Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Faktat pi­la­si­vat hyvän kohun Liisa Ansalan ko­kous­palk­kiois­ta

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Pekka Aho

Faktat pilaavat hyvän uutisen, on tuttu sanonta ainakin toimittajille. Sanonnalla viitataan siihen, että moni mehukkaalta vaikuttava juttuvinkki tai uutisaihe kuivuukin kokoon, kun toimittaja perehtyy siihen ja selvittää faktoja.

Hiukan samalla tavalla kävi viime viikolla, kun Yle Lappi nosti kohun Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan (kesk.) kokouspalkkioista. Hyvä kohu meni pilalle, kun palkkioiden tausta tuotiin esille.

Kohu nousi keskiviikkona, kun Yle Lappi uutisoi, että kaupunginhallituksen kokoaikaisena puheenjohtajana toimiva Ansala on nostanut kuukausipalkkansa lisäksi myös kokouspalkkioita. Niitä kertyi esimerkiksi viime vuonna noin 10 000 euron verran.

Uutisen taustalla oli kaupunginvaltuuston viime viikon maanantaina tekemä päätös. Valtuusto päätti, ettei kaupunginhallituksen kokoaikaiselle puheenjohtajalle enää makseta kokouspalkkioita, jos hän nostaa kuukausipalkkaa.

Ylen mukaan valtuutetuille oli tullut yllätyksenä, että Ansala oli nostanut palkkansa lisäksi myös palkkioita ja että "hallintosääntö oli mahdollistanut" tällaisen menettelyn. Niinpä valtuusto päättikin "tukkia hallintosäännössä olleen porsaanreiän", Yle kertoi.

Yle jatkoi uutistaan haastattelemalla valtuutettuja, joista osa paheksui voimakkaasti Ansalan menettelyä palkkioiden suhteen. Sitä pidettiin moraalittomana varsinkin kaupungin huonoon taloustilanteeseen nähden.

Myös omat koirat purivat. Muun muassa keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska kehotti epäsuorasti Ansalaa eroamaan tehtävästään.

"Valtuutettujen paheksunta alkoi kuitenkin jo torstaina näyttää vähintään nololta, kun somessa ja Lapin Kansan jutussa tuotiin esille, ettei kokouspalkkioiden maksu perustunut "hallintosäännön porsaanreikään", vaan valtuuston omaan selkeäsanaiseen päätökseen."

Valtuutettujen paheksunta alkoi kuitenkin jo torstaina näyttää vähintään nololta, kun somessa ja Lapin Kansan jutussa tuotiin esille, ettei kokouspalkkioiden maksu perustunut "hallintosäännön porsaanreikään", vaan valtuuston omaan selkeäsanaiseen päätökseen, jonka se teki toukokuussa.

Silloin valtuusto päätti, että  kaupunginhallituksen kokoaikaiselle puheenjohtajalle maksetaan kokouspalkkiot hallintosäännön mukaisesti. Päätöksessä ei ole mitään tulkinnanvaraista, ja sen mukaan kaupungin hallinnossa on toimittu.

On ehdottoman tärkeää, että päättäjien saamia etuja ja palkkioita arvioidaan aika ajoin ja niistä keskustellaan myös julkisuudessa. Valtuuston päätös siitä, ettei kaupunginhallituksen kokoaikaiselle puheenjohtajalle enää makseta kokouspalkkioita, on perusteltu ja kansan oikeustajun mukainen.

Viime viikon kohu ei ollut kuitenkaan kunniaksi sen paremmin Yle Lapille kuin monille valtuutetuillekaan. Väärinkäytöksiä pitää tuoda esille, mutta ihmisten uskoa demokratiaan ei pidä murentaa niin, että poliitikko perusteetta leimataan järjestelmän hyväksikäyttäjäksi.