Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Toi­mit­ta­ja ja tie­to­kir­jai­li­ja Tuomas Rim­pi­läi­nen sai Jour­na­lis­ti­lii­tos­ta tar­peek­seen ja erosi – syynä Maria Pet­ters­so­niin liit­ty­vä kir­ja­ju­pak­ka

Helsinki
Maria Pettersson
Maria Pettersson
Kuva: Atena

Toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Rimpiläinen on eronnut Journalistiliitosta. Rimpiläinen kertoi asiasta Facebookissa.

Rimpiläinen sanoi päivityksessään, ettei koe Journalistiliittoa omakseen. Hän katsoo, että liiton toiminta Journalisti-lehden päätoimittaja ja kirjailija Maria Petterssonin tapauksessa on ollut kestämätöntä.

Rimpiläisen mukaan viimeinen mahdollisuus korjata tilanne meni, kun liiton hallitus antoi tiistaina Petterssonin jatkaa tehtävässään.

– Asiasta lähetetty liiton tiedote on kiusallista luettavaa ja jäänee suomalaisen viestinnän historiaan huonona esimerkkinä kriisiviestinnästä. Tiedotteessa esitettiin useita perusteita, joiden johtopäätöksenä olisi pitänyt olla päätoimittajan erottaminen. Sen sijaan johtopäätös oli, että päätoimittaja saa jatkaa, Rimpiläinen kirjoitti muun muassa.

Pettersson sai tiistaina Journalistiliiton hallitukselta erittäin vakavat moitteet toiminnastaan, jossa hän on rikkonut tutkijoiden moraalisia oikeuksia tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022). Hallitus ei kuitenkaan irtisanonut Petterssonia, joka on pyytänyt anteeksi toimintaansa. Liiton mukaan hän on hoitanut työnsä Journalistin päätoimittajana moitteetta.

Pettersson sanoi aiemmin tiistaina STT:lle, että hänen jatkostaan Journalisti-lehden päätoimittajana päättäisi liiton hallitus.

– Jos hallituksella on luottamus, niin sitten jatkan ja jos ei, niin sitten en jatka, Pettersson sanoi STT:lle tiistaina iltapäivällä.

Liiton mukaan Pettersson ei ole toiminut moraalisesti oikein eikä suhtautunut riittävällä vakavuudella siihen, että hän on käyttänyt muiden työtä kirjassaan hyväkseen.

Tekijänoikeusneuvosto lausui lokakuussa, että Pettersson oli loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia lainaamalla tutkijoilta materiaalia tietokirjaansa ilman kunnollisia lähteytyksiä.

Rimpiläinen arvosteli muun muassa STT:n haastattelussa marraskuun puolivälissä Petterssonin toimintaa. Hän kertoi STT:lle kokevansa, että Pettersson ja Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho ovat vähätelleet kirjaan kohdistunutta arvostelua.