Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Tiis­tain uu­tis­koos­te: USA:ssa va­roi­tel­laan toi­ses­ta aal­los­ta, Rans­kas­sa kuo­lon­uh­rien lu­ku­mää­rä las­kus­sa, lähes puolet Suomen tes­taus­ka­pa­si­tee­tis­ta jää käyt­tä­mät­tä, Espanja purkaa ko­ro­na­ra­joi­tuk­siaan, Ro­va­nie­men kau­pun­gin ta­lou­teen 21 mil­joo­nan hei­ken­ty­mä, uh­ri­lu­ku Suo­mes­sa lähes 200

-

22.01: USA:n tartuntatautiasiantuntija varoitti koronaviruksen toisesta aallosta

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitti karmeasta syksystä ja talvesta, jos koronaviruksen toisen aallon torjuntatoimia ei tehdä. Fauci puhui tiistaina konferenssipuhelun välityksellä Washingtonin talousklubin tilaisuudessa.

– Olen lähes varma, että se tulee, Fauci sanoi CNN:n mukaan, kun häneltä kysyttiin koronaviruksen mahdollisesta toisesta aallosta.

Fauci muistutti, että virus on levinnyt maailmanlaajuisesti, myös eteläisessä Afrikassa. Toistaiseksi Saharan eteläpuolisen Afrikan koronavirusluvut ovat olleet maltillisia.

– Virus ei ole katoamassa mihinkään tältä planeetalta, Fauci sanoi.

Faucin mukaan toiseen aaltoon varautuminen on ratkaisevaa.

– Jos nyt keskusteluissa olleet vastatoimet toteutetaan, meidän pitäisi selviytyä siitä hyvin. Muuten voi tulla hyvin karmea syksy ja talvi.

Yhdysvalloissa koronavirustartuntoja on todettu yli miljoona ja tauti on tappanut yli 57 000 ihmistä. Yhdysvalloissa on joissakin osavaltioissa alettu höllentää rajoituksia. Pahiten virus on kurittanut New Yorkin osavaltiota, jossa on kuollut yli 17 000 ihmistä. Tiistaina New Yorkissa raportoitiin 335 uudesta kuolemantapauksesta.

21.59: Ranskassa uusien koronakuolemien määrä laskussa

Ranskan terveysministeriö kertoi tiistaina uusia tietoja maan koronavirustilanteesta. Uusia koronaviruksen aiheuttamia kuolemia oli 367. Maanantaina uusia kuolemantapauksia oli 437.

Koronavirukseen on Ranskassa kuollut 23 660 ihmistä. Terveysviranomaisten mukaan maassa oli tiistaina 221 ihmistä vähemmän tehohoidossa kuin päivää aiemmin.

Ranskan hallitus kertoi tiistaina alkavansa höllentää koronaviruksen vuoksi määrättyjä rajoituksia 11. toukokuuta alkaen.

20.19: Ko­ro­na­tes­te­jä tehdään lähes puolet vä­hem­män kuin ka­pa­si­teet­tia olisi

Koronaviruksen päivittäinen testauskapasiteetti on saatu nostettua Suomessa noin 5 500 testiin, mutta testeihin on hakeuduttu huhtikuun lopussa niin vähän, että lähes puolet kapasiteetista jää käyttämättä.

Ministeriössä johtopäätös on, että nyt kuusi viikkoa voimassa olleet liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat toimineet niin tehokkaasti, että koronaviruksen leviäminen on hidastunut todella merkittävästi. Aiheesta lisää.

20.13: Espanja alkaa purkaa tiukkoja koronarajoituksiaan asteittain

Espanja aikoo aloittaa koronavirusepidemian vuoksi asetettujen tiukkojen rajoitustoimiensa purkamisen.

Rajoituksia aletaan purkaa neljässä vaiheessa, jotka kestävät kesäkuun loppuun asti, kertoi maan pääministeri Pedro Sanchez tiistaina.

Sanchezin mukaan prosessi kestäisi parhaassa tapauksessa kuusi viikkoa, maksimissaan kahdeksan viikkoa.

19.24: Epidemiasta tuntuva lovi Rovaniemen talouteen

Koronaepidemian arvioidaan heikentävän Rovaniemen taloutta noin 21 miljoonaa euroa, tiedottaa Rovaniemen kaupunki. Valtion tukitoimet voivat kattaa tappioista arviolta noin 12 miljoonaa euroa.

Rovaniemen kaupunki kertoo, että tässä vaiheessa epidemian lopullisia vaikutuksia talouteen on vielä vaikea arvioida.

Kuntaliitto on arvioinut, että koronaepidemian kuntataloutta heikentävä vaikutus on vähintään 1,8 miljardia euroa, joista valtion tukitoimien arvioidaan kattavan vain puolet. Aiheesta lisää.

19.10: Koronaviruksen kuolonuhrien määrä kasvoi liki 200:aan

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 199 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on noussut vuorokaudessa kuudella.

Sairaalahoidossa on koko maassa yhteensä 200 ihmistä, joista 56 on tehohoidossa.

Valtaosa kuolemantapauksista on tapahtunut Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) erityisvastuualueella.

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on yhteensä 4 740 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on 45.

18.50: Länsi-Pohjassa useita tartuntoja, joiden lähdettä ei tunneta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tänään todettu useampia koronavirustartuntoja, joiden tartuntalähde ei ole tiedossa. Asiasta kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri. Aiheesta lisää.

15.15: Lapin sairaanhoitopiirin alueella yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tapaus on ensimmäinen 10 päivään.

Uuden tartunnan alkuperä on tiedossa ja se liittyy matkustamiseen.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu nyt 89 koronavirustartuntaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on todettu 111, joten Lapissa on todettu nyt yhteensä tasan 200 koronavirustartuntaa.

14.38 Kittilän terveyskeskus purkaa epidemian aiheuttamia rajoituksia

Kittilän terveyskeskus käynnistää tauolla olleita toimintoja uudelleen tällä viikolla.

– Koska Kittilässä ei tällä hetkellä ole koronavirusepidemiaa, eikä uusia tartuntoja ole parin viime viikon aikana ilmennyt, puretaan nyt joitakin terveydenhuollon toimintaa koskevia paikallisia rajoituksia, kunta kertoo tiedotteessaan.

Kunta rajoittaa uudelleen kiireetöntä hoitoa, jos epidemiatilanne muuttuu ja siihen on aihetta viruksen leviämisen estämiseksi. Aiheesta lisää.

13.47 Ylitornio ohitti tartunnoissa Rovaniemen

THL:n tiistain tilaston mukaan Lapin tartunnat ovat jakaantuneet seuraavasti: Kemi 47, Tornio 33,  Kittilä 26, Ylitornio 23,  Rovaniemi 22, Kolari 18 ja Keminmaa 5.

Lapissa tartuntoja on todettu 199. Niistä 111 Länsi-Pohjan ja 88 Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

12.40 Terveitä lapsia kuollut harvinaiseen tulehdussyndroomaan – mahdollisesti yhteys koronavirukseen

Jotkut perusterveet lapset ovat Britanniassa kuolleet harvinaiseen tulehdussyndroomaan, jonka tutkijat uskovat olevan yhteydessä covid-19-tautiin, kertoi terveysministeri Matt Hancock tiistaina. Italialaiset ja brittitutkijat selvittävät mahdollista yhteyttä koronaviruspandemian ja lasten vakavien tulehdussairauksien välillä. Aiheesta lisää.

12.19 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 111.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila muistuttaa, että sairaanhoitopiirissä on siirrytty koronavirustartuntojen suhteen epidemiavaiheeseen. Tautia on todettu jo vapaana väestössä ilman, että tartunnanlähde on tiedossa.

Hän sanoo, että ensiarvoisen tärkeää on myös työkavereiden altistumisen ehkäiseminen ja tätä tukevien toimintatapojen omaksuminen. Erityistä huomiota tulee kiinnittää taukoihin ja niiden porrastamiseen.

–Laajat altistukset ovat sairaanhoitopiirin alueella vaarantaneet henkilökunnan riittävyyttä ja on myös jouduttu turvautumaan henkilöstöreservin käyttöön. Tätä voidaan ehkäistä oikeilla toimintatavoilla. Joudumme luopumaan tässä tilanteessa jostakin turvataksemme asiakkaidemme hoidon saannin. Se on meidän kaikkien yhteinen velvollisuus, hän toteaa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja oli maanantaina yhdeksättä päivää 88, joten Lapissa tartuntojen kokonaismäärä on 199.

12.02 Kuudessa vastaanottokeskuksissa tartuntoja

Suomen vastaanottokeskuksissa on todettu tähän mennessä 30 koronavirustartuntaa, kertoo Maahanmuuttovirasto Migri. Tartuntoja on todettu kuudessa Suomen 40:stä vastaanottokeskuksesta. Suurin osa tartunnoista on todettu Uudellamaalla.

11.56 Rock in The City -festivaali palaa Rovaniemelle 2021

Rovaniemelle heinäkuuksi suunniteltu Rock In The City -festivaali peruuntui koronaviruspandemian takia. Järjestäjä ilmoittaa, festivaali palaa Rovaniemelle vuoden päästä. Uusi ajankohta on 16.-17.7.2021.  Tämän vuoden festivaaleille ostetut liput käyvät ensi vuonna.  Jo ostetut liput voi myös palauttaa 31.5.2020 mennessä ostopisteisiin

11.54 Koronavirustoimet eivät viilennä ilmastoa

Koronaviruksen vastaiset toimet ovat kirkastaneet taivaat eri puolilla maailmaa, tämä ei kuitenkaan ole viilentänyt ilmastoa. Tämä vuosi on matkalla mittaushistorian lämpimimmäksi vuodeksi, kertovat meteorologit Guardian-lehden mukaan. He arvioivat olevan 50–75 prosentin mahdollisuuden, että vuosi 2020 rikkoo neljä vuotta sitten tehdyn ennätyksen. Aiheesta lisää.

11.33 Ylitorniolla K-Supermarketissa koronavirustartunta

Ylitornion K-Supermarketin henkilökunnalla on varmistettu koronavirustartunta. Kukaan koronavirustartunnalle altistunut ei ole enää töissä. Toistakymmentä kaupan henkilökuntaan kuuluvaa on joutunut varotoimenpiteenä kotikaranteeniin. Tällä viikolla kauppa pyörii typistetyillä aukioloilla. Normaalisti 8–21 auki oleva kauppa pitää ovensa auki vain kello 10–16. Lue lisää.

10.12 Huoltovarmuuskeskus tehnyt laajan sopimuksen hengityssuojaintoimitusten varmistamiseksi

Huoltovarmuuskeskus on solminut heinäkuun alkuun ulottuvan sopimuksen hengityssuojainten jatkuvista toimituksista. Sopimus on tehty laadukkaita suojaimia jo aikaisemmin toimittaneen tehtaan kanssa. Kyseisen toimittajan aiempi erä täytti VTT:n tekemissä testeissä kirurgisille suu- ja nenäsuojaimille asetetun standardin EN 14683 Type II -luokan suodatustehokkuusvaatimuksen. Tuotteet soveltuvat hyvin koronaviruksen ehkäisyyn sairaalaympäristössä.  Sopimuksen myötä Suomeen tuodaan 12,5 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta. Sopimus täydentää kotimaassa parhaillaan käynnistyvää suojaintuotantoa. Aiheesta lisää.

10.00 Matkailu- ja ravintola-alalla maksuvaikeuksia jo ennen koronaa

Majoitus- ja ravintola-alalla lähes joka seitsemäs eli 15 prosenttia alan yrityksistä oli maksuvaikeuksissa jo ennen koronakriisin puhkeamista. Asia selviää Intrumin julkaisemasta tammi- ja maaliskuun välisestä raportista. Maksuviiveet olivat alkuvuodesta kasvussa myös teollisuudessa, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä logistiikassa. Suurimmat hyppäykset viiveiden määrissä oli Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Lapissa. Lue lisää.

9.45 Uusi-Seelanti otti niskaotteen koronasta

Tiukkoihin rajoitustoimiin nopeasti tarttunut Uusi-Seelanti kertoo lähes eliminoineensa täysin koronaviruksen leviämisen maassa.Pääministeri Jacinda Ardern kuitenkin varoitti, että huolimatta asteittaisesta eristysten purkamisesta, Uusi-Seelanti ei ole vielä "selvillä vesillä". Hän kehotti ihmisiä pysymään edelleen kotonaan ja työskentelemään etänä jos mahdollista. "Kukaan ei halua pandemian toista aaltoa", hän sanoi BBC:n mukaan. Lue lisää.

8.23 Koronapandemia voi aiheuttaa 7 miljoonaa ei-toivottua raskautta

Globaalit toimitusketjujen häiriöt voivat johtaa merkittävään ehkäisyvälineiden pulaan. YK-järjestö UNFPA ennakoi, että jos pandemian aiheuttamat sulkutoimet jatkuvat kuusi kuukautta ja terveyspalveluissa on suuria häiriöitä, voi yli 47 miljoonaa naista 114:ssä matalan- ja keskitulotason maassa menettää tehokkaiden ehkäisymenetelmien saatavuuden. Tästä voi seurata seitsemän miljoonaa ei-toivottua raskautta.

8.20 Kauppa porskutti kriisistä huolimatta

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 65,1 miljoonaan euroon, kun se oli viime vuoden vastaavana ajankohtana 57,5 miljoonaa euroa. Kyseessä on paras ensimmäisen vuosineljänneksen tulos koronaviruspandemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, kertoo pääjohtaja Mikko Helander tiedotteessa.Liikevaihto oli runsaat 2,5 miljardia euroa, ja se kasvoi vertailukelpoisesti neljä prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

8.11 Jokainen viikko eristystä maksaa 1,2 miljardia

Koronaviruspandemia johtaa suuriin taloudellisiin menetyksiin, kertoo Keskuskauppakamarin talouskatsaus. Sen mukaan jokainen viikko eristäytymistä maksaa Suomelle 1,2 miljardia euroa.

Luku pohjaa OECD:n arvioon, jonka mukaan jokainen sulkeutumisen kuukausi voi maksaa summan, joka vastaa noin 2 prosentin menetettyä talouskasvua vuositasolla.

Pääekonomisti Mauri Kotamäki varoittaa, tiedotteessa, että esimerkiksi kansantalouden pankki- ja vakuutussektori saattavat olla uhattuina, jos kriisi pitkittyy. Aiheesta lisää.

8.00 Koronan vuoksi Iso-Britannia voi irrota EU:sta ilman kauppasopimusta

Koronaviruspandemia lisää riskiä siitä, että Britannia lähtee Euroopan unionista siirtymäkauden päätteeksi ilman kauppasopimusta unionin kanssa. Pandemia on sotkenut neuvottelujen aikataulun, eivätkä osapuolet ole päässeet istumaan neuvottelupöytien ääreen. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa. Aiheesta lisää.

7.56 Enemmistö lappilaisista pitäisi koulut kiinni

Lapin Kansan lukijoilleen tekemään kyselyyn vastanneiden mukaan valtaosa pitäisi koulut vielä kiinni.  68,5 prosenttia yhteensä 1580 vastaajasta oli sitä mieltä, että koulujen etäopetusta tulisi jatkaa lukukauden loppuun saakka. Aiheesta lisää täällä.