoehto."

Jokainen meistä varmasti arvostaa hoitajien työtä – ainakin periaatteessa. Palkoissahan hoitoalan arvostus ei näy, mutta toivottavasti asia muuttuu koronan jälkimainingeissa. Silloin epidemiasta olisi ainakin se hyöty, että elintärkeään työhön saataisiin tekijöitä myös jatkossa.

Palkankorotukset eivät ehdi avuksi koronakriisiin, mutta on monia tapoja, joilla me hyväosaiset voimme osoittaa arvostustamme hoitajia kohtaan. Tärkein niistä on tämä: pysytään kotona ja käydään ulkoilemassa, mutta vältetään kaikkia mahdollisia sosiaalisia kontakteja. Sillä tavalla ehkäisemme koronan leviämistä ja säästämme hoitoalan ja koko yhteiskunnan voimavaroja niitä varten, joille kotona pysyminen ei ole vaihtoehto.

Arvostakaamme myös kauppojen myyjiä ja kaikkia muita, joiden ansiosta yhteiskunta vielä toimii eikä meillä ole kodeissamme hätäpäivää. Käydään kaupassa vain terveenä ja välttämättömien tarpeiden takia. Pidetään turvavälit sekä kaupan henkilökuntaan että muihin asiakkaisiin.

Muistetaan myös se, että kotiovelle voi nyt tilata oman kylän kaupoista paljon muutakin kuin ruokaa.