Kysely: Miten pidät itsesi ja asun­to­si vii­leä­nä hel­teel­lä? – kerro vink­ki­si Lapin Kan­sal­le, teemme ai­hees­ta juttua

Kolumni: Kes­kin­ker­tai­suus kun­niaan, elä­mäs­sä ei tar­vit­se koko ajan nauttia kai­kes­ta

Yritykset: Kemissä yri­te­tään perua ym­pä­ris­tö­lu­pa ro­mu­yri­tyk­sel­tä – "Poik­keuk­sel­li­nen toimi"

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ti­lin­tar­kas­ta­jan muis­tu­tus Ro­va­nie­men kau­pun­gin­joh­ta­jal­le taitaa sit­ten­kin olla ai­heel­li­nen

Ulla-Kirsikka Vainion päätös kotiuttaa Rovaniemen kaupungin sijoitukset herättää keskustelua.
Ulla-Kirsikka Vainion päätös kotiuttaa Rovaniemen kaupungin sijoitukset herättää keskustelua.
Kuva: Anssi Jokiranta

Korostan, että en ole ollut valmistelemassa enkä päättämässä Rovaniemen kaupungin sijoituksista niitä hankittaessa ja vastaavasti niitä myytäessä tai kotiutettaessa. Enkä ole koskaan vastannut Rovaniemen kaupungin sijoitussalkusta. Oheisiin tehtäviin oli valjastettu muut henkilöt, kysyttäessä annoin heille vastauksia heidän esittämiinsä kysymyksiin.

Varainhoitajat, joita kaupunki käytti, antavat hallinnassaan olevista varoista kuukausittain omaisuusraportinsa, joista käy ilmi, miten varat kunkin instrumentin osalta ovat kehittyneet. Tämän lisäksi varainhoitajat antavat aina tarvittaessa omaisuusraportin sekä ovat käytettävissä analysoitaessa sijoituksia. Tästä heille maksetaan ja he ovat vain puhelinsoiton päässä.

Jos nyt Vainio väittää, että oli vaikea saada tietoa sijoituksista, niin kyse on kyllä siitä, että näitä omaisuusraportteja ei ole osattu lukea eikä ole ymmärretty, sillä tietoa on kyllä ollut saatavissa. Ja jos jokin asia jäi askarruttamaan, niin ainahan voi kysyä asiaa varainhoitajalta, joka on velvollinen vastaamaan.

Koronapandemia aiheutti totaalisen markkinariskin realisoitumisen maaliskuussa 2020, jolloin muutamassa viikossa osakekurssit menettivät arvostaan noin 30 prosenttia, samoin kävi korkosijoituksille, mutta ei näin suuressa mittakaavassa.

Näin jälkiviisaasti ajatellen uusien sijoitusten hankinta olisi tullut tehdä huhti-syyskuussa 2020, koska osakekurssit olivat saavuttaneet pohjakosketuksen ja edessä oli lokakuusta alkaen tapahtunut voimakas osake- ja korkomarkkinoiden toipuminen. Rovaniemen kaupunki ei ehdi reagoimaan tällaisiin kriiseihin, siksi sijoitusfilosofian pitää olla pitkäjänteistä toimintaa.

Vainio ja Saari yhdessä valmistelivat kotiuttamisen eli myivät lähes kaikki omaisuuserät tässä osake- ja korkomarkkinoiden pohjakosketuksessa 11.9.2020 alkaen.

Tämän jälkeen kaupungin 20 miljoonan euron varat ovat olleet koko syksyn ja alkukevään tilillä, joka ei anna mitään tuottoa varoille. Samaan aikaan lokakuusta 2020 maaliskuun  2021 saakka osakekurssit toipuivat. Esimerkiksi USA:n SP500 indeksi oli noussut noin 18 prosenttia ja Suomen OMX25 15 prosenttia.

30 prosentin osakesalkku 20 miljoonan euron salkusta on 6 miljoonaa euroa, minkä tuotto olisi ollut lokakuusta maaliskuuhun 2021 ainakin 15 prosenttia eli 900000 euroa. Sitten on vielä tämä korkosalkku 14 miljoonaa euroa, jonka tuottoa on vaikea arvioida, mutta sen voimme todeta, että pitämällä kaikki terveet komponentit, niin tuotto olisi ollut joitakin prosentteja.

"Tappiot tästä turvaamistoimenpiteestä Rovaniemen kaupungille ovat varovasti arvioiden ainakin vähintään 1,2 miljoonaa euroa."

Tappiot tästä turvaamistoimenpiteestä Rovaniemen kaupungille ovat varovasti arvioiden ainakin vähintään 1,2 miljoonaa euroa lokakuun alusta maaliskuuhun 2021. Kysymys kuuluukin, miten tämä turvaamistoimenpide on valmisteltu ja millä tiedoilla asia on päätetty sekä miksi se päätettiin toteuttaa syyskuussa 2020. Näin raskas tämä päätös meille veronmaksajille on ollut.

Aikanaan on esitetty, että sijoituspäätökset 2017 oli tehty puutteellisin tiedoin, jos näin on, niin samaa voidaan sanoa tästä myynti/kotiuttamispäätöksestä.

Sijoitustoiminnassa on tarkoitus ostaa halvalla ja myydä kalliilla, mutta nyt näyttääkin siltä, että on myyty halvalla ja suunnitellaan uusien sijoitusten ostamista kalliilla.

Tilintarkastajan muistutus taitaa sittenkin olla ihan aiheellinen.