Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Ma­joi­tus- ja ra­vin­to­la-alan yri­tyk­set mak­su­vai­keuk­sis­sa jo ennen koronaa – "Il­mas­sa on merk­ke­jä, ettei kysyntä voi palata koronaa edel­tä­väl­le tasolle kovin no­peas­ti"

Suurimmat hyppäykset maksuviiveiden määrissä oli Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Lapissa. Kuvituskuvaa.
Suurimmat hyppäykset maksuviiveiden määrissä oli Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Lapissa. Kuvituskuvaa.
Kuva: Satumaari Ventelä/KL

Majoitus- ja ravintola-alalla lähes joka seitsemäs eli 15 prosenttia alan yrityksistä oli maksuvaikeuksissa jo ennen koronakriisin puhkeamista. Asia selviää Intrumin julkaisemasta tammi- ja maaliskuun välisestä raportista.

Raportista ilmeni, että majoitus- ja ravintola-alalla oli eniten maksuviiveitä suhteessa muihin toimialoihin vuodentakaiseen verrattuna.

Intrumin myyntijohtajan Juha Iskalan mukaan maksuviiveet olivat alkuvuodesta kasvussa myös teollisuudessa, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä logistiikassa.

– Vaikeuksia on odotettavissa myös muille toimialoille. Ilmassa on merkkejä, ettei kysyntä voi palata koronaa edeltävälle tasolle kovin nopeasti. Tämä enteilee pysyviä muutoksia markkinaan sekä syviä maksuvaikeuksia ja konkurssiaaltoa suomalaiseen yhteiskuntaan, Iskala sanoo.

Maakunnittain mitattuna maksuviiveet jakautuivat melko tasaisesti. Suurimmat hyppäykset viiveiden määrissä oli Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla ja Lapissa.

Yli sata henkeä työllistävien yritysten maksuviiveet kasvoivat eniten. Maksuviiveet kasvoivat myös hieman pienemmissä yrityksissä. Yli sadan hengen yritysten osuus maksuviiveistä on 36 prosenttia.